Maria Helleberg

Om forfatteren

Foto: Stine Heilmann

(1956)

Forfatterdebut: 1986 (Seersken)

Maria Helleberg betegnes som en af landets mest betydningsfulde forfattere inden for genren historiske romaner. Hun kom til verden på Frederiksberg i 1956, men flyttede allerede som barn og ung meget rundt i landet. Efter sin samfundssproglige studentereksamen i 1975 fra Toftegård Studenterkursus, studerede hun ved Københavns Universitet, hvorfra hun siden tog en magisterkonferens i teatervidenskab med tilvalg i dansk. Maria Helleberg debuterede med romanen Seersken i 1986, men fik sit helt store folkelige gennembrud med middelalderromanerne Så mangen sti vild (1988) og Som en vredens plov (1989). Siden har hun publiceret adskillige romaner, noveller og skuespil, oftest med et historisk afsæt. Blandt hendes seneste udgivelser er romanerne Scenesat (2012), Thomasines frihed (2015), Kvinderne fra Thy (2016), Stormene (2017), Sommerfugl (2018) og Søstrene fra Thy (2019. Hun finder inspiration hos kanoniserede forfattere som Mary Shelley, Jane Austen og Virginia Woolf og hos videnskabskvinder som Marie Curie og Jane Goodall. Parallelt med sit forfattervirke har hun været aktiv på andre felter. I perioden fra 1992-93 var hun formand for den skønlitterære gruppe i Dansk Forfatterforening og var fra 1994-96 desuden medlem af repræsentantskabet for kulturtidsskriftet ”Øjeblikket” og af medieudvalget under Statsministeriet. Derudover har hun blandt andet arbejdet som klummeskribent ved flere aviser og som tv-anmelder ved dagbladet Det Fri Aktuelt og var i en kort periode tilknyttet ”Svalegangen” i Aarhus som husdramatiker. Privat bor Maria Helleberg i Fredensborg nord for København med sin mand, Jørn Engelbrecht-Wolf, og lytter gerne til opera, når ikke hun skriver.

Derfor skriver jeg:

»Jeg undrer mig altid over, hvorfor de historiske figurer melder sig hos mig, når de gør det. Jeg har på fornemmelsen, at der ligger et eller andet skjult i deres historie, som nærmest kommer til at fungere som autofiktion. Jeg har brug for på specifikke tidspunkter at få fortalt nogle specifikke historier. Indimellem kommer de til mig, men siger mig ikke rigtigt noget. Og 10 år senere tænker jeg om det samme, at det er fantastisk interessant, og at jeg må skrive om det. Så jeg skriver om det, der rører mig og interesserer mig nu. Og jeg kreerer figurernes forståelsesverden ud fra, hvad der passer mig.«

Maria Helleberg (Citat fra interview i Politiken, 2014)

Udvalgte litteraturpriser:

1990: Biblioteksforeningens Forfatterpris

1990: LO's Kulturpris

Udvalgt bibliografi:

2005: Den hellige Knud (roman)

2008: Druknehuset (roman)

2010: Bombardement (roman)

2012: Scenesat (roman)

2016: Kvinderne fra Thy (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Kongemagten blev delt i to (2005).

Anmeldelse af romanen Den hellige Knud.

Af Niels Houkjær, Berlingske.

»»»

Imperiets grumhed (2008).

Anmeldelse af romanen Druknehuset.

Af Helle Juhl Lassen, Information.

»»»

Roman viser de inderste tanker hos en kvinde fra 1700-tallet (2010).

Anmeldelse af romanen Engelshjerte.

Af May Schack, Politiken.

»»»

En stor mands sene modning (2010).

Anmeldelse af romanen Bombardement.

Af Peter Graarup Westergaard, Kristeligt Dagblad.

»»»

Portræt af et ægteskab (2012).

Anmeldelse af romanen Scenesat.

Af Eva Pohl, Berlingske.

»»»

Hun var hjertet i familien (2015).

Anmeldelse af romanen Thomasines frihed.

Af Niels Houkjær, Berlingske.

»»»

To kvinder og deres uplanlagte liv (2016).

Anmeldelse af romanen Kvinderne fra Thy.

Af Claus Grymer, Kristeligt Dagblad.

»»»

Helleberg sætter tryk på kærlighedsbudskabet (2017).

Anmeldelse af romanen Stormene.

Af Eva Pohl, Berlingske.

»»»

Alt lugter af krig i stærk roman om Besættelsen (2009).

Anmeldelse af romanen Søstrene fra Thy.

Af Claus Grymer, Kristeligt Dagblad.

Interview med forfatteren om romanen Engelshjerte.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Leonora Christine.

Interview fra Politiken (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Kvinderne fra Thy.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2016). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Søstrene fra Thy.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2019). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.10.2019.