Susanne Staun

Om forfatteren

Foto: Isak Hoffmeyer

(1957)

Forfatterdebut: 1998 (Sådan lyder en salonriffel)

Susanne Staun skriver med humor og kant samt med stor sproglig præcision og er en af landets mest respekterede forfattere inden for krimigenren. Hun kom til verden i 1957 på Frederiksberg og blev student i 1976. I 1982 blev hun uddannet cand.phil. i engelsk sprog og litteratur fra Københavns Universitet og har desuden en mastergrad i journalistik fra Syracuse University i USA. Hun har siden arbejdet freelance for firmaer i Danmark, England og USA og som redaktør og manuskriptforfatter ved Egmont Comic Creation. Susanne Staun fik sin prosadebut med romanen Sådan lyder en salonriffel i 1998 og har siden udsendt adskillige romaner, herunder krimiserien om adfærdspsykologen Fanny Fiske, der omfatter romanerne Som arvesynden (1999), Liebe (2000), Mit smukke lig (2002), Mine piger (2008) og Før jeg dør (2009). Med Døderummet (2010) indledte hun thrillertrilogien om retsmedicineren og vicestatsobducenten Maria Krause, der desuden omfatter Hilsen fra Rexville (2011) og Helt til grænsen (2013). Siden har hun udgivet romanen Velkommen til mit mareridt (2015). Udover sit kritikerroste prosaforfatterskab har hun desuden udgivet bogen Fuck, en lækker røv! (2015) - en guide til den svigtede skabsskribent, der siden er blevet efterfulgt af Kort & cool (2016), samt Mediernes møgkællinger (2017) - en journalistisk research- og debatbog om mediernes behandling af forældremyndigheds- og samværssager i Danmark. Susanne Staun har med tiden modtaget stor anerkendelse for sit forfattevirke. Hun har blandt andet modtaget Harald Mogensen Prisen for bedste danske krimi i 2010  og blev i 2005 tildelt Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat. Privat er Susanne Staun gift med Fritz Henglein, med hvem hun to voksne børn.

Derfor skriver jeg:

»Den konkrete akkuratesse, der ligger i dele, passer meget dårligt til tanker, følelser og informationer, og hvis tingene skulle gå rigtigt for sig, lagde man sine tanker, følelser og informationer på et spækkebræt og skar dem midtover«

Susanne Staun (Citat fra artikel i Berlingske, 2018)

Udvalgte litteraturpriser:

2011: Harald Mogensen Prisen

Udvalgt bibliografi:

1999: Som arvesynden (roman)

2000: Liebe (roman)

2002: Mit smukke lig (roman)

2010: Dødsrummet (roman)

2011: Hilsen fra Rexville (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Forfatterens officielle weblog. [klik her]

Kvinder slår sig - mænd får plaster på (2005).

Anmeldelse af romanen Skadestuen.

Af
Ulf Joel Jensen, Sentura Magasin.

»»»

Krøllet plotmager giver kollegerne baghjul (2010).

Anmeldelse af romanen Dødsrummet.

Af Henrik Palle, Politiken.

»»»

Selvtægtsthriller med kattepels (2013).

Anmeldelse af romanen Helt til grænsen.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

»»»

Staun skriver mareridtet frem (2015).

Anmeldelse af romanen Velkommen til mit mareridt.

Af Merete Reinholdt, Berlingske.

Interview med forfatteren om romanen Velkommen til mit mareridt.

Interview fra Politiken (2015). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om bogen Fuck, en lækker røv!

Interview fra Berlingske (2015). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om bogen Kort & cool.

Interview fra Berlingske (2016). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.05.2018.