Vita Andersen

Om forfatteren

Foto: Pelle Rink

(1944)

Forfatterdebut: 1977 (Tryghedsnarkomaner)

Med sin på en gang sarte og slagkraftige prosa har Vita Andersen manifesteret sig som en af sin generations mest originale og toneangivende stemmer i dansk litteratur. Hun er født i København, hvor hun voksede op under omskiftelige og socialt belastede forhold uden for hjemmet. Vita Andersen fik aldrig taget en reel uddannelse, men skiftede ofte arbejde og studier. Hendes debut som forfatter kom i 1977 med digtsamlingen Tryghedsnarkomaner, som sidenhen er blevet en af Danmarks mest solgte digtsamlinger nogensinde. Herefter udkom hun med novellesamlingen Hold kæft og vær smuk (1978), der siden blev fulgt op af digtsamlingerne Næste kærlighed eller Laila og de andre (1978) og Det er bare ærgerligt (1981). Derudover har hun udgivet romanerne Hva'for en hånd vil du ha' (1987), Sebastians kærlighed (1992), Get a life (2003), Anna Zoë (2006), Sig det ikke til nogen (2012) og senest Indigo (2017). Desuden har hun skrevet skuespillene Elsk mig (1980), Kannibalerne (1982), Brændende kærlighed (1996) og børnebøgerne Petruskas laksko (1989), Coco (1997). Vita Andersen har modtaget op til flere priser gennem sin karriere som forfatter, heriblandt Boghandlernes Gyldne Laurbær i 1979 for novellesamlingen Hold kæft og vær smuk og Søren Gyldendal Prisen i 1991. Derudover har modtaget op til flere arbejdslegater fra blandt andet Statens Kunstfond og Statens Kunstråd.

Udvalgte litteraturpriser:

1979: De Gyldne Laurbær. Hold kæft og vær smuk

1991: Søren Gyldendal Prisen

Udvalgt bibliografi:

1977: Tryghedsnarkomaner (digte)

1978: Hold kæft og vær smuk (noveller)

1992: Sebastians kærlighed (roman)

2003: Get a Life (roman)

2006: Anna Zoë (roman)

Links om forfatteren:

Dansk Kvindebiografisk Leksikon om forfatteren. [klik her]

Dansk Litteraturhistorisk Bibliografi om forfatteren. [klik her]

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Kærlighedens magtspil (2003).

Anmeldelse af romanen Get a Life.

Af May Schack, Dagbladet Politiken.

»»»

Genboer i nød (2012).

Anmeldelse af romanen Sig det ikke til nogen.

Af Marie Louise Kjølbye, Dagbladet Information.

»»»

Vita Andersen viser os, hvordan det føles at være for bange til at være i sin egen krop (2017).

Anmeldelse af romanen Indigo.

Af Marie Louise Kjølbye, Dagbladet Information.

Interview med forfatteren om romanen Get a Life.

Interview fra Jyllands-Posten (2003). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanudgivelsen Anna Zöe.

Interview fra Dagbladet Politiken (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Sig det ikke til nogen.

Interview fra Dagbladet Information (2012). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.01.2018.