Maria Grønlykke

Om forfatteren

Foto: Morten Holtum

(1957)

Forfatterdebut: 2003 (Fisketyven)

Med varme og ikke mindst humor skildrer Maria Grønlykke - ofte i fynsk dialekt – helt almindelige menneskers hverdagsliv og livshistorie. Hun kom til verden i Betlehems Sogn i København, men voksede sidenhen op i landlige omgivelser på Vestfyn som den eneste pige ud af en søskendeflok på seks. Hun blev sproglig student i 1975 fra Vestfyns Gymnasium og afsluttede i 1984 uddannelse som cand.jur. fra Københavns Universitet. Efter en karriere som blandt andet jurist og kogekone slog Maria Grønlykke igennem med novellesamlingen Fisketyven i 2003, som indbragte hende Bogforums Debutantpris. Siden hendes kriikerroste debutudgivelse, har hun blandt andet udgivet novellesamlingen En lille sang om Stella (2004), samt romanerne I morgen skinner solen (2006) og Sølvmanden (2008). Derudover har hun publiceret biografierne Lene og Sven Grønlykke - et erindringsportræt (2012) og Godt for sandheden - at ikke alle lever af at sælge flæsk (2019), samt polyfonien Hundrede års kvindsomhed (2014) i anledning af 100-året for de danske kvinders stemme- og valgret. Hun deltog desuden i efteråret 2006 i Danmarks Radios projekt "Fantastiske fortællinger fra Danmark". Her var hun en af de ni forfattere, der skrev videre på de bedste af over 1.000 indsendte fortællinger fra danskere og som resulterede i bogudgivelsen Fantastiske fortællinger. Privat bor Maria Grønlykke på Østerbro i København, er gift med journalisten Jacob Mollerup og er mor til Adam, Nina og Noa.

Derfor skriver jeg:

Hvorfor skriver jeg? Det ved jeg ikke. Det kan jeg ikke svare fornuftigt på.

Det gør jeg bare. Det lyder bizart, ikke sandt?

Maria Grønlykke, oktober 2013

Udvalgte litteraturpriser:

2003: Bogforums Debutantpris

2003: Bog & Idés Læserpris

Udvalgt bibliografi:

2004: En lille sang om Stella (noveller)

2006: I morgen skinner solen (roman)

2008: Sølvmanden (roman)

2012: Lene og Sven Grønlykke - et erindringsportræt (biografi)

2014: Hundrede års kvindsomhed (polyfoni)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Landskab med citronmåne (2003).

Anmeldelse af novellesamlingen Fisketyven.

Af Anna Wegener, Information.

»»»

Historier fra Fyn a’ (2004).

Anmeldelse af novellesamlingen En lille sang om Stella.

Af Leon Jaurnow, Kristeligt Dagblad.

»»»

Kærligheden tåler næsten alt (2006).

Anmeldelse af romanen I morgen skinner solen.

Af Vibeke Blaksteen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Tale er sølv (2008).

Anmeldelse af romanen Sølvmanden.

Af Bettina Heltberg, Politiken.

»»»

Et stærkt familiebrand (2012).

Anmeldelse af biografien Lene og Sven Grønlykke - et erindringsportræt.

Af Niels Houkjær, Berlingske.

»»»

Damemagt! (2014).

Anmeldelse af polyfonien Hundrede års kvindsomhed.

Af Linea Maja Ernst, Information.

»»»

For mange læsere var Ellen Hørup selve meningen med at holde Politiken (2019).

Anmeldelse af biografien Godt for sandheden - at ikke alle lever af at sælge flæsk.

Af Georg Metz, Information.

Interview med forfatteren om inspiration og idealisme.

Interview fra Berlingske (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen I morgen skinner solen.

Interview uploadet af Litteratursiden (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Sølvmanden.

Interview uploadet af Litteratursiden (2008). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.10.2019.