Benn Q. Holm

Om forfatteren

Foto: Kåre Viemose

(1962)

Forfatterdebut: 1994 (Til verdens ende)

Benn Q. Holm har gennem tiden markeret sig som klummeskribent og som forfatter til flere kritikerroste generations- og samtidsromaner. Han kom til verden på Frederiksberg i 1962 og voksede siden op i Vigerslev. I 1982 blev han student i fra Johannesskolen på Frederiksberg og afsluttede i 1992 sin uddannelse til cand.phil. i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet. Benn Q. Holm udkom med debutromanen Til verdens ende i 1994, der blev fulgt op af romanerne Mørk (1995) og Flugtens tid (1997). I 1998 fik han sit helt store gennembrud med romanen Hafnia Punk og har siden udgivet op til flere anmelderroste romaner, heriblandt Album fra 2002, der senere dannede baggrund for en tv-serie på DR 1. Senest har han udgivet romanerne Byen og øen (2011), Manden i glasset (2014) og De døde og de levende (2016). Benn Q. Holm har gennem hele sit forfatterskab har han haft hovedstaden som en hel speciel central kulisse for sine romaner. Blandt sine store litterære forbilleder er Herman Bang, Tom Kristensen og ikke mindst Jan Sonnergaard. Han har desuden modtaget op til flere arbejdslegater fra blandt andet Statens Kunstfond og Statens Kunstråd. Udover forfatterskabet har han desuden arbejdet som litteraturanmelder ved Dagbladet Aktuelt og senere som klummeskribent ved Urban, Bo Bedre og Euroman. Privat bor Benn Q. Holm på Østerbro i København sammen med sin hustru Astrid Pejtersen og hans tre børn.

Derfor skriver jeg:

Jeg ved ikke hvorfor jeg skriver, eller måske ved jeg, men det begyndte i al fald cirka sådan her (tror jeg nok): Afskrift af nummerplader, helst udenlandske. Fiktive fodboldresultater mellem rigtige klubber, hvor mit hold (KB!) som regel vandt i sidste minut. Skolestile. De første kærestebreve. Politiske artikler til KU’s medlemsblad i København. Mørke storbydigte, skrevet på en højstemt cocktail af Michael Strunge og Søren Ulrik Thomsen (og guldøl). Dagbogsoptegnelser, fra Café Sommersko og omegn. Kryptointellektuelle universitetsopgaver om arkitektur, sociologisk impressionisme og Tom Kristensens Hærværk. Prosafragmenter til kunstnergruppen Juan Uno Etc. Universitetsspecialet (endelig!). Min romandebut: Til verdens ende. Et hav af boganmeldelser til dagbladet Aktuelt. Flere romaner. Bestillingsopgaver. Flere romaner. Klummer til Urban, Bo Bedre, IN, Cover og Euroman. Flere romaner. Og børnebøger (Det Seje Sjak-serien). Noveller til antologier. Urealiserede filmmanuskripter. Flere romaner. Flere børnebøger (Kille-serien). Endnu et filmmanuskript (der heller ikke blev til noget). Flere romaner. Senest Byen og øen fra 2011. Efteråret 2013 udkommer Manden i glasset. Fortsættelse følger (forhåbentlig).

Benn Q. Holm, juli 2014

Udvalgte litteraturpriser:

2000: Edvard Pedersens Biblioteksfonds Forfatterpris

Udvalgt bibliografi:

1998: Hafnia Punk (roman)

2000: Det seje sjak (roman)

2002: Album (roman)

2005: Den ukendte (roman)

2016: De døde og de levende (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Lærer set på rejse gennem København (2004).

Anmeldelse af romanen Frederik Wenzels rejse.

Af Nils Gunder Hansen, Berlingske.

»»»

Gavtyven og sociologen (2005).

Anmeldelse af romanen Den ukendte.

Af May Schack, Politiken.

»»»

De smukke unge mennesker bliver ældre (2011).

Anmeldelse af romanen Byen og øen.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske.

»»»

Benn Q. udgiver hæsblæsende og humoristisk gavtyveroman (2014).

Anmeldelse af romanen Manden i glasset.

Af May Schack, Politiken.

»»»

Krig og fred (2016).

Anmeldelse af romanen De døde og de levende.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske.

Interview med forfatteren om romanen Københavns mysterier.

Interview uploadet af Litteratursiden (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Byen og øen.

Interview uploadet af Bogtube (2011). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen De døde og de levende.

Interview fra Berlingske (2016). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.05.2018.