Elsebeth Egholm

Om forfatteren

Foto: Petra Theibel Jacobsen

(1960)

Forfatterdebut: 1999 (De frie kvinders klub)

Elsebeth Egholm skriver med en overbevisende lethed og ikke mindst et stort sprogligt overskud om aktuelle problematikker i samfundet og det moderne menneskelivs psykologiske problemstillinger. Hun kom til verden i fjordbyen Nyborg i 1960, men er siden vokset op nord for Aarhus i forstadsbydelen Lisbjerg. Efter endt skolegang med en samfundssproglig studentereksamen fra Statsgymnasiet i Hasle, valgte hun at indlede studier i musikvidenskab ved Aarhus Universitet og senere ved Det Jyske Musikkonservatorium. I midtfirserne skiftede hun til journalistuddannelsen på Danmarks Journalist Højskole i Aarhus. Som nyuddannet blev hun ansat som bagsideskribent ved Berlingske Tidende. I 1992 flyttede hun til den lille ø Gozo i Malta, og valgte herefter en karriere som freelancejournalist og klummeskribent for Berlingske Tidende og Alt for Damerne, samt forfatter til flere noveller bragt i danske og nordiske ugeblade. Hendes debut i bogform kom med romanen De frie kvinders klub i 1999, der blev fulgt op af romanen Scirocco (2000). Siden fik hun stor succes med sine talrige romaner i krimiserien om den aarhusianske journalist Dicte Svendsen, der blev indledt med Skjulte fejl og mangler (2002) og som siden blev efterfulgt af Selvrisiko (2004), Personskade (2005), Nærmeste pårørende (2006), Liv og legeme (2008), Vold og magt (2009), Eget ansvar (2013), Kød og blod (2014), samt Dødvægt (2015). Samtidig med serien om Dicte udkom hun med Tre hundes nat (2011) og De døde sjæles nat (2012), der tilsammen danner krimiserien med Peter Boutrup som den centrale hovedfigur. Med romanen Jeg finder dig altid (2017) indledte hun sin tredje og seneste krimiserie med den ansigtsblinde læge Rina som hovedperson, der siden er blevet fulgt op af romanen Frit fald (2019). Foruden hendes talrige udgivelser inden for krimigenren har hun senest udgivet romanerne Som natten kender stjernerne (2020) og Den røde glente (2022). Udover sit forfattervirke drager hun landet rundt for at holde foredrag på biblioteker og højskoler om sit med tiden omfattende forfatterskab. Privat er Elsebeth Egholm bosat i Risskov nord for Aarhus med sin tyske kæreste Jürgen Klahn.

Derfor skriver jeg:

»Jeg har altid vidst, at jeg en dag skulle skrive bøger. Det lyder banalt, men sådan er det. Og krimier blev min genre. Allerede da jeg gik på musikkonservatoriet og spillede klaver, skrev jeg en historie om en studerende i solistklassen, som blev fundet død i sit Steinwayflygel. Jeg tror ikke, vedkommende blev særligt smigret, da jeg fortalte ham det. Sådan er det at være krimiforfatter: det er ikke alle, som forstår fascinationen af død og ulykke, lig og afskårne lemmer. Men bag det hele ligger jo en anden forelskelse: den i de store menneskelige følelser. Jalousi, hævngerrighed, had, kærlighed. En god krimi kalder på hele udtrækket.

Måske er bøgerne i virkeligheden mit alibi for at dissekere den menneskelige natur og også for at se nærmere på det samfund, vi lever i. Jeg er uddannet journalist og uhelbredelig nyhedsnarkoman. Derfor blev Dicte Svendsen, min hovedperson, også journalist. Jeg valgte at placere Dicte i Århus, hvor jeg selv er opvokset, og hvor jeg stadig bor. Faktisk bor jeg i Dictes hus, en gammel rockerborg på landet. Jeg har også hendes hund. Min hedder Shandy og er et hittebarn fra den maltesiske ø, Gozo, hvor jeg i en årrække boede halvdelen af året, men nu lidt mindre. Der skriver jeg og finder kræfter i solskin og hos gode venner. Sådan er mit liv til stadighed delt i to: mellem Danmark og Gozo; og mellem virkelighed og fiktion.«

Elsebeth: Egholm (Citat fra RASK Magasinet, 2008).

Udvalgte litteraturpriser:

2000: Bogklubben "12 bøgers" litteraturpris

2017: Harald Mogensen Prisen

Udvalgt bibliografi:

2008: Liv og legeme (roman)

2012: De dødes sjæle nat (roman)

2014: Kød og blod (roman)

2020: Som natten kender stjernerne (roman)

2022: Den røde glente (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Slingrevals på Gozo (2000).

Anmeldelse af romanen Scirocco.

Af Leon Jaurnow, Kristeligt Dagblad.

»»»

Line's loveshop (2002).

Anmeldelse af romanen Skjulte fejl og mangler.

Af Mikkel Bruun Zangenberg, Politiken.

»»»

Gerningssted: Århus! (2005).

Anmeldelse af romanen Personskade.

Af Kirstine Ersbøll Meyhoff, LitteraturNu.

»»»

Århus: City of International Crime (2006).

Anmeldelse af romanen Nærmeste pårørende.

Af Kirstine Ersbøll Meyhoff, LitteraturNu.

»»»

Ny krimi om dødens etik (2008).

Anmeldelse af romanen Liv og legeme.

Af Dorte Remar Kristeligt Dagblad.

»»»

Elsebeth Egholm skifter spor (2011).

Anmeldelse af romanen Tre hundes nat.

Af Tonny Vorm, Information.

»»»

Den spanske garrotte på Djursland (2012).

Anmeldelse af romanen De dødes sjæle nat.

Af Dorte Remar, Kristeligt Dagblad.

»»»

Egholm leverer varen (2014).

Anmeldelse af romanen Kød og blod.

Af Merete Reinholdt, Berlingske.

»»»

Dansk krimidronnings nye serie leverer solid spænding og sommerlet underholdning (2017).

Anmeldelse af romanen Jeg finder dig altid.

Af Merete Reinholdt, Berlingske.

»»»

Som en svamp, der suger vand (2019).

Anmeldelse af romanen Frit fald.

Af Christian Dorph, Weekendavisen.

»»»

Melodramatisk handling og masser af atmosfære i ny ikkekrimi fra Elsebeth Egholm (2020).

Anmeldelse af romanen Som natten kender stjernerne.

Af Lars Ole Sauerberg, Jyllands-Posten.

Interview med forfatteren om romanen Skjulte fejl og mangler.

Interview fra Berlingske (2002). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Nærmeste pårørende.

Interview fra Berlingske (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Vold og magt.

Interview uploadet af Litteratursiden (2009). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Dødvægt.

Interview fra bloggen Bogliv (2015). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Frit fald.

Interview fra Berlingske (2019). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Som natten kender stjernerne.

Interview fra Jyllands-Posten (2020). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.06.2022.