Christel Wiinblad

Om forfatteren

Foto: Lars Gundersen

(1980)

Forfatterdebut: 2008 (49 forelskelser)

Med sit sanselige og ikke mindst meget poetiske sprog har Christel Wiinblad markeret sig som en af sin generations helt store forfattertalenter. Hun kom til verden i 1980 i Svendborg, hvor hun voksede op sammen med hendes yngre bror, musikeren Jannick Wiinblad. I 1999 blev hun student fra Svendborg Gymnasium og i 2006 blev hun optaget på Forfatterskolen i København, hvorfra hun dimitterede i 2008. Hun blev siden uddannet cand.mag. i dansk og etnologi fra Københavns Universitet med speciale om Sommerfugledalen. Christel Wiinblad fik allerede sit gennembrud i 2008 med de to meget omtalte og kritikerroste digtsamlinger 49 forelskelser og Min lillebror. Siden har hun blandt andet publiceret romanerne Prolog (2011), Ingen åbner (2012) og De elskende (2014), samt digtsamlingen Sommerlys (2013) som indbragte hende Morten Nielsens Mindelegat. Blandt sine helt store kilder til inspiration er den belgisk-amerikanske skuespiller Audrey Hepburn, den engelske rockmusiker, sangskriver og poet Pete Doherty, den rumænsk-tyske forfatter Herta Müller og den amerikansk lyriker Robert Frost. Christel Wiinblad har gennem tiden modtaget op til flere arbejdslegater fra Statens Kunstfond. Parallelt med forfatterskabet har hun blandt andet været tilknyttet FGK (forfatterlinjen på Esbjerg Kulturskole) som underviser i perioden fra 2010-2014, samt bidraget til diverse litterære tidsskrifter. Christel Wiinblad bor i dag på Vesterbro i København og danner privat par med skuespilleren Søren Sætter-Lassen.

Derfor skriver jeg:

»Det er der hele tiden. Og det er en mærkelig måde at leve på - i hvert fald for mig. Men jeg bliver også lykkelig at af skrive. Det er en voldsom oplevelse af, at jeg virkelig kan det her, og kan komme i kontakt med andre mennesker på den måde. Det er noget af det eneste, jeg har haft en rigtig og god oplevelse med.«

Christel Wiinblad (Citat fra interview i Information, 2008)

Udvalgt bibliografi:

2008: 49 forelskelser (digte)

2008: Min lillebror (digte)

2011: Prolog (roman)

2012: Ingen åbner (roman)

2013: Sommerlys (digte)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Wiinblad er et råt og sofistikeret naturtalent (2008).

Anmeldelse af digtsamlingen 49 forelskelser.

Af Kim Skotte, Politiken.

»»»

Mens digteren gik på Langebro (2008).

Anmeldelse af digtsamlingen Min lillebror.

Af Tue Andersen Nexø, Information.

»»»

Ung digter opfinder et nyt sprog i voldsom debut (2011).

Anmeldelse af romanen Prolog.

Af May Schack, Politiken.

»»»

Den enes afmagt er den andens magt (2012).

Anmeldelse af romanen Ingen åbner.

Af Kamilla Löfström, Information.

»»»

Wiinblad skriver brændende om kærlighedens smukke sadisme (2014).

Anmeldelse af romanen De elskende.

Af Lilian Munk Rösing, Politiken.

Interview med forfatteren om digtsamlingen 49 forelskelser.

Interview fra Politiken (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om digtsamlingen Min lillebror.

Interview fra Berlingske (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Ingen åbner.

Interview fra Ny Dansk Litteratur (2013). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om tro.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2015). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 01.05.2018.