Katrine Grünfeld

Om forfatteren

Foto: Robin Skjoldborg

(1968)

Forfatterdebut: 2008 (Mindre pletter)

Katrine Grünfeld er kendt for sine korte og eksplosive socialrealistiske samlivsromaner. Hun er født og opvokset i Aarhus, hvor hun blev samfundssproglig student fra Marselisborg Gymnasium. Efter gymnasiet tog hun til USA og boede i nogle år i San Francisco, hvorefter hun valgte at flytte til København. I 1998 blev hun uddannet cand.mag. i litteratur og psykologi fra Roskilde Universitetscenter og arbejdede herefter som erhvervspsykolog. Hendes debut i bogform kom med romanen Mindre pletter i 2008. Herefter fulgte romanerne Sommerferie (2010) og Et hjem i Mørke (2012). Siden har hun publiceret romanerne Stormskader ((2015) og Værelse samlet af kvinder (2021). Ved siden af sit forfattervirke er hun daglig leder af Salon Valerie Galner på Vesterbro sammen med billedkunstneren og filmskaberen Sidse Carstens. Hun er desuden medlem af Pen, Dansk Forfatterforening, sidder i bestyrelsen for Poul og Karen M. Engell´s Fond, i styregruppen for Den Litterære Institution (DLI), samt medlem af kunstnergruppen POLAK. Derudover er hun blevet tildelt legatophold fra blandt andet San Cataldo og Klitgaarden, samt støtte fra Statens Kunstfond og Statens Kunstråd. Privat er Katrine Grünfeld bosat på Nørrebro i København med sin familie.

Derfor skriver jeg:

Da jeg gik i 2. kl. skrev jeg en lille bog, der hed "Den sorte negl". Den handlede om en pige, som var meget bange. I sær om natten i drømme. Den lille pige (som jo nok var forfatteren), besluttede sig til at bekæmpe angsten og gik i rette med den uhygge hun mødte i drømmene. Jeg har desværre mistet bogen, men forsiden var meget uhyggelig. En bloddryppende finger med en lang, glinsende, sort negl. Jeg har aldrig truffet en beslutning om at være forfatter, det har nok i højere grad handlet om at komme til et punkt, hvor jeg turde vise andre mine ting. Og så kaldte de mig forfatter. Og nu er jeg så forfatter på fuld tid.

Jeg kan godt lide at skrive på en nysgerrighed. Det interesserer mig at undersøge hvilke afkroge et menneske kommer ud i når det styres af f.eks. mindreværd, længsel, afstumpethed eller hysterisk glæde. Når almene menneskelige følelser bliver blæst lidt op, vrænget ud af proportioner sker der ofte "morsomme" ting - tragisk/komisk kan man sige.

For mig føles det mærkeligt ikke at skrive. Så måske har jeg det på samme måde som mange andre, der siger, at de ikke kan lade være. Jeg har altid haft et behov for at udtrykke mig skriftligt. Måske i starten som en form for ventil i en masse dagbøger. Så begyndte jeg at skrive små digte og korte historier. Det har taget mig mange år, at få mine tekster op af skuffen og vise dem til nogen. Jeg skriver nok også for bedre at kunne rumme verdenen - nogle gange er der bare for meget verden. Og alt for mange ord, der flyver rundt i luften. Så er det godt at få deres betydning ned på papir. Jeg skriver altid. Jeg går ingen steder uden min lille sorte notesbog.

Katrine Grünfeld, marts 2013

Udvalgt bibliografi:

2008: Mindre pletter (roman)

2010: Sommerferie (roman)

2012: Et hjem i Mørke (roman)

2015: Stormskader (roman)

2021: Værelse samlet af kvinder (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Mie på briksen (2008).

Anmeldelse af romanen Mindre pletter.

Af Kamilla Löfström, Information.

»»»

Sommerhus i minefeltet (2010).

Anmeldelse af romanen Sommerferie.

Af Mai Misfeldt, Berlingske.

»»»

Op fra krybekælderen (2012).

Anmeldelse af romanen Et hjem i Mørke.

Af Eva Pohl, Berlingske.

»»»

En slange ved moderbarmen (2015).

Anmeldelse af romanen Stormskader.

Af Liselotte Wiemer, Kristeligt Dagblad.

»»»

Håbløse mænd og desperate kvinder. Ny skilsmisseroman viser snapshots fra en livskrise (2021).

Anmeldelse af romanen Værelse samlet af kvinder.

Af Nils Gunder Hansen, Kristeligt Dagblad.

Interview med forfatteren om forfatterdebut.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Sommerferie.

Interview fra Litteratursiden (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Et hjem i Mørke.

Interview fra Flensborg Avis (2012). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Stormskader.

Interview fra Information (2015). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 05.03.2021.