Simon Pasternak

Om forfatteren

Foto: Robin Skjoldborg

(1971)

Forfatterdebut: 1998 (Oqaluttuartoq Jens Rosing)

Simon Pasternak er blandt andet kendt for sine historiske noir-krimier fra 70'ernes og 80'ernes København, med efterforskerne Ole Larsen og Erik Rohde som centrale hovedpersoner. I 1998  afsluttede han uddannelse som cand.mag. i litteraturvidenskab og russisk fra Københavns Universitet og var fra 1997-2002 tilknyttet forlaget Lindhardt & Ringhof som skønlitterær redaktør og blev herefter ansat som forlagsredaktør ved Gyldendal. Pasternak har tidligere udgivet biografien Oqaluttuartoq Jens Rosing (1998), men udkom allerede i 1991 med digte som blev trykt i tidsskriftet Hvedekorn under pseudonymet Andreas Ott. Med krimiromanen Om et øjeblik i himlen (2005) indledte Pasternak et samarbejde med forfatterkollegaen Christian Dorph. Makkerparret har sidenhen udgivet romanerne Afgrundens rand (2007), Jeg er ikke her (2010) og senest Tal til mig (2015). Forfatterskabet omfatter desuden romanen Dødszoner (2013), der i 2014 indbragte ham Harald Mogensen Prisen. Blandt sine helt store kilder til inspiration er den tyske forfatter og entomolog Ernst Jünger, den schweiziske forfatter, maler og dramatiker Friedrich Dürrenmatt, den amerikanske forfatter Cormac McCarthy og ikke mindst den en amerikanske krimiforfatter og essayist James Ellroy. Derudover har han sammen med Christoffer Boe skrevet manuskript til filmen Spies & Glistrup (2013).

Derfor skriver jeg:

»For mig var det væsentligt at finde ud af, hvor grænserne går for, hvad jeg kan. Hvis man ikke bare vil være søndagsforfatter og bilde sig selv ind, at man ikke får skrevet noget, fordi man ikke har tiden til det, så skulle det være nu.«

Simon Pasternak (Citat fra interview i Politiken, 2014)

Udvalgte litteraturpriser:

2014: Harald Mogensen Prisen

Udvalgt bibliografi:

2005: Om et øjeblik i himlen (roman)

2007: Afgrundens rand (roman)

2010: Jeg er ikke her (roman)

2013: Dødszoner (roman)

2015: Tal til mig (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle weblog. [klik her]

Mellem himmel og helvede (2005).

Anmeldelse af romanen Om et øjeblik i himlen.

Af Bo Tao Michaëlis, Politiken.

»»»

Krimi-makkerpar byder op til forrygende firserfest (2010).

Anmeldelse af romanen Jeg er ikke her.

Af Mette Højbjerg, Politiken.

»»»

Hvor alt håb lades ude (2013).

Anmeldelse af romanen Dødszoner.

Af Jesper Beinov, Berlingske.

»»»

Dette er en sprogligt sofistikeret kriminalhistorie (2015).

Anmeldelse af romanen Tal til mig.

Af Jesper Beinov, Berlingske.

Interview med forfatteren i anledning af romanen Jeg er ikke her.

Interview fra Politiken (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Dødszoner.

Interview fra Information (2013). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.05.2018.