Sara Blædel

Om forfatteren

Foto: Steen Brogaard

(1964)

Forfatterdebut: 2004 (Grønt støv)

Sara Blædel er kendt for sin enkle og ikke mindst levende skrivestil og betegnes i dag som en af landets helt store forfattere inden for krimigenren. Hun kom til verden i København i 1964 som datter af journalisten Leif Blædel og skuespilleren Annegrethe Nissen og voksede op på Østerbro i København indtil familien flyttede til et nedlagt landsted i Hvalsø ved Roskilde. Sara Blædel er oprindeligt uddannet tjener, men valgte senere at tage en grafisk uddannelse som reprokopist og har blandt andet arbejdet som grafisk koordinator hos forlaget Gyldendal. Sara Blædel grundlagde i 1993 krimiforlaget Sara B, hvor hun siden har genudgivet op til flere udenlandske kriminalromaner. I 1995 begyndte hun at arbejde som journalist og var fra 2001 tilknyttet tv som researcher, tilrettelægger og redaktionschef for forskellige programmer. I 2000 udkom hun med en bog om prinsesse Anne-Marie, og i 2004 debuterede hun med krimiromanen Grønt støv, som indbragte hende Det Danske Kriminalakademis debutantpris. Herefter fulgte romanerne Kald mig prinsesse (2005) og Kun ét liv (2007). Siden har hun udsendt romanerne Aldrig mere fri (2008), Hævnens Gudinde (2009), Dødsenglen (2010), De Glemte Piger (2011), Dødesporet (2013), Kvinden de meldte savnet (2014), Bedemandens datter (2016) og senest Ilkas arv (2017). Sara Blædel har modtaget adskillige priser gennem sin karriere som forfatter, heriblandt Boghandlernes Gyldne Laurbær i 2014, samt op til flere legater fra Statens Kunstfond og Statens Kunstråd. Hun bor i dag på Østerbro i København sammen med hendes søn Adam.

Derfor skriver jeg:

»Det er afgørende for mig, at jeg har noget på hjerte i hver bog […] Det er ikke konkrete holdninger, jeg har bruge for at dele, det er mere emner, der optager mig, og som jeg gerne vil undersøge nærmere. Jeg har tidligere skrevet om blandt andet æresdrab, netdating og psykisk handicappede - det kan i princippet være hvad som helst - men det skal være et emne, der presser sig på. At skrive en bog er en lang og på mange måder opslidende proces for mig, så den grundlæggende drivkraft skal være stærk. Lysten er klart det vigtigste for mig, men der skal også være en følelse af nødvendighed. At jeg har en historie, der bare må ud.«

Sara Blædel (Citat fra interview i Kristeligt Dagblad, 2014)

Udvalgte litteraturpriser:

2005: Det Danske Kriminalakademis debutantpris

2010: Bog & Idé-prisen. Dødsenglen

2014: Martha-prisen

2014: De Gyldne Laurbær. Kvinden de meldte savnet

Udvalgt bibliografi:

2004: Grønt støv (roman)

2005: Kald mig prinsesse (roman)

2007: Kun ét liv (roman)

2008: Aldrig mere fri (roman)

2014: Kvinden de meldte savnet (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Små smældende gys (2004).

Anmeldelse af romanen Grønt støv.

Af 
Bent Otto Hansen, Sentura Magasin.

»»»

Værre end døden (2005).

Anmeldelse af romanen Kald mig prinsesse.

Af Bo Tao Michaëlis, Dagbladet Politiken.

»»»

Blædels Kangoo (2007).

Anmeldelse af romanen Kun ét liv.

Af
 Ulf Joel Jensen, Sentura Magasin.

»»»

Den hidtil bedste brutale Blædel (2008).

Anmeldelse af romanen Aldrig mere fri.

Af Bo Tao Michaëlis, Dagbladet Politiken.

»»»

Spændingen holder det meste af vejen i ny Blædel-krimi (2014).

Anmeldelse af romanen Kvinden de meldte savnet.

Af Mette Højbjerg, Dagbladet Politiken.

»»»

Sara Blædel går nye, spændende veje (2016).

Anmeldelse af romanen Bedemandens datter.

Af Merete Reinholdt, Berlingske Media.

Interview med forfatteren om romanen Kun ét liv.

Interview uploadet af Litteratursiden (2007). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen De glemte piger.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2011). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om inspiration og skriveproces.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2014). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.01.2018.