Josefine Klougart

Om forfatteren

Foto: Sofie Amalie Klougart

(1985)

Forfatterdebut: 2010 (Stigninger og fald)

Med sit sanselige og ikke mindst poetiske sprog har Josefine Klougart manifesteret sig som en af sin generations helt store forfattertalenter. Hun er født og opvokset i Agri på Mols som den mellemste af tre søstre. I 2005 blev hun student fra Århus Akademi og i tiden herefter indledte hun studier i kunst- og litteraturhistorie ved Aarhus Universitet. Efter en bachelor i litteraturhistorie i 2008, blev hun optaget som elev på Forfatterskolen i København, hvorfra hun dimitterede i 2010. Hun debuterede allerede samme år med et brag med den meget kritikerroste roman Stigninger og fald, der blandt andet blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Siden har hun publiceret prosabogen Den vind man manglede (2010), samt romanerne Hallerne (2011), Én af os sover (2012), Om mørke (2013), New Forest (2016) og Alt dette kunne du få (2021). Blandt hendes kilder til inspiration er den danske forfatter Tove Ditlevsen, den engelske forfatter og feminist Virginia Woolf, den franske forfatter og filmskaber Marguerite Duras og den amerikanske sanger og sangskriver Bob Dylan. Udover sit forfattervirke har hun siden 2012 været tilknyttet tidsskriftet Den Blå Port som redaktør, er fast underviser på Gladiators Forfatterskole og har undervist i verdenslitteratur ved universitetet i Bern. Hun er desuden en af initiativtagerne bag Forlaget Gladiator. Derudover har hun blandt andet publiceret essays om kunst og litteratur i internationale tidsskrifter, heriblandt det franske magasin La noveau Revue Francais, samt arbejdet som fast klummeskribent ved det norske tidsskrift Bokvennen. Gennem sin karriere som forfatter har Josefine Klougart modtaget stor anerkendelse. I 2010 modtog hun Kronprinsparrets Stjernedryspris og i 2013 blev hun tildelt Kunstfondens treårige arbejdsstipendium.

Derfor skriver jeg:

Der er ingen frihed i det at skrive, i en vis forstand ingen valg. Man må skrive det man kan skrive. Det er det jeg gør, skriver det jeg kan skrive. En gang imellem opdager man ved læsningen af sig selv, at noget har fundet sted i skriften. At der er en struktur, at teksten organiserer sit stof på en måde, man oplever som selvfølgelig, naturlig - og samtidig fundamentalt ny. Litteraturen står der og dirrer, er et krystal eller en prisme, der kaster lys tilbage på verden og på den læsende. Sådan oplever jeg det. At man så alligevel, hver dag, starter fra det samme sted, igen; det er en anden sag. Det er et vilkår. Men dette; momentant blive i stand til at se en selv, verden, livet med det her nye lys skinnende i den, i pelsen, i tænderne, i øjnene, i alt det blanke og alt det matte i verden. Det er det, der gør arbejdet med litteraturen, det at læse og det at skrive (for senere at læse og se) til noget af det mest meningsfulde, man kan foretage sig. Litteraturen blotlægger, når den er bedst, noget helt afgørende: strukturer. Strukturer i sproget, naturen, mennesket, kroppen, tanken - i verden. Det er disse strukturer, organiserende principper, mønstre og sammenhænge, der giver den enkelte mulighed for at forbinde sig med noget overhovedet. Hinanden. Naturen. Verden. I glimt. Litteraturen skræller frugten for dig, tilbyder dig disse erfaringer i en koncentreret form. Her er der netop ikke langt mellem snapsene. I virkelig god litteratur sker det hele tiden og igen og livet er kort, så det giver mening at opsøge det.

Litteraturen er i bund og grund banal. Den beskæftiger sig med nogle få eksistentielle fænomener, giver os intense erfaringer af i bund og grund simple fænomener, som kan være nok så svære at nærme sig, endsige rumme, ellers: kærligheden til et andet menneske. Naturen som en verden eller en virkelighed i os og om os. Døden som et vilkår og altid: her.

Det er i bund og grund hvad vi har med at gøre.

Jeg opdagede det her da jeg var 15. Før det havde jeg bare en fornemmelse af, at bøger kunne noget. Da jeg opdagede det, følte jeg det som en slags forpligtigelse, at man simpelthen må tage denne her mulighed seriøst, at jeg måtte. Derfor skriver jeg; stadig.

Josefine Klougart, juni 2013

Udvalgte litteraturpriser:

2011: Kronprinsparrets Kulturpris

Udvalgt bibliografi:

2010: Stigninger og fald (roman)

2012: Én af os sover (roman)

2013: Om mørke (roman)

2016: New Forest (roman)

2021: Alt dette kunne du få (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Debutant med kolossalt potentiale (2010).

Anmeldelse af romanen Stigninger og fald.

Af Anders Juhl Rasmussen, Kristeligt Dagblad.

»»»

De to grusomme køn (2011).

Anmeldelse af romanen Hallerne.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske.

»»»

En af årets bedste romaner (2012).

Anmeldelse af romanen Én af os sover.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske.

»»»

Klougart skinner i mørket (2013).

Anmeldelse af romanen Om mørke.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske.

»»»

At læse Klougart føles som at huske (2016).

Anmeldelse af romanen New Forest.

Af Kristin Vego, Information.

»»»

Josefine Klougart konsoliderer sin litterære magt og udpeger nye veje for forfatterskabet (2021).

Anmeldelse af romanen Alt dette kunne du få.

Af Bodil Skovgaard Nielsen, Information.

Interview med forfatteren om romanen Stigninger og fald.

Interview fra Information (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Hallerne.

Interview fra Politiken (2011). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Én af os sover.

Interview uploadet af Rosinante&Co (2012). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen New Forest.

Interview fra Politiken (2016). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om inspiration og skriveproces.

Interview fra Danmarks Biblioteksforening (2017). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om landskabet som inspiration.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2018). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om litteratur.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2019). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om sit forhold til naturen.

Interview fra Politiken (2020). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Alt dette kunne du få

Interview fra Forlaget Gladiator (2021). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.05.2022.