Hanne-Vibeke Holst

Om forfatteren

Foto: Vibeke Toft

(1959)

Forfatterdebut: 1980

Hanne-Vibeke Holst er kendt sin helt unikke og ligefremme skrivestil og ikke mindst for sit store politiske engagement. Hun er født og opvokset i den nordjyske handelsby Hjørring som den ældste i en søskendeflok på tre. Efter sin studentereksamen i 1977 fra Brønderslev Gymnasium blev hun optaget på Danmarks Journalisthøjskole, hvorfra hun dimitterede i 1984. Herefter var hun blandt andet ansat som journalist på Berlingske Tidende, Ugebladet Søndag og Dagbladet Politiken. Hanne-Vibeke Holst debuterede allerede som 21-årig i 1980 med ungdomsromanen Hejsa Majsa. Hendes helt store gennembrud fik hun med romantrilogien om tv-journalisten Therese i 1990'erne. Romantrilogien der bestod af henholdsvis Thereses tilstand (1992), Det virkelige liv (1994) og En lykkelig kvinde (1998) sikrede hende for alvor status som en af landets mest succesfulde bestsellerforfattere. Hendes produktive forfatterskab omfatter blandt andet børne- og ungdomsbøger, noveller og romaner, og har gennem tiden indbragt hende op til flere store priser, heriblandt Søren Gyldendal Prisen i 2003, og Boghandlernes Gyldne Laurbær for romanen Dronningeofret i 2009. Parallelt med sit forfattervirke har hun desuden skrevet for film og teater, fx spillefilmen Dagens Donna (1990) og Moskva (2010) på Betty Nansen Teatret, samt haft forskellige tillidshverv og bestyrelsesposter, blandt andet i regeringens højskoleudvalg, Sex og Samfunds præsidium og den danske UNESCO-nationalkommission. Privat er Hanne-Vibeke Holst gift med filmfotografen Morten Bruus og bor i dag på Frederiksberg i København.

Derfor skriver jeg:

»Jeg skriver fordi, det er det, jeg skal. Det er ikke et valg. Det er, hvad jeg er sat i verden for at gøre. Jeg har altid haft et intenst og påtrængende behov for at skrive.«

Hanne-Vibeke Holst (Citat fra interview i Berlingske, 2003)

Udvalgte litteraturpriser:

2003: Søren Gyldendal Prisen

2006: Bog & Idés Læserpris

2006: Mathildeprisen

2009: De Gyldne Laurbær. Dronningeofret

Udvalgt bibliografi:

1990: Hjertets renhed (roman)

1998: En lykkelig kvinde (roman)

2002: Kronprinsessen (roman)

2005: Kongemordet (roman)

2008: Dronningeofret (roman)

Links om forfatteren:

Dansk Kvindebiografisk Leksikon om forfatteren. [klik her]

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

En fed historie (2002).

Anmeldelse af romanen Kronprinsessen.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

»»»

En stribe af oaser (2005).

Anmeldelse af romanen Kongemordet.

Af 
Ulf Joel Jensen, Sentura Magasin.

»»»

Den røde dronning (2008).

Anmeldelse af romanen Dronningeofret.

Af Kathrine Lilleør, Berlingske.

»»»

Hanne-Vibeke Holst har skrevet gribende roman om sin far (2013).

Anmeldelse af romanen Knud, den store.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

»»»

Hanne-Vibeke Holsts velsmurte fortællemaskine (2017).

Anmeldelse af romanen Som pesten.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

Interview med forfatteren om romanen Kongemordet.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Dronningeofret.

Interview uploadet af Litteratursiden (2009). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Undskyldningen.

Interview fra Politiken (2011). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Som pesten.

Interview fra Information (2017). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.08.2018.