Ida Jessen

Om forfatteren

Foto: Miklos Szabo

(1964)

Forfatterdebut: 1989 (Under sten)

Ida Jessen er kendt for sine sanselige naturskildringer, mystik og psykologisk realisme. Hun kom til verden i byen Gram i Sønderjylland, men voksede siden op nordvest for Vejle i stationsbyen Thyregod. Ida Jessen blev uddannet cand.mag. i litteraturhistorie og masse-kommunikation i 1990 fra Aarhus Universitet. Hendes debut som prosaforfatter kom i 1989 med novellesamlingen Under sten og har gennem tiden udgivet adskillige børne- og voksenbøger. Efter mere end ti års blandet forfatterskab fik hun endelig sit store folkelige gennembrud med romanerne Den der lyver (2001), ABC (2005) og Det første jeg tænker på (2006). Sidenhen har hun udgivet op til flere anmelderroste romaner, herunder romanen Børnene (2009), for hvilken hun modtog De Gyldne Laurbær i 2010. Ida Jessen har gennem tiden modtaget flere legater og priser, blandt andet i flere omgange fra Statens Kunstfond og blev i 2008 indstillet til livsvarig ydelse. I 2014 blev hendes novellesamling Postkort til Annie (2013) nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Siden har Ida Jessen blandt andet publiceret romanerne En ny tid (2015) og Doktor Bagges anagrammer (2017). Ud over egne udgivelser har hun desuden oversat flere ungdoms- og voksenromaner fra engelsk, norsk og svensk til dansk. Ida Jessen bor i dag i København i en lejlighed på Østerbro sammen med sin mand Niels Grønkjær.

Derfor skiver jeg:

»Der knytter sig så mange traditioner til det her stof, så når man binder an med at skrive sin version, så er det faktisk også at træde folk over tæerne. Jeg tror, at jeg har tænkt det, jeg altid tænker, når jeg skriver, nemlig, at man først giver sig i kast med noget, når man er ligeglad med, hvad andre synes. Man kan ikke skrive en roman, hvis man har sit arbejdsværelse fyldt med alle mulige hensyn, der kigger én over skulderen, for så sidder man og slår sig selv for munden hele tiden. Når man begynder at skrive, skal man træde væk fra de hensyn. Men når det er sagt, så synes jeg nu også, at jeg har forholdt mig ret loyalt til grundteksten.«

Ida Jessen (Citat fra interview i Berlingske, 2016)

Udvalgte litteraturpriser:

2006: Danske Banks litteraturpris

2006: Jytte Borberg Prisen

2009: Søren Gyldendal Prisen

2010: De Gyldne Laurbær. Børnene

2016: DR Romanprisen. En ny tid

Udvalgt bibliografi:

1989: Under sten (novellesamling)

1998: Vandpaladset (roman)

1999: Sommertid (roman)

2007: En mand kom til byen (novellesamling)

2009: Børnene (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Det skæbnesvangre øjeblik (2006).

Anmeldelse af romanen Det første jeg tænker på.

Af May Schack, Politiken.

»»»

Bedre end godt (2007).

Anmeldelse af novellesamlingen En mand kom til byen.

Af Lars Handesten, Berlingske.

»»»

Er vi virkelig sådan? (2009).

Anmeldelse af romanen Børnene.

Af
 Michael Balle Jensen, Sentura Magasin.

»»»

Om kunsten at lægge en kærlighed bag sig (2012).

Anmeldelse af romanen Ramt af ingenting.

Af Lilian Munk Rösing, Information.

»»»

Der er kvinder, der elsker for meget (2013).

Anmeldelse af novellesamlingen Postkort til Annie.

Af Kathrine Lilleør, Berlingske.

»»»

Ida Jessen skriver smukt om sorgen og lettelsen ved at miste (2015).

Anmeldelse af romanen En ny tid.

Af Kathrine Lilleør, Berlingske.

Interview med forfatteren om romanen ABC.

Interview uploadet af Litteratursiden (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Det første jeg tænker på.

Interview uploadet af Litteratursiden (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen En ny tid.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2015). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.05.2018.