Ib Michael

Om forfatteren

Foto: Isak Hoffmeyer

(1945)

Forfatterdebut: 1970 (En hidtil uset drøm om skibe)

Ib Michael er kendt for sin egen unikke evne til at skrive magisk realistisk. Han kom til verden i 1945 i domkirkebyen Roskilde, hvor han voksede op i et forholdsvis velhavende middelklassehjem sammen med sin yngre søster Ulla. Efter sin studentereksamen fra Roskilde Katedralskole i 1964 studerede han ved Københavns Universitet, hvorfra han i 1972 blev uddannet exam.art. i mellemamerikanske indianske sprog og kulturer. Ib Michael har rejst lige siden han var ganske ung. Sammen med rejsemakkeren og vennen Troels Kløvedal har han blandt andet sejlet i Det Indiske Ocean med skibet Nordkaperen og har siden foretaget ekspeditioner til klodens fjerne egne, heriblandt til Mayalandet i Mexico, flere steder i Sydamerika, til Kina, Tibet og Asien. Ib Michael skriver med tydelig inspiration fra den sydamerikanske magiske realisme, ligesom han har fundet inspiration fra naturvidenskaben, sin barndom i Roskilde og ikke mindst fra hans mange rejser over hele jordkloden. Siden hans debut med romanen En hidtil uset drøm om skibe i 1970 har han udgivet et utal af romaner og rejseskildringer, heriblandt Mayalandet (1973), Hjortefod (1974), Rejsen tilbage (1977), Kilroy, Kilroy (1989), Vanillepigen (1991), Den tolvte rytter (1993), Brev til månen (1994), Prins (1997), Paven af Indien (2003) og erindringstrilogien Blå bror (2006), Sorte huller (2007) og Vilde engle (2009). Siden har han blandt andet publiceret romanerne Himlen brændte (2013) og En anden sol (2015). Senest udkom han med bogen Rejse i Koralhavet (2016), en bog baseret på dagbogsnotater, optegnelser og erindringer fra hans hav- og dykkerliv rundt omkring på kloden gennem mere end fire årtier. Ib Michael har med tiden modtaget adskillige priser for sit forfatterskab, blandt andet De Gyldne Laurbær i 1990 for romanen Kilroy, Kilroy og i 1994 blev han tildelt Det Danske Akademis Store Pris, der betragtes som landets fornemste anerkendelse af et forfatterskab. Privat bor Ib Michael i Indre København sammen med sin hustru Hanne Danielsen.

Derfor skriver jeg:

»Når man har skrevet en bog, har man bygget sig selv op til et punkt, hvor man næsten føler sig almægtig og herskende over et babelstårn af eksistenser. Derefter styrter hele babelstårnet sammen, og så må man bygge sig selv op igen. Og det, tror jeg, er klogt. Tårnet skal ikke blive stående. Så jeg må hele tiden bygge min personlighed op igen. Ellers ville jeg ikke kunne udvide mit sind på den måde, som det sker på i skriveprocessen.«

Ib Michael (Citat fra interview i Kristeligt Dagblad, 2002)

Udvalgte litteraturpriser:

1978: Otto Gelsted-Prisen

1990: De Gyldne Laurbær. Kilroy Kilroy

1993: Søren Gyldendal Prisen

1994: Det Danske Akademis Store Pris

2010: Danske Banks Litteraturpris

Udvalgt bibliografi:

1973: Mayalandet (rejseberetning)

1989: Kilroy, Kilroy (roman)

1991: Vanillepigen (roman)

1997: Prins (roman)

2000: Rosa Mundi (digtsamling)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle weblog. [klik her]

Den seende digter (2000).

Anmeldelse af digtsamlingen Rosa Mundi.

Af Kasper Lezuik Hansen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Omstigning til virkeligheden (2005).

Anmeldelse af romanen Grill.

Af
 Ulf Joel Jensen, Sentura Magasin.

»»»

Genkendeligt, storladent og smukt (2007).

Anmeldelse af romanen Sorte huller.

Af
 Ulf Joel Jensen, Sentura Magasin.

»»»

Ib Michael med dobbelt skrue (2010).

Anmeldelse af romanen Orbit.

Liselotte Wiemer, Kristeligt Dagblad.

»»»

Ib Michaels litterære testamente (2012).

Anmeldelse af Hjertets hemmeligheder.

Af Merete Reinholdt, Berlingske.

»»»

Ib Michael sender en hilsen til Jules Verne (2015).

Anmeldelse af romanen En anden sol.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Til undsætning! (2016).

Anmeldelse af bogen Rejse i koralhavet.

Af Karen Syberg Dagbladet, Information.

Interview med forfatteren om temaet 'det fremmede'.

Interview fra tidsskriftet Sentura (2003). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Grill.

Interview fra Fyens Stiftstidende (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Blå bror.

Interview uploadet af Litteratursiden (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om forfatterskabet.

Interview uploadet af Gyldendal TV (2012). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 01.05.2018.