Leif Davidsen

Om forfatteren

Foto: Nicky Bonne

(1950)

Forfatterdebut: 1984 (Uhellige Alliancer)

Leif Davidsen er kendt for sine politiske spion- og krimiromaner, der ofte tager udgangspunkt i Rusland og det tidligere Sovjetunionen. Han kom til verden i 1950 i Otterup på Nordfyn, men er vokset op i Bogense sammen med sin to yngre søskende. I 1976 blev han uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus, men har skrevet siden han var ganske ung. Allerede i 1973 udkom han med en samling digte som blev trykt i tidsskriftet Hvedekorn. Inden sit gennembrud som forfatter arbejdede han som udenrigsjournalist for Danmarks Radio, hvor han fra 1984-1988 fungerede som korrespondent i Moskva. Siden har han rejst over det meste af verden som blandt andet udenrigskorrespondent, samt udgivet adskillige romaner indenfor thrillergenren om Sovjetunionen og Rusland. Leif Davidsen debuterede i bogform med romanen Uhellige Alliancer i 1984, men hans store folkelige gennembrud kom fire år senere i 1988 med romanen Den russiske sangerinde. Den er siden blevet efterfulgt af flere andre, heriblandt romanerne Den serbiske dansker (1996), Limes billede (1998), Fjenden i spejlet (2004), På udkig efter Hemingway (2008), Min broders vogter (2010), Djævelen i hullet (2016) og senest Ravnens rede (2017). Blandt sine helt store kilder til inspiration er den russiske forfatter Fjodor Dostojevskij og ikke mindst den amerikanske forfatter og journalist Ernest Hemingway. Leif Davidsen har modtaget op til flere priser for sit store forfatterskab, som med tiden er blevet oversat til mere end 15 sprog. Privat bor Leif Davidsen i Smørum nord for København med sin hustru Ulla Høy Davidsen, med hvem han har to voksne børn.

Derfor skriver jeg:

Jeg begyndte tidligt med at forsøge at skrive fiktion. Jeg har skrevet siden jeg var 15-16 år. Først digte og noveller og langt senere romaner og rejsebeskrivelser. Jeg kan ikke forestille mig ikke at skrive. Det er lige så naturligt for mig som at trække vejret. Jeg har skrevet så længe, jeg kan huske og øvet mig på mange forskellige sider i den store mangfoldighed af litterære genrer, inden jeg fandt min plads.

Jeg er ikke optaget af diskussionen om genrer. Genrekonventioner er i sig selv værdineutrale som et sprogs matematik eller en toneskala, men jeg har valgt fortrinsvis at skrive romaner og noveller, som ofte drives frem af en spændingsmotor. Det tøjler faretruende tendenser til modernisme eller handlingstom, plotløs kedsommelighed. Thrilleren giver mig anledning til at afsøge det moderne liv. Den fremadskridende historie med de nødvendige afstikkere i handlingen passer til min måde at tænke og skrive på. Den giver mig mulighed for at afsøge sindets såvel som verdens afkroge, og den giver mig rig mulighed for at eksperimentere med form og sprog.

Min første roman Uhellige Alliancer blev startskuddet. Jeg begyndte på den i Moskva i 1980. Jeg havde selvfølgelig læst Graham Greene, Eric Ambler og John le Carré, men uden den store genrebevidsthed. Jeg læste dem, fordi de skrev gode bøger. Jeg havde kun tågede forestillinger om spændingsromanens poetik og havde ikke tænkt på Uhellige Alliancer som en spændingsroman.

Men Uhellige Alliancer føltes i skriveprocessen som den helt rigtige måde at skrive på for mig. Jeg ville skrive om mennesker i min tid, men også om de politiske, historiske og sociale problemer, som optog mig. I den første roman var det Spanien efter diktatoren Francos død. Jeg ville skrive om en mand, der bliver indviklet i en historie, der forandrer ham og viser, at der er andre kræfter i ham end det, det stille kontor- og familieliv hidtil har afsløret.

Jeg fandt ud af, at jeg kunne bruge min viden og mine notater og researchmateriale fra tidligere rejser. Sammen med personlige oplevelser i mødet med mennesker, vin, mad, landskaber og kunst indgik de som ingredienser i romanen. Jeg lod hovedpersonen drive historien fremad. Den voksede i en spændingskurve, som jeg fandt naturlig. Det lyder så enkelt, men var det måske ikke. For mig var det en art åbenbaring, en helt ny måde at få greb om en roman på, som jeg ikke tidligere havde tænkt på.

Siden har jeg ikke kigget mig tilbage. Jeg var forfatter i min egen indbildning, før jeg begyndte at skrive Uhellige Alliancer, men vidste ikke, hvilken forfatter, jeg ville være. Med Uhellige Alliancer havde jeg fundet min hylde i den kæmpestore litterære reol.

Leif Davidsen, august 2016

Udvalgte litteraturpriser:

1988: Palle Rosenkrantz-prisen

1991: De Gyldne Laurbær. Den sidste spion

1997: Bogklubben "12 bøgers" litteraturpris

1999: Glasnøglen. Lime's billede

2014: Otto B. Lindhardt-prisen

Udvalgt bibliografi:

2002: Dostojevskijs sidste rejse (rejseberetning)

2004: Fjenden i spejlet (roman)

2006: Den ukendte hustru (roman)

2008: På udkig efter Hemingway (roman)

2010: Min broders vogter (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Perfekt agentroman (2004).

Anmeldelse af romanen Fjenden i spejlet.

Af Thomas Harder, Politiken.

»»»

Rusland under overfladen (2006).

Anmeldelse af romanen Den ukendte hustru.

Af Michael Bach Henriksen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Leif Davidsens bedste thriller i lang tid (2008).

Anmeldelse af romanen På udkig efter Hemingway.

Af Bo Tao Michaëlis, Politiken.

»»»

Davidsen byder på historietime med højt til loftet (2010).

Anmeldelse af romanen Min broders vogter.

Af Sophie Engberg Sonne, Politiken.

»»»

På roadtrip med Leif Davidsen (2014).

Anmeldelse af rejseberetningen Steinbecks spøgelse.

Af Tonny Vorm, Information.

»»»

Gotisk uhygge med perspektiv i Leif Davidsens fortælling (2017).

Anmeldelse af romanen Ravnens Rede.

Af Claus Grymer, Kristeligt Dagblad.

Interview med forfatteren om romanen Fjenden i spejlet.

Interview fra Litteratursiden (2004). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Den ukendte hustru.

Interview fra Berlingske (2006). [klik her]

»»»

Interview i anledning af romanen Min broders vogter.

Interview fra Ekstra Bladet (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Djævlen i hullet.

Interview fra Fyens Stiftstidende (2016). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.05.2018.