Naja Marie Aidt

Om forfatteren

Foto: Marion Ettlinger

(1963)

Forfatterdebut: 1991 (Så længe jeg er ung)

Naja Marie Aidt er kendt for sin skarpe og ikke mindst minimalistiske skrivestil. Hun kom til verden i den vestgrønlandske by Aasiaat. Her tilbragte hun de første år af sin levetid sammen med sin familie, som var flyttet hertil på grund af faderens arbejde som lærer. Som syvårig flyttede hun med familien tilbage til Danmark, hvor hun voksede op i København i henholdsvis Vangede og på Vesterbro. Efter afsluttet Hf-eksamen i 1985 fra Statens HF-kursus, fik hun job ved et bookingbureau og blev senere produktionschef ved et internationalt pladeselskab. Siden hendes debut i 1991 med digtsamlingen Så længe jeg er ung, har hun udsendt et utal af digtsamlinger, heriblandt Poesibog (2008), Alting blinker (2009) og senest Omina (2016) som hun har skrevet i samarbejde med forfatterkollegaen Mette Moestrup. I 2012 udkom hun med sin meget kritikerroste romandebut Sten saks papir. Naja Marie Aidt har desuden udgivet op til flere novellesamlinger, heriblandt Vandmærket (1993), Tilgang (1995) og Bavian (2006), der indbragte hende Nordisk Råds Litteraturpris. Med undertitlen ‘Carls bog’ udkom hun i april 2017 med bogen Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage, hvor hun i korte prosastykker og med indlagte spredte digte, skriver om tabet af sønnen Carl Emil. Hun har desuden skrevet sangtekster, et antal skuespil, et enkelt filmmanuskript og har gennem tiden modtaget op til flere priser, samt arbejdslegater fra Statens Kunstfond og Statens Kunstråd. Privat er Naja Marie Aidt gift med filmfotografen Eigil Bryld og har siden 2008 boet i Brooklyn i New York.

Derfor skriver jeg:

»I både min prosa og i min poesi er naturen og landskaberne centrale. Når jeg er et andet sted i verden og tænker på det herhjemme, er det altid naturen, jeg tænker på. Det er egentlig lidt mærkeligt. Men det kan være en vinterlugt, en sommerduft, nogle bestemte blomster eller insekter. Faktisk har jeg tit et billede af en svensk skov om sommeren i hovedet, når jeg tænker på, hvordan her er. Måske fordi vi i det her lillebitte land ikke har natur på samme måde, som de har i Sverige og Norge, hvor man kan køre meget langt uden at møde et menneske. Det kan man jo ikke i Danmark. Når man tror, man er den eneste dybt inde i en dansk skov, kommer der pludselig en masse mennesker gående med stavstænger.«

Naja Marie Aidt (Citat fra interview i Politiken, 2008)

Udvalgte litteraturpriser:

2004: Beatrice-prisen

2008: Nordisk Råds Litteraturpris

2011: Søren Gyldendal Prisen

2017: Weekendavisens litteraturpris

Udvalgt bibliografi:

1992: Et vanskeligt møde (digte)

1995: Tilgang (noveller)

1996: Huset overfor (digte)

2006: Bavian (noveller)

2012: Sten saks papir (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Bavianen indeni (2006).

Anmeldelse af novellesamlingen Bavian.

Af Mai Misfeldt, Berlingske.

»»»

Et hjemfaldent barn af sin tid (2008).

Anmeldelse af digtsamlingen Poesibog.

Af Lilian Munk Rösing, Information.

»»»

Aidt leverer rig, rå og robust poesi (2009).

Anmeldelse af digtsamlingen Alting blinker.

Af Thomas Bredsdorff, Politiken.

»»»

Aidt romandebuterer med smågenial undersøgelse af livet (2012).

Anmeldelse af romanen Sten saks papir.

Af Lilian Munk Rösing, Politiken.

»»»

Tre forfatterinder fletter et flot kaos af en bog (2014).

Anmeldelse af kollektivbogen Frit flet.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Dunkle varslinger i langdigt med eksistentiel tyngde (2016).

Anmeldelse af digtsamlingen Omina.

Af Martin Gregersen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Tak for at rædslen har fået et sprog (2017).

Anmeldelse af bogen Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage.

Af Karen Syberg, Information.

Interview med forfatteren om novellesamlingen Bavian.

Interview fra Information (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Sten saks papir.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2012). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af kollektivbogen Frit flet.

Interview fra Information (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om immigration.

Interview fra Berlingske (2016). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage.

Interview fra Information (2017). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.05.2018.