Maria Helleberg

Om forfatteren

Foto: Stine Heilmann

(1956)

Forfatterdebut: 1986 (Seersken)

Maria Helleberg betegnes som en af landets mest betydningsfulde forfattere inden for genren historiske romaner. Hun kom til verden på Frederiksberg i 1956, men flyttede allerede som barn og ung meget rundt i landet. Efter sin samfundssproglige studentereksamen i 1975 fra Toftegård Studenterkursus, studerede hun dansk og tog en magisterkonferens i teatervidenskab fra Københavns Universitet. Hun debuterede med romanen Seersken i 1986, men fik sit folkelige gennembrud med middelalderromanerne Så mangen sti vild (1988) og Som en vredens plov (1989). Siden har hun udgivet adskillige romaner, noveller, børnebøger og skuespil, oftest med et historisk afsæt. Blandt hendes kilder til inspiration kanoniserede forfattere som Mary Shelley, Jane Austen og Virginia Woolf og til videnskabskvinder som Marie Curie og Jane Goodall. Parallelt med sin forfatterkarriere har hun været aktiv på andre felter. I perioden fra 1992-93 var hun formand for den skønlitterære gruppe i Dansk Forfatterforening og var fra 1994-96 desuden medlem af repræsentantskabet for kulturtidsskriftet ”Øjeblikket” og af medieudvalget under Statsministeriet. Derudover har hun blandt andet arbejdet som klummeskribent ved flere aviser og som tv-anmelder ved dagbladet Det Fri Aktuelt og var i en kort periode tilknyttet ”Svalegangen” i Aarhus som husdramatiker. Privat bor Maria Helleberg i Fredensborg med sin mand Jørn Engelbrecht-Wolf og lytter gerne til opera, når hun ikke skriver.

Derfor skriver jeg:

»Jeg undrer mig altid over, hvorfor de historiske figurer melder sig hos mig, når de gør det. Jeg har på fornemmelsen, at der ligger et eller andet skjult i deres historie, som nærmest kommer til at fungere som autofiktion. Jeg har brug for på specifikke tidspunkter at få fortalt nogle specifikke historier. Indimellem kommer de til mig, men siger mig ikke rigtigt noget. Og 10 år senere tænker jeg om det samme, at det er fantastisk interessant, og at jeg må skrive om det. Så jeg skriver om det, der rører mig og interesserer mig nu. Og jeg kreerer figurernes forståelsesverden ud fra, hvad der passer mig.«

Maria Helleberg (Citat fra interview i Politiken, 2014)

Udvalgte litteraturpriser:

1990: Biblioteksforeningens Forfatterpris

Udvalgt bibliografi:

1986: Seersken (roman)

1990: Marskallens kvinde (roman)

1992: Statholderens hustru (roman)

1995: Valeria (roman)

2005: Den hellige Knud (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Imperiets grumhed (2008).

Anmeldelse af romanen Druknehuset.

Af Helle Juhl Lassen, Information.

»»»

En stor mands sene modning (2010).

Anmeldelse af romanen Bombardement.

Af Peter Graarup Westergaard, Kristeligt Dagblad.

»»»

Underholdende roman om baglandskvinden i Bakkehuset (2011).

Anmeldelse af romanen Kamma.

Af May Schack, Politiken.

»»»

Portræt af et ægteskab (2012).

Anmeldelse af romanen Scenesat.

Af Eva Pohl, Berlingske.

»»»

To kvinder og deres uplanlagte liv (2016).

Anmeldelse af romanen Kvinderne fra Thy.

Af Claus Grymer, Kristeligt Dagblad.

»»»

Hun var hjertet i familien (2015).

Anmeldelse af romanen Thomasines frihed.

Af Niels Houkjær, Berlingske.

»»»

Reddet fra et helvedesægteskab (2017).

Anmeldelse af romanen Stormene.

Af Svend Skriver, Kristeligt Dagblad.

Interview med forfatteren om romanen Dagmar.

Interview fra Politiken (2007). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Kamma.

Interview uploadet af Rosinante&Co (2011). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Leonora Christine.

Interview fra Politiken (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Kvinderne fra Thy.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2016). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.05.2018.