Steen Harvig

Om forfatteren

Foto: Pernille Borenhoff

(1945)

Forfatterdebut: 1988 (Slutspil med blind makker)

Steen Harvig er fortrinsvis kendt for sine psykologiske thrillers inden for krimigenren om den unge politiassistent Morten Krag. Han er opvokset i Charlottenlund nord for København og er oprindeligt uddannet cand.mag. i dansk og filmvidenskab fra Københavns Universitet med speciale i Hitchcocks film. Steen Harvig har undervist det meste af sit liv - først på højskole ved Vejle, herefter på Københavns Universitet og senest på VUC København. Allerede som ganske ung bugnede hans skuffer af digte og noveller, som han selv havde skrevet og er blandt andet inspireret af svenske krimiforfattere som Leif G.W. Persson, Håkan Nesser og Karin Alvtegen. Steen Harvig debuterede med den meget kritikerroste roman Slutspil med blind makker i 1988 og har med tiden udgivet adskillige romaner inden for krimigenren, heriblandt Den tyske forbindelse (2004), Blind vej (2006), Foran mørket (2008), samt Drifternes trilogi som omfatter romanerne Besat (2009), Bedrag (2011) og Begær (2013). Siden har han publiceret romanerne Copyman (2014), Manden der vendte tilbage (2017), A.R (2018) og senest Bag masker (2020). Han er desuden medlem af Det Danske Kriminalakademi og er ud over sit forfatterskab en flittig foredragsholder, der blandt andet er optaget af at formidle krimiens historie og berette om sin bestandige søgen efter plots og den overraskende, eksistentielle historie. Privat er Steen Harvig bosat i den sydsvenske by Lammhult sammen med sin hustru Inga-Lena, med hvem han har to voksne sønner.

Derfor skriver jeg:

En af de første erindringer om min dragning mod det mystiske og det uforklarlige går tilbage til min barndom. Vi - mine forældre, en ældre bror og jeg - boede i en bebyggelse, der hedder Jagtparken i Charlottenlund, et trygt og hyggeligt kvarter med masser af jævnaldrende legekammerater, men en dag var en af disse forsvundet. Han havde pjækket fra skole og dukkede ikke op senere på eftermiddagen, hvor forældrene kom fra arbejde. Politiet blev tilkaldt, de mange blokke gennemsøgt - også kældrene under bebyggelsen blev minutiøst gennemtrawlet, og tilfældet ville, at jeg netop befandt ud for døren til det kælderrum, hvor han ud på aftenen dukkede op. Tavs, chokeret, nærmest lammet blev han anbragt i en ambulance og kørt væk. Hvorfor han var havnet i kælderen, og hvad han havde oplevet, forblev et mysterium, i hvert fald for os, hans jævnaldrende. De voksne dækkede over hændelsen, og vi børn skulle ikke stille spørgsmål. Nogle måneder senere blev han taget ud af skolen, og han og forældrene flyttede.

Jeg har ofte tænkt på ham. Hvad skete der? Hvorfor flyttede familien, og hvorfor fik vi ikke noget at vide?

Jeg er sikker på, at den mystiske hændelse i de følsomme barndomsår har været medvirkende til at skabe klangbund for mine spændingsbøger.

Steen Harvig, april 2013

Udvalgte litteraturpriser:

1989: Det danske Kriminalakademis debutantpris

Udvalgt bibliografi:

2008: Foran mørket (roman)

2009: Besat (roman)

2016: Manden der vendte tilbage (roman)

2018: A.R. (roman)

2020: Bag masker (roman)

Links om forfatteren:

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Sekretærer gifter man sig med (2006).

Anmeldelse af romanen Bind vej.

Af Lasse Horne Kjældgaard, Politiken.

»»»

Ny dansk krimi er godt gammeldags håndværk (2009).

Anmeldelse af romanen Besat.

Af Bo Tao Michaëlis, Politiken.

»»»

Tv-vært bærer på hemmeligheder i speget plot (2013).

Anmeldelse af romanen Begær.

Af Bo Tao Michaëlis, Politiken.

»»»

Ambitiøs krimi er solidt håndværk af den gamle skole (2014).

Anmeldelse af romanen Copyman.

Af Bo Tao Michaëlis, Politiken.

»»»

Den ukendte kvinde (2018).

Anmeldelse af romanen A.R..

Af Lars Ole Sauerberg, Jyllands-Posten.

Interview med forfatteren om forfatterskabet.

Interview uploadet af eReolen (2014). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.05.2020.