Morten Ramsland

Om forfatteren

Foto: Bo Amstrup

(1971)

Forfatterdebut: 1993 (Når fuglene driver bort)

Morten Ramsland er kendt for sin fabulerende og ikke mindst realistiske skrivestil. Han er født og opvokset i Næsby i den nordlige del af Odense. Efter sin studentereksamen fra Nordfyns Gymnasium flyttede han til Aarhus for at indlede studier ved Aarhus Universitet, hvorfra han i 1999 blev uddannet cand.mag. i dansk og kunsthistorie. Morten Ramsland debuterede som forfatter i 1993 med den meget anmelder roste digtsamling Når fuglene driver bort, der i 1998 blev fulgt op af romanen Akaciedrømme. Det helt store gennembrud fik han i 2005 med succesromanen Hundehoved, en fabulerende og grotesk slægtshistorie om en norsk familie og dens turbulente liv gennem det 20. århundrede. Romanen indbragte ham Boghandlernes Gyldne Laurbær i 2006 og er siden blevet solgt i mere end 500.000 eksemplarer og er solgt til udgivelse i mere end 20 lande. I 2010 fulgte romanen Sumobrødre, for hvilken han modtog Danske Banks Litteraturpris. Efter en lang romanpause udkom Morten Ramsland i marts 2017 med sin fjerde og seneste roman Æg. Blandt sine helt store kilder til inspiration er den colombianske forfatter Gabriel García Márquez, den indisk-britiske forfatter Salman Rushdie og ikke mindst den danske digter Michael Strunge. Parallelt med sit forfattevirke fungerer han desuden periodisk som billedkunstner og har udstillet på flere gallerier. Privat bor Morten Ramsland i Brabrand ved Aarhus sammen med sin hustru Trine og deres tre børn.

Derfor skriver jeg:

»Jeg kan godt lide historier, der foregår over lang tid. I sammenligning med førhen kan jeg i dag bedre lide litteratur, der har lidt fokus på det groteske og livsvitale. Historier, der handler om at trodse de slag, livet giver.«

Morten Ramsland (Citat fra interview i Politiken, 2005)

Udvalgte litteraturpriser:

2006: De Gyldne Laurbær. Hundehoved

2006: Læsernes Bogpris. Hundehoved

2006: DR Romanprisen. Hundehoved

2010: Danske Banks Litteraturpris. Sumobrødre

Udvalgt bibliografi:

1993: Når fuglene driver bort (digtsamling)

1998: Akaciedrømme (roman)

2005: Hundehoved (roman)

2010: Sumobrødre (roman)

2017: Æg (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Verden ifølge Flapøre (2005).

Anmeldelse af romanen Hundehoved.

Af Niels Houkjær, Berlingske.

»»»

Bøllebank og magiske syner (2010).

Anmeldelse af romanen Sumobrødre.

Af Lars Handesten, Kristeligt Dagblad.

»»»

Ramsland har lagt et guldæg (2017).

Anmeldelse af romanen Æg.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

Interview med forfatteren om romanen Hundehoved.

Interview fra Politiken (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Hundehoved.

Interview uploadet af Litteratursiden (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Sumobrødre.

Interview fra Berlingske (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Æg.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2017). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.08.2018.