Birgithe Kosovic

Om forfatteren

Foto: Isak Hoffmeyer

(1972)

Forfatterdebut: 1997 (Legenden om Villa Valmarana)

Birgithe Kosovic skriver med stor indlevelse og indsigt i et meget afstemt sprog. Hun er født og opvokset uden for København i forstadsbyen Albertslund med en dansk mor og en serbisk far. Efter sin sproglige studentereksamen fra Sortedam Gymnasium indledte hun studier ved Københavns Universitet, hvorfra hun i 2010 blev bachelor i dansk. Hun har desuden fungeret som korrekturlæser, undervist unge i journalistik, samt arbejdet som researcher på magasinet Press og som featurejournalist for Dagbladet Information og Morgen Bladet i Norge. Birgithe Kosovic fik sin debut som forfatter i 1997 med den lille roman Legenden om Villa Valmarana, som i 1999 blev efterfulgt af romanen Om natten i Jerusalem. Hendes helt store gennembrud fik hun i 2010 med romanen Det dobbelte land, en beretning om borgerkrigen på Balkan. Romanen som delvist er baseret på autentiske historier fra hendes egen jugoslaviske familie, indbragte hende blandt andet Danske Banks Litteraturpris og DR Romanprisen, samt Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Med Den inderste fare indledte hun i 2016 sin politiske romanbiografi om den danske udenrigs- og statsminister Erik Scavenius, efterfulgt af andet bind som udkom i 2018.

Derfor skriver jeg:

»Jeg ved ikke, hvorfor jeg netop skriver. Jeg kunne godt tænke mig at være med i Læger uden grænser eller drive en økologisk bondegård eller arbejde med psykisk syge. Men jeg har brug for roen og koncentrationen ved mit skrivebord. Jeg har ikke noget ønske om at komme med nogen pointer. Jeg vil bare gerne vise, "hvordan det er" - det her liv. Jeg vil gerne fortælle om de øjeblikke i vores liv, hvor alt bliver til noget andet, end vi havde troet, det kunne blive - meget mere frygteligt, og vi oplever, at vi 'falder ud af verden', og at vi aldrig mere kan blive den samme igen. Og derpå, hvordan vi vender tilbage og opdager, at vi er blevet os selv igen alligevel; også det er helt magisk. Så går tiden - og efterhånden finder vi ud af, at alt det, som vi troede, at vi havde lagt bag os, kan flamme op og buldre i os igen. På et splitsekund kan det vækkes til live og ånde i os. Jeg arbejder ud fra denne fornemmelse af, at alting er til stede i os, og at intet har en klar afslutning, og at vi hele tiden lever med det, der er. Det føles alt sammen helt overnaturligt.«

Birgithe Kosovic (Citat fra Litteratursiden, 2010)

Udvalgte litteraturpriser:

1998: Peder Jensen Kjærgaard og Hustrus Legat

2010: Weekendavisens Litteraturpris

2011: DR Romanprisen

2011: Danske Banks Litteraturpris

2018: Politikens Litteraturpris

Udvalgt bibliografi:

1997: Legenden om Villa Valmarana (roman)

1999: Om natten i Jerusalem (roman)

2010: Det dobbelte land (roman)

2016: Den inderste fare, bind 1 (roman)

2018: Den inderste fare, bind 2 (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Munken og haremet (1999).

Anmeldelse af romanen Om natten i Jerusalem.

Af Jens Kistrup, Berlingske.

»»»

Det uafgjortes forbandelse (2010).

Anmeldelse af romanen Det dobbelte land.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Hun går tæt på en landsforræder (2016).

Anmeldelse af romanen Den inderste fare, bind 1.

Af Anne Liisberg, Berlingske.

»»»

Birgithe Kosovic's politiske dilemmaer er en seksstjernet oplevelse (2018).

Anmeldelse af romanen Den inderste fare, bind 2.

Af Henrik Tjalve, Dagbladenes Bureau.

Interview med forfatteren om romanen Om natten i Jerusalem.

Interview fra Kristeligt Dagblad (1999). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Den inderste fare, bind 1.

Interview fra Berlingske (2016). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.10.2019.