Henrik Nordbrandt

Om forfatteren

Foto: Sofie Amalie Klougart

(1945)

Forfatterdebut: 1966 (Digte)

Forfatteren Henrik Nordbrandt er en af landets helt store lyrikere. Han kom til verden i 1945 på Frederiksberg og er vokset op i København. Han tog studentereksamen i 1964 fra Skt. Jørgens Gymnasium i 1964 og studerede derefter kinesisk, tyrkisk og arabisk ved Københavns Universitet. Henrik Nordbrandt har tilbragt det meste af sit voksne liv i landene omkring Middelhavet med indtryk og sansninger fra blandt andet Italien, Grækenland, Tyrkiet, Spanien og Portugal. Nordbrandt debuterede som forfatter med digtsamlingen Digte tilbage i 1966. Det omfattende forfatterskab indeholder over 30 digtsamlinger, heriblandt Syvsoverne (1969), Opbrud og ankomster (1974), Ode til blæksprutten og andre kærlighedsdigte (1975), Glas (1976), 84 digte (1984), Violinbyggernes by (1985), Gemmesteder (1991), Støvets tyngde (1992), Vi danskere (2010), Jetlag (2015) og senest Den store amerikanske hævn (2017). Det er hovedsagligt digtene, Nordbrandt er mest kendt og anerkendt for, men han har også udfoldet sig i andre genrer, fra journalistik til krimier og personlige beretninger. Med tiden har Nordbrandt har modtaget et utal af priser, blandt andet Det Danske Akademis Store Pris (1980), Kritikerprisen (1984), Svenska Akademiens Nordiska Pris (1990), De Gyldne Laurbær (1996) og Nordisk Råds Litteraturpris (2000). Parallelt med sit forfatterskab har han desuden arbejdet som litteraturanmelder ved dagbladet Aktuelt, samt skrevet kronikker til blandt andet Politiken og Weekendavisen. Privat bor Henrik Nordbrandt på Østerbro i København sammen med sin finske hustru Marja Jäättelä og hendes datter.

Udvalgte litteraturpriser:

1980: Det Danske Akademis Store Pris

1987: Søren Gyldendal Prisen

1990: Det Svenske Akademis Nordiske Pris

1996: De Gyldne Laurbær. Drømmebroer

2000: Nordisk Råds Litteraturpris

Udvalgt bibliografi:

1976: Glas (digte)

1983: Finkelsteins blodige bazar (roman)

1985: Violinbyggernes by (digte)

1995: Ormene ved himlens port (digte)

1998: Drømmebroer (digte)

Links om forfatteren:

Dansk Litteraturhistorisk Bibliografi om forfatteren. [klik her]

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Nordbrandts syreregn (2005).

Anmeldelse af Dumhedens løvefødder.

Af 
Ulf Joel Jensen, Sentura Magasin.

»»»

Nordbrandt er både gnaven og gavmild (2010).

Anmeldelse af digtsamlingen Vi danskere.

Af Thomas Bredsdorff, Dagbladet Politiken.

»»»

Der er knald på Nordbrandts nye sortkantede digte (2012).

Anmeldelse af digtsamlingen 3 ½ D.

Af Mikkel Bruun Zangenberg, Dagbladet Politiken.

»»»

Rejsende poet opdaterer rejseformen (2015).

Anmeldelse af digtsamlingen Jetlag.

Af Jørgen Johansen, Berlingske Media.

Interview i anledning af erindringsbogen Døden fra Lübeck.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2002). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om digtene Programerklæring, Den danske sødme og Fed sol.

Interview uploadet af Vimeo.com (2012). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.02.2018.