Kirsten Hammann

Om forfatteren

Foto: Sofie Amalie Klougart

(1965)

Forfatterdebut: 1992 (Mellem tænderne)

Kirsten Hammann er kendt for sin elegante og ikke mindst minimalistiske skrivestil. Hun er født og opvokset i Risskov ved Aarhus, hvorfra hun i 1984 blev samfundssproglig student fra Risskov Amtsgymnasium. Efter hendes litterære debut i 1988 med digte i tidsskriftet Hvedekorn, valgte hun at flytte til København med henblik på at søge optagelse på Forfatterskolen, hvorfra hun blev uddannet i 1991. Kirsten Hammann debuterede i bogform i 1992 med den meget kritikerroste digtsamling Mellem tænderne og udkom i 1993 med romanen Vera Winkelvir. Siden har hun blandt andet udgivet romanerne Bannister (1997), Fra smørhullet (2004), En dråbe i havet (2008) og senest Alene hjemme (2015). I september 2017 udkom hun med bogen Ofte stillede spørgsmål - en personlig skildring i dagbogsform af en forfatters arbejdsproces med op- og nedture. Kirsten Hammann har ikke nogen specifikke idoler eller forbilleder, men har i stedet hentet inspiration fra sig selv og sit eget liv. Med tiden har hun modtaget op til flere priser for sit forfatterskab. I 1994 blev hun tildelt Klaus Rifbjergs Debutantpris for lyrikere og i 2008 modtog hun Danske Banks Litteraturpris og er desuden blevet indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris i 1998 og i 2005. Derudover har hun modtaget op til flere arbejdslegater fra Statens Kunstfond og Statens Kunstråd. Privat bor Kirsten Hammann i en lejlighed i det indre København sammen med hendes søn Andreas.

Derfor skriver jeg:

»I Århus kendte jeg ikke en eneste, der skrev. Dårligt nok nogen, der læste...altså digte, som var det, der interesserede mig. Så det at få så mange nye venner og kolleger og møde Poul Borum, der var et energibundt uden lige... da følte jeg, at min lykke var gjort.«

Kirsten Hammann (Citat fra interview i Information, 2004)

Udvalgte litteraturpriser:

1994: Klaus Rifbjergs Debutantpris

2005: Beatrice-prisen

2008: Danske Banks Litteraturpris

Udvalgt bibliografi:

1992: Mellem tænderne (digte)

1993: Vera Winkelvir (roman)

1997: Bannister (roman)

2004: Fra smørhullet (roman)

2008: En dråbe i havet (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Så normal at det næsten gør ondt (2004).

Anmeldelse af romanen Fra smørhullet.

Af Susanne Bjertrup, Politiken.

»»»

Vellykket Hammann-roman om snusfornuft og samfundssind (2008).

Anmeldelse af romanen En dråbe i havet.

Af Lise Garsdal, Politiken.

»»»

Dansk forfatter gør Hemingway kunsten efter (2011).

Anmeldelse af romanen Se på mig.

Af Mikkel Bruun Zangenberg, Politiken.

»»»

Hammanns nye er desperat veloplagt (2015).

Anmeldelse af romanen Alene hjemme.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

»»»

Lille skrift, lille skrift, lille skrift på vejen (2017).

Anmeldelse af bogen Ofte stillede spørgsmål.

Af Tue Andersen Nexø, Information.

Interview med forfatteren om romanen En dråbe i havet.

Interview uploadet af Litteratursiden (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Se på mig.

Interview uploadet af forlaget Gyldendal (2011). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om inspiration og skriveproces.

Interview uploadet af Bogtube (2012). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Alene hjemme.

Interview fra Politiken (2015). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.08.2018.