Erling Jepsen

Om forfatteren

Foto: Anders Hjerming

(1956)

Forfatterdebut: 1999

Erling Jepsen er i besiddelse af en helt unik evne til at skildre kuldsejlede menneskelige relationer i en ironisk distanceret tone. Han er født og opvokset i den lille by Gram i Sønderjylland som den yngste i en søskendeflok på fem. Som 16-årig flyttede han hjemmefra for at gå på gymnasiet i Haderslev, men flyttede siden til Aarhus, hvor han blev student fra Aarhus Akademi i 1975. Han debuterede som dramatiker på Radioteatret i 1977 om med radiospillet Kiks med kniv og gaffel. Allerede som gymnasieelev startede han med at skrive skolekomedier og har siden skrevet mere end 30 radio- og skuespil. Erling Jepsen fik sin debut som romanforfatter i 1999 med Ingen grund til overdramatisering. Sit helt store folkelige gennembrud som forfatter fik han med den delvist selvbiografiske roman Kunsten at græde i kor i 2002. Siden har han blandt andet ugivet romanerne Frygtelig lykkelig (2004), Med venlig deltagelse (2006), Biroller (2009), Den sønderjyske farm (2013), Hjertets dannelse (2015) og senest Gramhavet (2016). Erling Jepsen har med tiden modtaget adskillige priser for sit kritikerroste forfatterskab, heriblandt Holberg-medaljen i 2004 og senest DR Romanprisen 2014, samt op til flere engangsydelser og arbejdslegater fra Statens Kunstfond. Privat bor Erling Jepsen på Islands Brygge i København, men skriver fortsat hovedsageligt om Sønderjylland.

Derfor skriver jeg:

»Jeg har gjort det til min livsopgave at beskrive, hvordan skruerne sidder på torturinstrumenterne. Om det er værre end andre steder? Ja, det synes jeg, for de har sådan en selvhøjtidelig måde at gøre hinanden ondt på.«

Erling Jepsen (Citat fra interview i Information, 2005)

Udvalgte litteraturpriser:

2004: Holberg-medaljen

2014: DR Romanprisen. Den sønderjyske farm

Udvalgt bibliografi:

2002: Kunsten at græde i kor (roman)

2004: Frygtelig lykkelig (roman)

2006: Med venlig deltagelse (roman)

2009: Biroller (roman)

2016: Gramhavet (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Absurditeten som vane (2002).

Anmeldelse af erindringsbogen Kunsten at græde i kor.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Erling Jepsen vender grusomt tilbage (2006).

Anmeldelse af romanen Med venlig deltagelse.

Af Lise Garsdal, Politiken.

»»»

Erling Jepsen leverer skruet samfundssatire (2009).

Anmeldelse af romanen Biroller.

Af Lise Garsdal, Politiken.

»»»

Out of Sønderjylland (2013).

Anmeldelse af romanen Den sønderjyske farm.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske.

»»»

Hul i hovedet, Danmark (2015).

Anmeldelse af romanen Hjertets dannelse.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

»»»

Kunsten at bokse alene og slå hårdt (2016).

Anmeldelse af erindringsbogen Gramhavet.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

Interview med forfatteren om romanen Frygtelig lykkelig.

Interview uploadet af Litteratursiden (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Biroller.

Interview uploadet af Litteratursiden (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Hjertets Dannelse.

Interview fra Berlingske (2015). [klik her]

»»»

Portrætinterview med forfatteren.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2016). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.08.2018.