Dy Plambeck

Om forfatteren

Foto: Les Kaner

(1980)

Forfatterdebut: 2005 (Buresø-fortællinger)

Dy Plambeck har med tiden manifesteret sig som en af sin generations mest originale og talentfulde forfattere. Hun kom til verden i København i 1980 og er vokset op i Nordvestsjælland i provinsbyen Buresø. I 1999 blev hun sproglig student fra Sankt Annæ Gymnasium og i tiden herefter rejste hun blandt andet rundt i Asien, Afrika og Mellemøsten. Hun har tidligere studeret humaniora på Roskilde Universitetscenter og litteraturvidenskab ved Københavns Universitet. I 2002 blev hun optaget på Forfatterskolen i København, hvorfra hun dimitterede i 2004. Hendes debut som forfatter kom i 2005 med digtsamlingen Buresø-fortællinger, der indbragte hende Klaus Rifbjergs Debutantpris for lyrik uddelt af Danske Akademi. Siden har hun udgivet romanerne Texas’ rose (2008), Gudfar (2011), Mikael (2014) og Til min søster (2019). Blandt hendes mange kilder til inspiration er den amerikanske forfatter William Faulkner, den amerikanske lyriker Emily Dickinson, den russiske forfatter Fjodor Dostojevskij, den norske forfatter Per Petterson, den danske forfatter Pia Juul og ikke mindst den danske kritiker og forfatter Herman Bang. Dy Plambeck har igennem sin karriere som forfatter modtaget op til flere arbejdslegater fra blandt andet Statens Kunstfond og Statens Kunstråd. Udover forfatterskabet er hun kendt for sit store samfundsengagement som debattør og som skribent for Weekendavisen og DR. Derudover har hun undervist i skrivning og litteratur på Krogerup Højskole, Borups Højskole og Ry Højskole. Privat bor Dy Plambeck på Frederiksberg med sin kæreste, Henrik, og deres datter, Ingrid.

Derfor skriver jeg:

»Jeg interesserer mig for de ting, der er givet til os på forhånd. Vi vælger for eksempel ikke selv vores familie eller det sted, hvor vi vokser op. Som barn er man det sted, hvor man er sat, og så må man leve sit liv dér. Man er bundet til miljøet. Derfor er det interessant. Specielt fordi man taler om, at det i vores tid er et problem med så mange valgmuligheder.«

Dy Plambeck (Citat fra interview i Kristeligt Dagblad, 2006)

Udvalgte litteraturpriser:

2006: Klaus Rifbjergs Debutantpris

2011: Jytte Borberg Prisen

2012: Jeanne og Henri Nathansens Fødselsdagslegat

Udvalgt bibliografi:

2005: Buresø-fortællinger (digte)

2008: Texas’ rose (roman)

2011: Gudfar (roman)

2014: Mikael (roman)

2019: Til min søster (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Fortællingernes kraft (2005).

Anmeldelse af digtsamlingen Buresø-fortællinger.

Af Mai Misfeldt, Berlingske.

»»»

Ære være faster Lillian (2008).

Anmeldelse af romanen Texas’ rose.

Af Mai Misfeldt, Berlingske.

»»»

Hvordan man sætter fødderne (2011).

Anmeldelse af romanen Gudfar.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Rejse ind i en krigsbevidsthed (2014).

Anmeldelse af romanen Mikael.

Af Mai Misfeldt, Kristeligt Dagblad.

»»»

En ode til det bristede mellemkød (2019).

Anmeldelse af romanen Til min søster.

Af Nanna Goul, Information.

Interview med forfatteren om romanen Texas’ rose.

Interview fra Berlingske (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Gudfar.

Interview uploadet af Gyldendal TV (2011). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Mikael.

Interview fra Information (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om hjemstavn og barndommens landskab.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2018). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Til min søster.

Interview fra Politiken (2019). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.05.2019.