Mette Moestrup

Om forfatteren

Foto: Robin Skjoldborg

(1969)

Forfatterdebut: 1998 (Tatoveringer)

Mette Moestrup er en af sin generations mest eksperimenterende danske digtere. Hun kom til verden i Aarhus, men er vokset op i landsbyen Sdr. Harridslev i Vendsyssel. I 1988 blev hun musisksproglig student fra Hjørring Gymnasium, og rejste herefter i Europa, Egypten, Tanzania, Uganda og Kenya. I 1990 indledte hun studier i litteraturhistorie ved Aarhus Universitet, hvorfra hun i 1998 blev uddannet. cand.phil. fra Institut for Litteraturhistorie med speciale om Rainer Maria Rilkes lyriske rytme. Mette Moestrup debuterede som forfatter med digtsamlingen Tatoveringer i 1998. Efter en periode som blandt andet medredaktør for tidsskriftet Den Blå Port, fulgte den anmelderroste digtsamling Golden Delicious (2002) og i 2006 udkom hun med hendes tredje digtsamling Kingsize, for hvilken hun blev tildelt Montanas Litteraturpris for. Siden har hun udgivet romankollagen Jævnet med jorden (2009), samt digtsamlingerne Dø, løgn, dø (2012), Omina (2016) og Til den smukkeste (2019). Parallelt med sit forfattervirke har hun undervist på Forfatterskolen og på den svenske forfatterskole Litterär Gestaltning i Göteborg, samt på Skrivekunstakademiet i Bergen. Hun er desuden litterær oversætter fra svensk, norsk og engelsk og har desuden oversat poesi og breve i flere tidsskrifter og antologier, blandt andet af Juliana Spahr, Ann Jäderlund, Lyn Hejinian, Emily Dickinson, Sonja Åkesson og Dylan Thomas. Privat bor Mette Moestrup på Vesterbro i København, og er mor til sønnen Villads.

Derfor skriver jeg:

»Så snart jeg havde mulighed for det i skolen og gymnasiet, meldte jeg mig til digtanalyse. Jeg har altid syntes, at det var spændende at læse digte. Poesi er en meget åben genre. Jeg har skrevet masser af prosa, men når jeg sætter mig ned og skriver, så er det ni ud af ti gange digte, der opstår. Poesiens rum tiltaler mig i det hele taget; genren er fritaget fra at have et plot – plots interesserer mig overhovedet ikke! Og digte skal heller ikke have en bestemt struktur. Jeg kan frit opstille lokale regler inden for det enkelte digt. Og jeg kan lave reglerne om hen ad vejen, hvis det passer mig. Eller jeg kan lave regler, der spiller op imod hinanden. Jeg altid er optaget af spørgsmålet om, hvad poesi egentlig er.«

Mette Moestrup (Citat fra interview i Berlingske, 2007)

Udvalgte litteraturpriser:

2006: Montanas Litteraturpris

2014: Frit Flet-prisen

2018: Beatrice-prisen

2018: Aarestrup-medaljen

Udvalgt bibliografi:

2002: Golden Delicious (digte)

2006: Kingsize (digte)

2012: Dø, løgn, dø (digte)

2016: Omina (digte)

2019: Til den smukkeste (digte)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Legen er blodig alvor (2002).

Anmeldelse af digtsamlingen Golden Delicious.

Af Erik Skyum-Nielsen, information.

»»»

Underliv og overjeg (2006).

Anmeldelse af digtsamlingen Kingsize.

Af Erik Skyum-Nielsen, Information.

»»»

Med New York og Blicher i blodet (2010).

Anmeldelse af romankollagen Jævnet med jorden.

Af Peter Stein Larsen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Poeterne og parforholdet (2012).

Anmeldelse af digtsamlingen Dø, løgn, dø.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Tre forfatterinder fletter et flot kaos af en bog (2014).

Anmeldelse af collage-bogen Frit flet.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Dunkle varslinger i langdigt med eksistentiel tyngde (2016).

Anmeldelse af digtsamlingen Omina.

Af Martin Gregersen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Kan fortænkt være en kvalitet ved et stykke litteratur? Det tror jeg (2019).

Anmeldelse af digtsamlingen Til den smukkeste.

Af Tue Andersen Nexø, Information.

Interview med forfatteren om digtsamlingen Golden Delicious.

Interview fra Information (2002). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om digtsamlingen Kingsize.

Interview fra Information (2006). [klik her]

»»»

Interview om det interaktive tekstprojekt Kollektivt, anonymt.

Interview fra Information (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om feminisme.

Interview fra litteraturtidsskriftet Vagant (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af collage-bogen Frit flet.

Interview fra Information (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om digtsamlingen Omina.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2016). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af digtsamlingen Til den smukkeste.

Interview fra Politiken (2019). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 20.05.2019.