Jakob Ejersbo

Om forfatteren

Foto: Morten Langkilde

(1968 - 2008)

Forfatterdebut: 1998 (Fuga)

Jakob Ejersbo var kendt for sin umiddelbare og ikke mindst realistiske skrivestil og var eksponent for den nye realisme, som fandt form op gennem 1990’erne. Han kom til verden i 1968 i Rødovre, men tilbragte en stor del af sin barndom og ungdom i Tanzania. Da han var blot seks år gammel, rejste familien til Tanzania, hvor hans far var udsendt for Danida, imens han og storesøsteren Ea startede på Den Internationale Skole i byen Moshi. I 1976 flyttede familien tilbage til Danmark og bosatte sig i Frejlev uden for Aalborg, hvor Ejersbo begyndte i 3. klasse. I 1980 rejste han om 12-årig tilbage til Tanzania og boede en overgang alene med sin far og gik i skole. I slutningen af 1980’erne rejste Ejersbo tilbage til Danmark og gik på efterskole og senere HF. Efter en noget omflakkende periode hvor han blandt andet arbejdede som isolator, opvasker og piccolo, blev han i 1995 uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. I 1998 debuterede Ejersbo med brevromanen Fuga, som han skrev sammen med vennen Morten Alsinger. Herefter udkom han med novellesamlingen Superego i 2000, men fik dog sit endelige gennembrud i 2002 med romanen Nordkraft som siden indbragte ham De Gyldne Laurbær. Succesromanen Nordkraft blev i 2005 filmatiseret af Ole Christian Madsen, og blev i 2011 dramatiseret og opsat på Teater Nordkraft i Aalborg i samarbejde med Aalborg Teater. Blandt sine helt store kilder til inspiration var Ernest Hemingway, John Steinbeck, Erich Maria Remarque, Kerstin Ekman, Hans Lucht, og Aleksandr Solsjenitsyn. Efter Ejersbos alt for tidlige bortgang i sommeren 2008, udkom hans store og meget kritikerroste trilogi om Afrika i 2009, der bestod af romanerne Eksil, Revolution og Liberty. Den sidst omtalte roman blev i 2010 tildelt DR Romanprisen og er siden solgt til filmatisering af DR Drama med Mikael Marcimain som konceptuerende instruktør og med Asger Leth som hovedforfatter.

Udvalgte litteraturpriser:

2002: De Gyldne Laurbær. Nordkraft

2010: DR Romanprisen. Liberty

Udvalgt bibliografi:

1998: Fuga (brevroman)

2000: Superego (novellesamling)

2002: Nordkraft (roman)

2009: Eksil (roman)

2009: Liberty (roman)

Links om forfatteren:

Dansk Litteraturhistorisk Bibliografi om forfatteren. [klik her]

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Snapshots fra en generation (2000).

Anmeldelse af novellesamlingen Superego.

Af Ove Christensen, Kristeligt Dagblad.

»»»

En dag i tabernes liv (2002).

Anmeldelse af romanen Nordkraft.

Af Michael Balle Jensen, Sentura Magasin.

»»»

Hundene vender tilbage (2009).

Anmeldelse af romanen Eksil.

Af Michael Balle Jensen, Sentura Magasin.

»»»

Ejersbo efterlader sej og vigtig prosa (2009).

Anmeldelse af romanen Revolution.

Af Mikkel Bruun Zangenberg, Dagbladet Politiken.

»»»

Ejersbos sidste bog er stor, svedig og sort (2009).

Anmeldelse af romanen Liberty.

Af Bjørn Bredal, Dagbladet Politiken.

Interview med forfatteren om romanen Nordkraft.

Interview fra Dagbladet Politiken (2002). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om arbejdet med romanen Nordkraft.

Interview fra Litteratursiden (2002). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 01.05.2018.