Morten Ramsland

Om forfatteren

Foto: Bo Amstrup

(1971)

Forfatterdebut: 1993 (Når fuglene driver bort)

Morten Ramsland er kendt for sin fabulerende og ikke mindst realistiske skrivestil. Han er født og opvokset i Næsby ved Odense. Efter studentereksamen fra Nordfyns Gymnasium flyttede han til Aarhus, hvor han i 1999 blev cand.mag. i dansk og kunsthistorie fra Aarhus Universitet. Ramsland debuterede som forfatter tilbage i 1993 med den meget anmelderroste digtsamling Når fuglene driver bort, der i 1998 blev fulgt op af romanen Akaciedrømme. Det endelige gennembrud fik han i 2005 med succesromanen Hundehoved som i 2006 indbragte ham Boghandlernes Gyldne Laurbær. Romanen er siden blevet solgt i mere end 500.000 eksemplarer og er solgt til udgivelse i mere end 20 lande. I 2010 fulgte romanen Sumobrødre, for hvilken han modtog Danske Banks Litteraturpris. Efter en lang romanpause udkom Morten Ramsland i marts 2017 med sin fjerde og seneste roman Æg. Blandt sine helt store kilder til inspiration er den colombianske forfatter Gabriel García Márquez, den indisk-britiske forfatter Salman Rushdie og ikke mindst den danske digter Michael Strunge. Udover forfatterskabet har han i flere år arbejdet som talentfuld og stort set ukendt kunstmaler og har siden slutningen af 2011 udstillet sine værker ved flere galleriudstillinger. Morten Ramsland bor med sin hustru Trine og deres tre børn i Brabrand ved Aarhus.

Derfor skriver jeg:

»Jeg kan godt lide historier, der foregår over lang tid. I sammenligning med førhen kan jeg i dag bedre lide litteratur, der har lidt fokus på det groteske og livsvitale. Historier, der handler om at trodse de slag, livet giver.«

Morten Ramsland (Citat fra interview i Politiken, 2005)

Udvalgte litteraturpriser:

2006: De Gyldne Laurbær. Hundehoved

2006: DR Romanprisen. Hundehoved

2010: Danske Banks Litteraturpris. Sumobrødre

Udvalgt bibliografi:

1993: Når fuglene driver bort (digtsamling)

1998: Akaciedrømme (roman)

2005: Hundehoved (roman)

2010: Sumobrødre (roman)

2017: Æg (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Verden ifølge Flapøre (2005).

Anmeldelse af romanen Hundehoved.

Af Niels Houkjær, Berlingske Media.

»»»

Bøllebank og magiske syner (2010).

Anmeldelse af romanen Sumobrødre.

Af Lars Handesten, Kristeligt Dagblad.

»»»

Ramsland har lagt et guldæg (2017).

Anmeldelse af romanen Æg.

Af Erik Skyum-Nielsen, Dagbladet Information.

Interview med forfatteren om romanen Hundehoved.

Interview fra Dagbladet Politiken (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Hundehoved.

Interview uploadet af Litteratursiden (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Æg.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2017). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 01.05.2018.