Jane Aamund

Om forfatteren

Foto: Flemming Gernyx

(1936 - 2019)

Forfatterdebut: 1977 (Bag damen stod en Christian)

Forfatteren og livskunstneren Jane Aamund var kendt for sin humoristiske og frem for alt ligefremme skrivestil. Hun kom til verden i 1936 på Frederiksberg som datter af fabrikant Joseph Aamund og Ane Johanne Weibel. Siden voksede hun op i barndomshjemmet i Gentofte sammen med hendes to yngre brødre, Asger og Bjarke. I 1954 blev hun uddannet korrespondent i engelsk fra Købmandsskolen i København og arbejdede fra 1954 frem til 1968 som freelancejournalist ved Berlingske Aftenavis, Aalborg Stiftstidende og Hendes Verden, hvorefter hun i 1968 oprettede sit eget PR-bureau, som hun drev frem til 1973. Herefter fungerede hun blandt andet som PR-chef hos bundtmageren Birger Christensen og senere som informationsmedarbejder i Landbrugsministeriet. I 1978-80 studerede hun spansk ved Colorado State University, for i 1980 at vende tilbage til et job som journalist ved Berlingske Tidende. Jane Aamund debuterede som forfatter med romanen Bag damen stod en Christian i 1977 og har siden udgivet mere end tyve bestsellere, heriblandt de mest kendte, hendes store folkelige slægtstrilogi, som omfatter romanerne Klinkevals (1989), Juliane Jensen (1990) og Oven vande (1992), samt hendes selvbiografiske roman Colorado Drømme (1997). Blandt hendes seneste udgivelser er romanerne Udlængsel (2004), De grønne skove (2008) og Smeltediglen (2009), samt erindringsromanerne Dengang det var sjovt (2010), Onklerne og deres fruer (2014), Mine egne veje - i overklassen, der forsvandt (2016) og Samtaler om natten (2018). Blandt hendes store kilder til inspiration var Karen Blixen, Henrik Nordbrandt og John Irving. Hun har gennem tiden modtaget adskillige priser for sit forfatterskab, heriblandt Boghandlernes Gyldne Laurbær, Bogklubben 12 Bøgers Litteraturpris, Den Berlingske Fonds Journalistpris og er flere gange blevet valgt som Danskernes Yndlingsforfatter af bogkoncernen Bog & Idé. Jane Aamund boede gennem flere år i havnebyen Lemvig i Vestjylland, men tilbragte sin sidste tid på Ankerfjord Hospice i Hvide Sande.

Derfor skriver jeg:

»Hvad fanden, jeg skriver jo underholdningslitteratur. Smører ordentligt på i mine romaner og giver den et skud glimmer på omslaget. Ligesom på et julekort. Og alt det er jeg stolt af. Jeg vil i kontakt med den brede masse af læsere. Det skal ingen være i tvivl om. Så kan de sige, hvad de vil, alle de kunstneriske og de intellektuelle. Min skriveglæde kan ingen tage fra mig.«

Jane Aamund (Citat fra interview i Berlingske, 2006)

Udvalgte litteraturpriser:

1998: Bogklubben "12 bøgers" litteraturpris

1998: De Gyldne Laurbær. Colorado Drømme

1998: Bog & Idé-prisen

1998: Rektor frk. Ingrid Jespersens Legat

2004: Bog & Idé-prisen

Udvalgt bibliografi:

2004: Udlængsel (roman)

2008: De grønne skove (roman)

2010: Dengang det var sjovt (erindringsroman)

2014: Onklerne og deres fruer (erindringsroman)

2018: Samtaler om natten (erindringsroman)

Links om forfatteren:

Dansk Kvindebiografisk Leksikon om forfatteren. [klik her]

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Problemløst (2002).

Anmeldelse af romanen Vesten for måne.

Af Karen Syberg, Information.

»»»

Lidenskab i Lemvig (2004)

Anmeldelse af romanen Udlængsel.

Af Jens Andersen, Berlingske.

»»»

Historisk underholdning fra Jane Aamund (2008).

Anmeldelse af romanen De grønne skove.

Af Else Cornelius, Berlingske.

»»»

Aamunds Sex and the City i Pilestræde (2010).

Anmeldelse af erindringsromanen Dengang det var sjovt.

Af Sarah Skarum, Berlingske.

»»»

Aamund er tjenestepigernes vidne i ny roman (2011).

Anmeldelse af romanen Vindue uden udsigt.

Af May Schack, Politiken.

»»»

Jane Aamund hylder den klassiske mand i ny bog (2014).

Anmeldelse af erindringsromanen Onklerne og deres fruer.

Af Rikke Rottensten, Berlingske.

»»»

Jane Aamunds personlige prosastykker er både til underholdning og opbyggelse (2018).

Anmeldelse af erindringsromanen Samtaler om natten.

Af Claus Grymer, Kristeligt Dagblad.

Interview i anledning af romanen Den hvide verden.

Interview fra B.T. (2000). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Vesten for måne.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2002). [klik her]

»»»

Interview i anledning af  erindringsromanen Dengang det var sjovt.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Vindue uden udsigt.

Interview fra Dagbladenes Bureau (2011). [klik her]

»»»

Interview i anledning af erindringsromanen Samtaler om natten.

Interview fra Berlingske (2019). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.02.2019.