Jesper Wung-Sung

Om forfatteren

Foto: Christina Bausager Jensen

(1971)

Forfatterdebut: 1988 (To ryk og en aflevering)

Med sit levende og ikke mindst humoristiske sprog har Jesper Wung-Sung inden for kun ganske kort tid manifesteret sig som en af sin generations helt store forfattertalenter. Han er født og opvokset i det sydfynske i skipperbyen Marstal på Ærø. I 1992 blev han student fra Svendborg Gymnasium. Herefter fulgte studier i dansk, engelsk og litteraturvidenskab ved Københavns Universitet. Jesper Wung-Sung fik sin debut som prosaforfatter med novellesamlingen To ryk og en aflevering i 1998, som indbragte ham Bogforums Debutantpris. Han var samtidig selv med til at skrive manuskriptet, da bogen senere blev filmatiseret af Aage Rais-Nordentoft. Siden debutudgivelsen har han udsendt et utal af novellesamlinger og ungdoms- og voksenromaner, heriblandt novellesamlingerne Og havet klapper (2000), Mænd er fra Marstal (2007), samt romanerne Kender du ikke akkusativ (1999), En-to-tre-NU! (2001), Den sidste henrettelse (2010) og Men (2014). Senest har han blandt andet udsendt den store selvbiografiske roman Den anden gren (2017), novellesamlingen Lad os rejse os (2020), den exofiktive roman Kvinde set fra ryggen (2021), samt ungdomsromanen Det år sjæle slår smut (2022). Med tiden er han blevet tildelt utallige priser for sit meget produktive forfatterskab, samt op til flere arbejdslegater fra blandt andet Statens Kunstfond og Statens Kunstråd, heriblandt Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat i 2000. Udover sit eget forfattervirke har han desuden stiftet Forlaget Fugl, samt e-bogsforlaget Obstruction. Privat er Jesper Wung-Sung bosat i den fynske handelsby Svendborg med sin hustru Kristina og deres to drenge, Jeppe og Jacob.

Derfor skriver jeg:

Jeg har aldrig læst for at blive underholdt, og jeg har aldrig skrevet, fordi det er sjovt. Hvis jeg vil lave noget sjovt, drikker jeg øl og spiller dart, og hvis jeg vil underholdes, ser jeg fodbold. Jeg skriver, fordi livet i enhver forstand er for fantastisk til at nøjes med at leve det. Og fordi det kun er ved at skrive, at jeg til fulde forstår, hvad der er vigtigt i mit liv. Derfor skriver jeg også hver dag året rundt. Når jeg begynder at skrive, fortæller jeg en historie, der ikke handler om mig, samtidig med jeg genopdager, hvem jeg er, hvor jeg vil hen, hvad der betyder noget for mig i dette ene lille, store liv som er mit.

Jesper Wung-Sung, oktober 2017

Udvalgte litteraturpriser:

1998: Bogforums Debutantpris

2006: Harald Kidde og Peder Jensen Kjærgaards pris

2010: Kulturministeriets Børnebogspris

2018: De Gyldne Laurbær. Den anden gren

2018: Kulturministeriets Børnebogspris

Udvalgt bibliografi:

2010: Den sidste henrettelse (roman)

2014: Men (roman)

2017: En anden gren (roman)

2020: Lad os rejse os (noveller)

2021: Kvinde set fra ryggen (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

En rigtig realist (2000).

Anmeldelse af novellesamlingen Og havet klapper.

Af Bent Vinn Nielsen, Information.

»»»

Its now or never (2002).

Anmeldelse af romanen En-to-tre-NU!.

Af Henning Mørch Sørensen, Information.

»»»

Livet som tredjegenerationsskolelærer (2006).

Anmeldelse af romanen Lidt berømt, meget berygtet.

Af Signe Lindskov Hansen, Information.

»»»

Kort og godt om mænd (2007).

Anmeldelse af novellesamlingen Mænd er fra Marstal.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske.

»»»

Wung-Sung for rigtige drengerøve (2010).

Anmeldelse af novellesamlingen Trelår.

Af Helle Juhl Lassen, Information.

»»»

Dømt til at dø (2010).

Anmeldelse af romanen Den sidste henrettelse.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske.

»»»

Begæret efter hærværk (2014).

Anmeldelse af romanen Men.

Af Tonny Vorm, Information.

»»»

Når en zombie er ansvarlig (2015).

Anmeldelse af romanen Zam.

Af Kari Sønsthagen, Berlingske.

»»»

Et andet blik på historien (2017).

Anmeldelse af romanen En anden gren.

Af Svend Skriver, Kristeligt Dagblad.

»»»

Mens forældrene gør dem til Instagram-goodies, drømmer ungdommen om meningen med livet (2020).

Anmeldelse af novellesamlingen Lad os rejse os.

Af Merete Reinholdt, Berlingske.

»»»

Jesper Wung-Sung giver i ny bog Hammershøis muse sit eget liv og hjerteblod (2021).

Anmeldelse af romanen Kvinde set fra ryggen.

Af Bodil Skovgaard Nielsen, Information.

Interview om romanen Lidt berømt, meget berygtet.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Den sidste henrettelse.

Interview fra TV 2/Fyn (2010). [klik her]

»»»

Interview om novellesamlingen To ryk og en aflevering.

Interview fra Berlingske (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om forfatterskabet.

Interview fra Kulturmagasinet Fine Spind (2017). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Den anden gren.

Interview fra Information (2018). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Kvinde set fra ryggen.

Interview fra Politiken (2021). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.02.2022.