Jesper Wung-Sung

Om forfatteren

Foto: Christina Bausager Jensen

(1971)

Forfatterdebut: 1988 (To ryk og en aflevering)

Med sit meget levende og ikke mindst humoristiske sprog har Jesper Wung-Sung manifesteret sig som en af sin generations helt store forfattertalenter. Han er født og opvokset i det sydfynske i byen Marstal på Ærø. I 1992 blev han student fra Svendborg Gymnasium, senere fulgte studier i dansk, engelsk og litteraturvidenskab ved Københavns Universitet. Han fik sin debut som prosaforfatter med novellesamlingen To ryk og en aflevering i 1998, som indbragte ham BogForums Debutantpris og som siden blev filmatiseret af Aage Rais-Nordentoft med Jesper Wung-Sung som med-manuskriptforfatter. Jesper Wung-Sung har siden debutudgivelsen udsendt et utal af novellesamlinger og ungdoms- og voksenromaner, heriblandt novellesamlingerne Og havet klapper (2000), Mænd er fra Marstal (2007), samt romanerne Kender du ikke akkusativ (1999), En-to-tre-NU! (2001), Den sidste henrettelse (2010), Men (2014) og senest En anden gren (2017) - en biografisk skildring af hans kinesiske oldefars og danske oldemors meget udfordrende liv. Ved siden af sit meget produktive forfatterskab har han desuden stiftet e-bogsforlaget Obstruction. Jesper Wung-Sung har gennem tiden modtaget adskillige priser for sit forfatterskab, samt op til flere arbejdslegater fra blandt andet Statens Kunstfond og Statens Kunstråd, heriblandt Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat i 2000. Privat bor Jesper Wung-Sung i Svendborg sammen sin hustru Kristina og deres to drenge.

Derfor skriver jeg:

Jeg har aldrig læst for at blive underholdt, og jeg har aldrig skrevet, fordi det er sjovt. Hvis jeg vil lave noget sjovt, drikker jeg øl og spiller dart, og hvis jeg vil underholdes, ser jeg fodbold. Jeg skriver, fordi livet i enhver forstand er for fantastisk til at nøjes med at leve det. Og fordi det kun er ved at skrive, at jeg til fulde forstår, hvad der er vigtigt i mit liv. Derfor skriver jeg også hver dag året rundt. Når jeg begynder at skrive, fortæller jeg en historie, der ikke handler om mig, samtidig med jeg genopdager, hvem jeg er, hvor jeg vil hen, hvad der betyder noget for mig i dette ene lille, store liv som er mit.

Jesper Wung-Sung, oktober 2017

Udvalgte litteraturpriser:

1998: BogForums Debutantpris

2006: Harald Kidde og Peder Jensen Kjærgaards pris

2018: De Gyldne Laurbær. Den anden gren

Udvalgt bibliografi:

1999: Kender du ikke akkusativ (roman)

2007:
 Mænd er fra Marstal (noveller)

2010: Den sidste henrettelse (roman)

2014: Men (roman)

2017: En anden gren (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Kort og godt om mænd (2007).

Anmeldelse af novellesamlingen Mænd er fra Marstal.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske.

»»»

Dømt til at dø (2010).

Anmeldelse af romanen Den sidste henrettelse.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske.

»»»

Begæret efter hærværk (2014).

Anmeldelse af romanen Men.

Af Tonny Vorm, Information.

»»»

Et andet blik på historien (2017).

Anmeldelse af romanen En anden gren.

Af Svend Skriver, Kristeligt Dagblad.

Interview med forfatteren om novellesamlingen Mænd er fra Marstal.

Interview uploadet af Litteratursiden (2007). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Den sidste henrettelse.

Interview fra TV 2/Fyn (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om novellesamlingen To ryk og en aflevering.

Interview fra Berlingske (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om forfatterskabet.

Interview fra Kulturmagasinet Fine Spind (2017). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Den anden gren.

Interview med forfatteren fra Bog & Idé (2017). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.02.2018.