Pia Tafdrup

Om forfatteren

Foto: Isak Hoffmeyer

(1952)

Forfatterdebut: 1981 (Når der går hul på en engel)

Med sit syngende og ikke mindst sanselige sprog har Pia Tafdrup manifesteret sig som en af nutidens mest originale danske lyriske forfattere. Hun kom til verden i 1952 i København, men er siden vokset op i landlige omgivelser i Nordsjælland, først på Endrupgård ved Esrum Sø og senere på Rosendal mellem Skibstrup og Saunte. Pia Tafdrup gik på Hellebæk Skole og blev i 1971 student fra Helsingør Gymnasium. Efter studentereksamen begyndte hun at studere ved Københavns Universitet, hvorfra hun blev cand. mag. i litteraturvidenskab i 1977. Hendes debut som forfatter kom i 1981 med digtsamlingen Når der går hul på en engel og har siden udgivet adskillige digtsamlinger, heriblandt Hvid feber (1986), Krystalskoven (1992), Hvalerne i Paris (2002), Tarkovskijs heste (2006), Trækfuglens kompas (2010), Salamandersol (2012) og Lugten af sne (2016). Udover sit lyriske forfatterskab har hun desuden udgivet romanerne samt Hengivelsen (2004) og Stjerne uden land (2008). Blandt sine foretrukne kilder til inspiration er den tyske digter Rainer Maria Rilke, den rumænske digter Paul Celan, den svenske digter Gunnar Ekelöf og ikke mindst den danske forfatter og digter Inger Christensen. Pia Tafdrup har med tiden modtaget op til flere priser igennem sin karriere som forfatter, heriblandt Søren Gyldendal Prisen i 2005 og Svenska Akademiens nordiska pris i 2006. Hun er desuden medlem af Det Danske Akademi og The European Academy of Poetry. Pia Tafdrup bor i København og er gift med lektor Bo Hakon Jørgensen, med hvem hun har to voksne sønner.

Derfor skriver jeg:

»Mellem to poler bliver min poesi til, mellem livshunger og dødsangst, affekt og tanke, sprog og tavshed. Processen er aldrig den samme, men - spændt dirrende ud mellem yderpunkter - rummer den en tvingende nødvendighed, der sjældent lader sig forklare på anden måde end: Jeg kan ikke andet, derfor må jeg gøre det.«

fra: Over vandet går jeg. Skitse til en poetik (1991)

Pia Tafdrup, januar 2013

Udvalgte litteraturpriser:

1999: Nordisk Råds Litteraturpris

2005: Søren Gyldendal Prisen

2006: Det Svenske Akademis Nordiske Pris

Udvalgt bibliografi:

2002: Hvalerne i Paris (digte)

2004: Hengivelsen (roman)

2008: Stjerne uden land (roman)

2010: Trækfuglens kompas (digte)

2012: Salamandersol (digte)

Links om forfatteren:

Dansk Kvindebiografisk Leksikon om forfatteren. [klik her]

Dansk Litteraturhistorisk Bibliografi om forfatteren. [klik her]

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Drømmen har rejst sig en Vaar i Paris (2002).

Anmeldelse af digtsamlingen Hvalerne i Paris.

Af Niels Lyngsø, Dagbladet Politiken.

»»»

Guldhår og den maskuline mystik (2004).

Anmeldelse af romanen Hengivelsen.

Af Marie Louise Kjølbye, Dagbladet Information.

»»»

Det dobbelte tab (2006).

Anmeldelse af digtsamlingen Tarkovskijs heste.

Af Jørgen Johansen, Berlingske Media.

»»»

Den fiktive virkelighed (2008).

Anmeldelse af romanen Stjerne uden land.

Af 
Tina Charlotte Møller, Sentura Magasin.

»»»

Tafdrup er bedst til de stramme billeder (2010).

Anmeldelse af digtsamlingen Trækfuglens kompas.

Af Thomas Bredsdorff, Dagbladet Politiken.

»»»

Tafdrups poesi omfavner dødsbevidstheden (2012).

Anmeldelse af digtsamlingen Salamandersol.

Af Lilian Munk Rösing, Dagbladet Politiken.

»»»

Pia Tafdrups nye digte dufter (2016).

Anmeldelse af digtsamlingen Lugten af sne.

Af Jørgen Johansen, Berlingske Media.

Interview med forfatteren om Dronningeporten.

Interview fra Dagbladet Information (1998). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om digtsamlingen Tarkovskijs heste.

Interview fra Dagbladet Information (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Stjerne uden land.

Interview uploadet af Litteratursiden (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af digtsamlingen Trækfuglens kompas.

Interview fra Dagbladet Information (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af digtsamlingen Salamandersol.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2012). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.04.2018.