Jussi Adler-Olsen

Om forfatteren

Foto: Kristoffer Juel Poulsen

(1950)

Forfatterdebut: 1984 (Groucho & Co's groveste)

Jussi Adler-Olsen er kendt for sine store internationale thrillere og ikke mindst for sine krimithrillere i serien om Afdeling Q. Han kom til verden i 1950 i København som yngste og eneste dreng i en søskendeflok på fire. Som søn af psykiater Henry Olsen boede han gennem det meste af sin barndom i embedsboliger på sindssygehospitaler rundt omkring i landet. I 1970 blev han student fra Rødovre Statsskole og er siden blevet uddannet med universitetsstudier i medicin og samfundsfag og som exam. art. i filmvidenskab. Jussi Adler-Olsen fik sin debut som forfatter i 1984 med to bøger om den amerikanske komiker og skuespiller Groucho Marx og har siden udgivet adskillige romaner, hvoraf Alfabethuset (1997), Og hun takkede guderne (2003), samt Washington dekretet (2006) er blevet store internationale bestsellerthrillere. Han fik dog for alvor sit helt stor gennembrud i Danmark med sine krimiromaner i serien om Afdeling Q, der omfatter romanerne Kvinden i buret (2007), Fasandræberne (2008), Flaskepost fra P (2009), Journal 64 (2010), Marco Effekten (2012), Den grænseløse (2014) og senest Selfies (2016). Blandt sine helt store kilder til inspiration er den amerikanske komiker og skuespiller Groucho Marx, den britiske thrillerforfatter Frederick Forsyth og ikke mindst amerikanske filmskaber Stanley Kubrick. Jussi Adler-Olsen har gennem sin karriere som forfatter modtaget adskillige priser, samt op til flere arbejdslegater fra blandt andet Statens Kunstfond og Statens Kunstråd. Udover forfatterskabet er han desuden en stor tegneserieentusiast, og har blandt andet udgivet Komiklex (1982) - Danmarks første tegneserieleksikon. Privat bor Jussi Adler-Olsen i Valby i København sammen med sin hustru Hanne Adler Olsen.

Derfor skriver jeg:

»Måske er den del af min opvækst det vigtigste i forhold til det, jeg laver i dag. Min baggrund betyder, at jeg godt kan forstå mange former for menneskelig opførsel og skæve individers reaktioner. Jeg har oplevet det i alle mulige afskygninger, og jeg har set dem, der havde været ude for voldelige overgreb og ikke hævnede sig eller ikke blev mærkelige og kolde, men vendte smerten indad. (…) Når man ser det, ved man godt, hvor det naturlige holder op, og hvor det syge begynder. Netop det mellemlag er godt at skrive om, og jeg kan godt lide at skrive om sindet på vej ind i sindssygen eller på vej væk fra den«.

Jussi Adler-Olsen (Citat fra interview i Politiken, 2009)

Udvalgte litteraturpriser:

2010: Harald Mogensen Prisen

2010: Glasnøglen. Flaskepost fra P

2011: De Gyldne Laurbær. Journal 64

Udvalgt bibliografi:

2006: Washington dekretet (roman)

2008: Og hun takkede guderne (roman)

2010: Journal 64 (roman)

2012: Marco Effekten (roman)

2016: Selfies (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

'Fasandræberne' er original og vellykket (2008).

Anmeldelse af romanen Fasandræberne.

Af Thomas Harder, Dagbladet Politiken.

»»»

Fandens til Carl (2009).

Anmeldelse af romanen Flaskepost fra P.

Af Mette Strømfeldt, Berlingske Media.

»»»

Gensyn med Afdeling Q og Carl Mørck (2010).

Anmeldelse af romanen Journal 64.

Af Tonny Vorm, Dagbladet Information.

»»»

Jussi Adler-Olsen leverer varen i ny Afdeling Q-krimi (2012).

Anmeldelse af romanen Marco Effekten.

Af Bo Tao Michaëlis, Dagbladet Politiken.

»»»

Hyggeligt uhyggeligt (2014).

Anmeldelse af romanen Den grænseløse.

Af Merete Reinholdt, Berlingske Media.

»»»

Jussi Adler Olsens nye bog er et skarpt samfunds(selv)portræt (2016).

Anmeldelse af romanen Selfies.

Af Merete Reinholdt, Berlingske Media.

Interview med forfatteren om romanen Fasandræberne.

Interview uploadet af Litteratursiden (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Marco Effekten.

Interview fra Dagbladet Politiken (2012). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Selfies.

Interview fra bogbloggen Vild Med Krimi (2016). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 01.05.2018.