Peter Høeg

Om forfatteren

Foto: Poul Rasmussen

(1957)

Forfatterdebut: 1988

Peter Høeg er en af de helt store - men også mest mystiske skikkelser i nyere dansk litteratur. Han kom til verden i København, hvor han voksede op på Christianshavn i et trygt middelklassehjem. I 1976 blev han matematisk student fra Frederiksberg Gymnasium og i 1984 afsluttede han sin uddannelse som mag. art. i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet. Efter en noget omflakkende periode som blandt andet globetrotter, idrætslærer og danser debuterede han med et brag med romanen Forestilling om det tyvende århundrede i 1988. I 1990 udkom Peter Høeg med novellesamlingen Fortællinger om natten, og med denne succesfulde udgivelse blev han snart omtalt som et forfattertalent med stor internationalt potentiale. Herefter fulgte romanerne Frøken Smillas fornemmelse for sne (1992), De måske egnede (1993) og Kvinden og aben (1996). Herefter valgte han at leve et mere tilbagetrukket helt liv uden for offentlighedens rampelys. Efter ti års skrivepause udkom han med romanen Den stille pige (2006). Siden har han udgivet Elefantpassernes børn (2010) og senest Effekten af Susan (2014). Blandt sine helt store kilder til inspiration er blandt andre forfattere som svenske Stieg Larsson, norske Erik Fosnes Hansen, samt danske Kaspar Colling Nielsen. Peter Høeg har med tiden modtaget adskillige priser og legater, heriblandt Weekendavisens litteraturpris i 1988 og i 1994 Boghandlernes Gyldne Laurbær for romanen De måske egnede. Privat bor han i Nørre Snede i Midtjylland sammen med sin hustru Stine og deres søn, Daniel.

Derfor skriver jeg:

»Jeg føler mig stadig som en grøn begynder, men det er også derfor, at jeg skriver bøger. For så behøver jeg ikke være nogen autoritet, men kan nøjes med at fortælle røverhistorier og lade mig inspirere af det lidt, som jeg ved eller har erfaret. Hvis jeg havde haft en viden, havde jeg nok i stedet optrådt som sagkundskab i en fagbog.«

Peter Høeg (Citat fra interview i Kristeligt Dagblad, 2010)

Udvalgte litteraturpriser:

1988: Weekendavisens Litteraturpris

1992: Palle Rosenkrantz-prisen

1993: Glasnøglen. Frøken Smillas fornemmelse for sne

1993: De Gyldne Laurbær. De måske egnede

Udvalgt bibliografi:

1988: Forestilling om det tyvende århundrede (roman)

1990: Fortællinger om natten (novellesamling)

1992: Frøken Smillas fornemmelse for sne (roman)

1993: De måske egnede (roman)

2006: Den stille pige (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

En prædiken forklædt som roman (2006).

Anmeldelse af romanen Den stille pige.

Af Bjørn Bredal, Politiken.

»»»

Høeg stævner ud med narreskibet (2010).

Anmeldelse af Elefantpassernes børn.

Af Bjørn Bredal, Politiken.

»»»

Peter Høeg er i topform med videnskabelig superwoman (2014).

Anmeldelse af romanen Effekten af Susan.

Af Jes Stein Pedersen, Politiken.

Interview med forfatteren om Elefantpassernes børn.

Interview fra Information (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Effekten af Susan.

Interview fra Berlingske (2014). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.05.2018.