Dea Trier Mørch

Om forfatteren

Foto: Andreas Trier Mørch

(1941 - 2001)

Forfatterdebut: 1968 (Sørgmunter socialisme)

Dea Trier Mørch var anerkendt som grafiker, billedkunstner og forfatter, samt ikke mindst kendt for sit store sociale og politiske engagement. Hun var blot 16 år, da hun efter sin realeksamen i 1958 fra Sortedam Gymnasium blev optaget på Kunstakademiets malerskole og endnu ikke fyldt 20, da hun i 1961 fik sin debut som billedkunstner på Kunstnernes Efterårsudstilling. Herefter fortsatte hun op gennem 1960'erne med at videreuddanne sig flere steder i Østeuropa med akademiophold i Warszawa, Kraków, Beograd og Prag. Kunstnerisk begyndte hun i den abstrakt tradition, men fik senere et mere realistisk udtryk, blandt andet med baggrund i hendes socialistiske overbevisning. Dea Trier Mørch debuterede i bogform med rejseskildringen Sorgmunter socialisme i 1968, men fik sit helt store folkelige gennembrud i 1976 med sin meget kritikerroste roman Vinterbørn, som blandt andet indbragte hende boghandlernes store pris, De Gyldne Laurbær, og som senere blev filmatiseret af Astrid Henning-Jensen. Siden har hun blandt andet publiceret op til flere romaner, heriblandt Kastaniealleen (1978), Den indre by (1980), Aftenstjernen (1982), Morgengaven (1984) og Skibet i flasken (1988), samt brevromanen Hvide løgne (1995) og rejseskildringen Da jeg opdagede Amerika (1986). Parallelt med sit produktive forfatter- og kunstnervirke var Dea Trier Mørch formand for Dansk Forfatterforening (1990-1991). Hun fungerede som medlem af den internationale kunstnergruppe Arte por la vida (1990-1993), og herefter som medlem af kunstnergruppen Ex Dania Sigrids Dagbog i 1994. I 1985 blev hun tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, to år senere Peter Sabroes Børnepris og modtog i 1988 Tagea Brandts rejselegat. Hun var desuden med til at stifte det socialistiske kunstnerkollektiv Røde Mor, sammen med blandt andre Troels Trier, som hun levede sammen med og nogle år sidst i 1970'erne var gift med, og som er far til hendes tre børn.

Udvalgte litteraturpriser:

1977: De Gyldne Laurbær. Vinterbørn

1987: Peter Sabroes Børnepris

1988: Tagea Brandts rejselegat

Udvalgt bibliografi:

1976: Vinterbørn (roman)

1978: Kastaniealleen (roman)

1980: Den indre by (roman)

1982: Aftenstjernen (roman)

1984: Morgengaven (roman)

Links om forfatteren:

Dansk Kvindebiografisk Leksikon om forfatteren. [klik her]

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Socialisme i julelysets skær (2002).

Anmeldelse af romanen Esteban Murmaler.

Af Jens Andersen, Berlingske.

»»»

Nu kan vi lære endnu mere af ’Vinterbørn’ (2016).

Anmeldelse af romanen Vinterbørn.

Af Tine Byrckel, Information.

Aktuelt ingen links til forfatterinterviews.

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.02.2020.