Elsebeth Egholm

Om forfatteren

Foto: Petra Theibel Jacobsen

(1960)

Forfatterdebut: 1999 (De frie kvinders klub)

Elsebeth Egholm er vel nok mest kendt for sine samfundskritiske krimiromaner i serien om den aarhusianske journalist Dicte Svendsen. Hun kom til verden i Nyborg i 1960, men er vokset op i Lisbjerg ved Aarhus. Efter endt skolegang med en sproglig studentereksamen fra Statsgymnasiet i Hasle, valgte hun at studere musikvidenskab ved Aarhus Universitet og senere ved Det Jyske Musikkonservatorium. I 1985 blev Elsebeth Egholm optaget på journalistuddannelsen på Danmarks Journalist Højskole i Aarhus. Som nyuddannet blev hun ansat som bagsideskribent ved Berlingske Tidende. I 1992 flyttede hun til den lille ø Gozo i Malta, og valgte herefter en karriere som freelancejournalist og klummeskribent for Berlingske Tidende og Alt for Damerne, samt forfatter til flere noveller bragt i danske og nordiske ugeblade. Hendes debut i bogform kom med romanen De frie kvinders klub i 1999, der blev fulgt op af romanerne Scirocco (2000) og Opium (2001). Siden fik hun stor succes med sine talrige romaner i krimiserien om journalisten Dicte, der har gjort hende til en af Danmarks mest læste forfattere. Krimiserien om Dicte blev introduceret med romanen Skjulte fejl og mangler i 2002 og omfatter desuden romanerne Selvrisiko (2004), Personskade (2005), Nærmeste pårørende (2006), Liv og legeme (2008), Vold og magt (2009), Eget ansvar (2013), Kød og blod (2014) og senest Dødvægt (2015). Med romanen Tre hundes nat (2011) begyndte Egholm en ny krimiserie med Peter Boutrup som hovedperson, der blev fulgt op af romanen De døde sjæles nat (2012). Med romanen Jeg finder dig altid (2017) indledte hun sin tredje og seneste krimiserie. Udover forfatterskabet drager Egholm landet rundt for at holde foredrag på biblioteker og højskoler om sit med tiden omfattende forfatterskab. Privat bor Elsebeth Egholm sammen med sin kæreste Jürgen Klahn og deres hund i Risskov nord for Aarhus.

Derfor skriver jeg:

»Jeg har altid vidst, at jeg en dag skulle skrive bøger. Det lyder banalt, men sådan er det. Og krimier blev min genre. Allerede da jeg gik på musikkonservatoriet og spillede klaver, skrev jeg en historie om en studerende i solistklassen, som blev fundet død i sit Steinwayflygel. Jeg tror ikke, vedkommende blev særligt smigret, da jeg fortalte ham det. Sådan er det at være krimiforfatter: det er ikke alle, som forstår fascinationen af død og ulykke, lig og afskårne lemmer. Men bag det hele ligger jo en anden forelskelse: den i de store menneskelige følelser. Jalousi, hævngerrighed, had, kærlighed. En god krimi kalder på hele udtrækket.

Måske er bøgerne i virkeligheden mit alibi for at dissekere den menneskelige natur og også for at se nærmere på det samfund, vi lever i. Jeg er uddannet journalist og uhelbredelig nyhedsnarkoman. Derfor blev Dicte Svendsen, min hovedperson, også journalist. Jeg valgte at placere Dicte i Århus, hvor jeg selv er opvokset, og hvor jeg stadig bor. Faktisk bor jeg i Dictes hus, en gammel rockerborg på landet. Jeg har også hendes hund. Min hedder Shandy og er et hittebarn fra den maltesiske ø, Gozo, hvor jeg i en årrække boede halvdelen af året, men nu lidt mindre. Der skriver jeg og finder kræfter i solskin og hos gode venner. Sådan er mit liv til stadighed delt i to: mellem Danmark og Gozo; og mellem virkelighed og fiktion.«

Elsebeth: Egholm (Citat fra RASK Magasinet, 2008)

Udvalgte litteraturpriser:

2000: Bogklubben "12 bøgers" litteraturpris

Udvalgt bibliografi:

1999: De frie kvinders klub (roman)

2002: Skjulte fejl og mangler (roman)

2004: Selvrisiko (roman)

2005: Personskade (roman)

2008: Liv og legeme (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Kan ondt retfærdiggøre ondt? (2006).

Anmeldelse af romanen Nærmeste pårørende.

Af Anne Liisberg, Sentura Magasin.

»»»

Ny krimi om dødens etik (2008).

Anmeldelse af romanen Liv og legeme.

Af Dorte Remar Kristeligt Dagblad.

»»»

Ny Egholm-krimi sætter fut i intrigen (2011).

Anmeldelse af romanen Tre hundes nat.

Af Mette Højbjerg, Politiken.

»»»

Den spanske garrotte på Djursland (2012).

Anmeldelse af romanen De dødes sjæle nat.

Af Dorte Remar, Kristeligt Dagblad.

»»»

Egholm leverer varen (2014).

Anmeldelse af romanen Kød og blod.

Af Merete Reinholdt, Berlingske.

Interview med forfatteren om romanen Vold og magt.

Interview uploadet af Litteratursiden (2009). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Dødvægt.

Interview fra bloggen Bogliv (2015). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.05.2018.