Trisse Gejl

Om forfatteren

Foto: Flemming Gernyx

(1968)

Forfatterdebut: 1995 (Hvor mælkebøtter gror)

Trisse Gejl skriver med stor indlevelse og ikke mindst stor psykologisk indsigt. Hun kom til verden i Aarhus i 1968, hvor hun voksede op sammen med hendes tre brødre. I 1986 blev hun student fra Marselisborg Gymnasium og rejste herefter rundt i Europa og Asien, hvor hun levede et nomadeagtigt liv som backpacker. Hun debuterede som forfatter med generationsromanen Hvor mælkebøtter gror i 1995, efterfulgt af romanen Spradefuglen i 1998. I 1999 blev hun uddannet cand.mag. i æstetik og kultur fra Aarhus Universitet. Herefter fulgte romanerne Bombay-blues (2000) og Stilleben (2002), inden hun fik sit helt store gennembrud med romanen Patriarken i 2006, som blandt andet blev nomineret til Weekendavisens Litteraturpris og DR Romanprisen. Siden har hun udsendt romanerne Skjul (2008), Siden blev det for pænt (2011) og senest romanen Ulvekvinten (2016). Blandt hendes kilder til inspiration er hendes store idol, den amerikanske forfatter Richard Ford og den danske forfatter Tom Kristensen. I 2002 modtog hun det treårige legat fra Statens Kunstfond og har siden modtaget flere legater fra blandt andet Statens Kunstfond og Statens Kunstråd. Ved siden af sit forfattervirke underviser hun i kreativ skrivning på Testrup Højskole, samt i faget skrivekunst på Syddansk Universitet. Hun har desuden arbejdet som freelancejournalist for Dagbladet Information og Bruun Rasmussens Kunstauktioner. Privat bor Trisse Gejl i Emdrup i Københavns Nordvestkvarter med sin mand, journalisten Steffen Boesen, med hvem hun har tre drenge.

Derfor skriver jeg:

Jeg har det skidt i perioder, hvor jeg ikke skriver. Derfor skriver jeg. Jeg kan faktisk ikke rigtig forstå den verden jeg går rundt i, hvis jeg ikke fordøjer den gennem fortællinger. Jeg får alt muligt til at hænge sammen i narrativer. Tilfældigheder især. Jeg går rundt og skaber en sær poetisk orden eller måske netop uorden, nogen er nødt til at gøre det. Ellers falder eksistensen fra hinanden.

Trisse Gejl, marts 2017

Udvalgte litteraturpriser:

2010: Albert Dams Mindelegat

Udvalgt bibliografi:

2000: Bombay-blues (roman)

2002: Stilleben (roman)

2006: Patriarken (roman)

2008: Skjul (roman)

2016: Ulvekvinten (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Affære med døden (1998).

Anmeldelse af romanen Spradefuglen.

Af Michael Halskov Christensen, Information.

»»»

Den farlige skilsmissegeneration (2002).

Anmeldelse af romanen Stilleben.

Af Connie Bork, Politiken.

»»»

Blodets slidte bånd (2006).

Anmeldelse af romanen Patriarken.

Af Martin Krogh Andersen, Berlingske.

»»»

Ældgammel og ufødt (2008).

Anmeldelse af romanen Skjul.

Af Lilian Munk Rösing, information.

»»»

Længslen efter alvor (2011).

Anmeldelse af romanen Siden blev det for pænt.

Af Eva Pohl, Berlingske.

»»»

Trisse Gejl skriver om alt det, der forsvandt (2016).

Anmeldelse af romanen Ulvekvinten.

Af Eva Pohl, Berlingske.

Interview med forfatteren om romanen Patriarken.

Interview fra Berlingske (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om den moderne kvindelige antihelt.

Interview fra Information (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Skjul.

Interview fra Litteratursiden (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Ulvekvinten.

Interview fra Politiken (2016). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.10.2019.