Vibeke Grønfeldt

Om forfatteren

Foto: Lars Gjødvad

(1947)

Forfatterdebut: 1976 (Din tavshed er min skrift på væggen)

Med sit lyriske og ikke mindst sanselige sprog har Vibeke Grønfeldt manifesteret sig som er en af dansk samtidslitteraturs helt store prosaister. Hun er født og opvokset på en gammel slægtsgård ved Nordby på Samsø. Efter at have fået sine første manuskripter retur fra flere forlag fik hun sin debut med romanen Din tavshed er min skrift på væggen i 1976 og har siden udgivet mere end femten romaner, en enkelt novellesamling samt en børnebog. Hendes helt store publikumsgennembrud kom i 1998 med kollektivromanen I dag. Siden har hun udgivet op til flere kritikerroste romaner, heriblandt Mindet (2005), I min tid (2006), Indretningen (2008), Livliner (2011), Bogstavets betydning (2012) og senest Endnu ikke (2016). Vibeke Grønfeldt er med sit rige og sprogligt blomstrende forfatterskab en af de mest betydningsfulde forfattere i nyere dansk litteratur. Hendes produktive forfatterskab har desuden indbragt hende stor anerkendelse og op til flere prestigefulde priser, heriblandt Det Danske Akademis Store Pris i 1996 og senest Montanas Litteraturpris i 2016. Vibeke Grønfeldt bor i dag stadig på Samsø, nu på sydsiden lidt uden for byen Kolby med sin mand Lars Finsteen Gjødvad.

Derfor skriver jeg:

I en meget tidlig erindring sidder min far ved skrivebordet og skriver med fyldepen, mens jeg sidder på gulvet og tegner kruseduller med mine farveblyanter.

Det var en skuffelse, at der ikke stod noget i mit brev. Jeg spurgte dem, der kunne læse, hvad jeg havde skrevet, men der kom ikke rigtig noget svar.

Til gengæld blev skuffelsen rigeligt opvejet, da jeg et par år senere kom i skole og lærte bogstaverne, og at man ved hjælp af dem kunne skrive, hvad man ville, så andre kunne se, at der stod HUS MUS KAT NAT. At det blev stående, selv om papiret blev lagt til side i flere dage eller måske glemt i lang  tid.

Jeg begyndte at føre dagbog i kladdehefter, som jeg lime­de sammen til en slags bog. Ikke for at læse den igen, men for, når den blev for tyk, kæntrede og faldt fra hinanden, i smug at smide den i kakkelovnen. Der var en lettelse i at skille sig af med den og begynde på en helt ny. Igen skrive lige hvad jeg ville.

I sekstenårsalderen fik jeg en stærk social fobi og var en uges tid stumslået, ude af stand til at tale.

Det var en mærkelig oplevelse, ikke ubehagelig. Den åbnede nye muligheder, når blot der var papir og blyanter inden for rækkevidde.

Verden blev et hav af skrift, hvor jeg kunne svømme, som jeg havde forstand til.

Vibeke Grønfeldt, marts 2013

Udvalgte litteraturpriser:

1982: Otto Gelsted-Prisen

1996: Det Danske Akademis Store Pris

2016: Montanas Litteraturpris

Udvalgt bibliografi:

1998: I dag (roman)

2005: Mindet (roman)

2006: I min tid (roman)

2012: Bogstavets betydning (roman)

2016: Endnu ikke (roman)

Links om forfatteren:

Dansk Kvindebiografisk Leksikon om forfatteren. [klik her]

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

På landet for længe siden (2006).

Anmeldelse af romanen Mindet.

Af Michael Jannerup Andersen, Berlingske.

»»»

En kvindes skæbne formes (2006).

Anmeldelse af romanen I min tid.

Af Vibeke Blaksteen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Sådan er verdens indretning (2008).

Anmeldelse af romanen Indretningen.

Af Vibeke Blaksteen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Århundredets vidne (2011).

Anmeldelse af romanen Livliner.

Af Erik Skyum-Nielsen, information.

»»»

Det befolkede alfabet (2012).

Anmeldelse af romanen Bogstavets betydning.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Kuldslået kærlig nulpunktsroman (2016).

Anmeldelse af romanen Endnu ikke.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

Interview med forfatteren om blandt andet fiktion og virkelighed.

Interview fra Information (2004). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Indretningen.

Interview fra Information (2008). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.08.2018.