Kim Fupz Aakeson

Om forfatteren

Foto: Mikkel Bache

(1958)

Forfatterdebut: 1984 (Hvem vover at vække guderne?)

Forfatteren og dramatikeren Kim Fupz Aakeson har manifesteret sig som en af landets helt store skikkelser inden for dansk litteratur og kultur. Han kom til verden i 1958 på Vesterbro i København, men voksede senere op i Hvidovre og Albertslund. Efter sin studentereksamen i 1977 fra Vallensbæk Gymnasium gik turen til Pakistan og Afghanistan med Tvinds Rejsende Højskole. I starten af 1980’erne fungerede han som freelanceillustrator for diverse aviser og tidsskrifter, heriblandt Information, Ekstrabladet, Det frie Aktuelt, Weekendavisen og Press. I 1996 afsluttede han uddannelse som manuskriptforfatter fra Filmskolen og har siden skrevet flere spillefilm, kortfilm, radiospil og teaterstykker og var blandt andet tilknyttet Aalborg Teater og Radioteatret som dramatiker. Kim Fupz Aakeson debuterede som forfatter i 1984 med børnebogen Hvem vover at vække guderne? og er med mere end 70 bogudgivelser bag sig en af landets mest produktive forfattere. Hans omfangsrige forfatterskab omfatter foruden børne- og ungdomsbøger, også noveller og ikke mindst romaner. Blandt sine helt store kilder til inspiration er den amerikanske forfatter og journalist Ernest Hemingway og ikke mindst den amerikanske forfatter Raymond Carver. Kim Fupz Aakeson har desuden modtaget op til flere priser, heriblandt Kulturministeriets Børnebogspris (1990) og Gyldendals Store Børnebogspris (2010) og blev i 1998 tildelt Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat. Kim Fupz Aakeson har tidligere boet på Christiania, men bor i dag på Østerbro med filminstruktøren Pernille Fischer Christensen, hendes søn Elias og deres fælles datter Lili.

Derfor skriver jeg:

Det startede underligt sidelæns, jeg tegnede nemlig og havde ikke ambitioner om andet. Jeg fik tilfældigt øje på billedbøger for børn, kendte ingen børn dengang, interesserede mig ikke for børn, men deres bøger var appetitlige for en illustrator, masser af billeder, en smule text.

Den der smule text skrev jeg selv, det kunne jeg jo lisså godt og det kom der en del billedbøger ud af, men langsomt tippede det. Illustrationerne krøb, texterne voksede, jeg opdagede at det var der den var, sulten, lysten, de billeder ordene gav var langt mere interessante end dem jeg kunne tegne.

Jeg har skrevet siden og bilder mig ind at der ingen ende er på det, ikke på min lyst i hvert fald, at sætte sig til bordet og skærmen, at gøre mennesker og verdener, det er den slags tidsfordriv der ellers kun er guder forundt.

Kim Fupz Aakeson, maj 2013

Udvalgte litteraturpriser:

1990: Kulturministeriets Børnebogspris

1992: BMF's Børnebogspris

2010: Gyldendals Store Børnebogspris

Udvalgt bibliografi:

1998: Læseren (roman)

2002: Mellemvægt (roman)

2006: Kommando Villavej (roman)

2012: I love you Danmark (roman)

2018: Bådens navn (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Brænd småborgerligheden! (2006).

Anmeldelse af romanen Kommando Villavej.

Af 
Kirsten Haagensen, Sentura Magasin.

»»»

Kim Fupz fortæller rørende med en ung flygtnings stemme i ny roman (2012).

Anmeldelse af romanen I love you Danmark.

Af Dorte Hygum Sørensen, Politiken.

»»»

’Din barndom, for helvede da’ (2015).

Anmeldelse af ungdomsromanen Pragtfuldt, pragtfuldt!

Af Anita Brask Rasmussen, Information.

»»»

Kim Fupz' morbide, morsomme og rørende mesterværk giver mindelser om »Hærværk« (2018).

Anmeldelse af romanen Bådens navn.

Af Katherine Diez, Berlingske.

Interview med forfatteren om livssyn.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om forfatterskabet.

Interview uploadet af Bogtube (2011). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen 'X'.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2013). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om ungdomsromanen Pragtfuldt, pragtfuldt!

Interview fra Information (2015). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Bådens navn.

Interview fra DR Kultur (2018). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.05.2018.