Trisse Gejl

Om forfatteren

Foto: Flemming Gernyx

(1968)

Forfatterdebut: 1995 (Hvor mælkebøtter gror)

Trisse Gejl har gennem tiden markeret sig som kulturjournalist og som forfatter til flere meget kritikerroste generations- og samtidsromaner. Hun kom til verden i Aarhus, hvor hun voksede op sammen med hendes tre brødre. I 1986 blev hun student fra Marselisborg Gymnasium og rejste herefter rundt i Europa og Asien, hvor hun levede et nomadeagtigt liv som backpacker. Trisse Gejl debuterede som forfatter tilbage i 1995 med generationsromanen Hvor mælkebøtter gror og i 1998 fulgte romanen Spradefuglen. I 1999 blev hun cand.mag. i æstetik og kultur fra Aarhus Universitet. Herefter udkom hun med romanerne Bombay-blues (2000) og Stilleben (2002), inden hun i 2006 fik sit store gennembrud med romanen Patriarken, som blev nomineret til Weekendavisens Litteraturpris. Siden har hun udgivet romanerne Skjul (2008), Siden blev det for pænt (2011) og senest romanen Ulvekvinten (2016). Blandt hendes kilder til inspiration er hendes store idol, den amerikanske forfatter Richard Ford og den danske forfatter Tom Kristensen. Trisse Gejl har med tiden modtaget flere legater fra blandt andet Statens Kunstfond og Statens Kunstråd. Ved siden af forfattergerningen underviser hun i kreativ skrivning på Testrup Højskole, samt i faget Skrivekunst på Syddansk Universitet. Hun har desuden arbejdet som freelancejournalist for Dagbladet Information og Bruun Rasmussens Kunstauktioner. Trisse Gejl bor i Emdrup i Københavns Nordvestkvarter sammen med sin mand journalisten Steffen Boesen, med hvem hun har tre børn.

Derfor skriver jeg:

Jeg har det skidt i perioder, hvor jeg ikke skriver. Derfor skriver jeg. Jeg kan faktisk ikke rigtig forstå den verden jeg går rundt i, hvis jeg ikke fordøjer den gennem fortællinger. Jeg får alt muligt til at hænge sammen i narrativer. Tilfældigheder især. Jeg går rundt og skaber en sær poetisk orden eller måske netop uorden, nogen er nødt til at gøre det. Ellers falder eksistensen fra hinanden.

Trisse Gejl, marts 2017

Udvalgte litteraturpriser:

2010: Albert Dams Mindelegat

Udvalgt bibliografi:

1995: Hvor mælkebøtter gror (roman)

2002: Stilleben (roman)

2006: Patriarken (roman)

2008: Skjul (roman)

2016: Ulvekvinten (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Den farlige skilsmissegeneration (2002).

Anmeldelse af romanen Stilleben.

Af Connie Bork, Politiken.

»»»

Sin fars datter (2006).

Anmeldelse af romanen Patriarken.

Af Lise Garsdal, Politiken.

»»»

Ældgammel og ufødt (2008).

Anmeldelse af romanen Skjul.

Af Lilian Munk Rösing, information.

»»»

Nedturen får humor i ny kriseroman (2011).

Anmeldelse af romanen Siden blev det for pænt.

Af May Schack, Politiken.

»»»

Trisse Gejl skriver om alt det, der forsvandt (2016).

Anmeldelse af romanen Ulvekvinten.

Af Eva Pohl, Berlingske.

Interview med forfatteren om romanen Patriarken.

Interview uploadet af Litteratursiden (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Skjul.

Interview uploadet af Litteratursiden (2009). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Ulvekvinten.

Interview fra Fyens Stiftstidende (2016). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.05.2018.