Dorthe Nors

Om forfatteren

Foto: Agnete Schlichtkrull

(1970)

Forfatterdebut: 2001 (Soul)

Dorthe Nors er kendt for sin eksistentielle og ikke mindst minimalistiske skrivestil. Hun kom til verden i Herning i 1970, men er opvokset i en kreativ bybondefamilie i det lille landsogn Sinding-Ørre nordvest for byen. Efter sin studentereksamen i 1989 flyttede hun til Aarhus i 1990 som tyveårig for at studere dansk ved Aarhus Universitet. Herefter studerede hun i en kort periode religionsvidenskab, men valgte i 1994 at studere kunsthistorie og blev i 1999 cand. mag. i nordisk litteratur og kunsthistorie. I 2001 debuterede hun med romanen Soul, efterfulgt af romanerne Stormesteren (2003) og Ann Lie (2005). Siden har hun udgivet kortromanen Dage (2010), romanerne Minna mangler et øvelokale (2013) og Spejl, skulder, blink (2016), samt novellesamlingerne Kantslag (2008) og Kort over Canada (2018). En del af hendes noveller er blevet udgivet i USA med stor succes og i september 2013 blev novellen Hejren antaget og udgivet i The New Yorker, som det første stykke kortfiktion af en dansker nogensinde. Dorthe Nors er optaget af amerikansk litteratur og er af New York Times blevet sammenlignet med den amerikanske novellemester Lorrie Moore. Hun er desuden begejstret for svenske forfattere og kunstnere som Kerstin Ekman, Selma Lagerlöf og Ingmar Bergman. Ved siden af sit forfattervirke har hun arbejdet som freelanceskribent, undervist i blandt andet litteratur og skrivning og har endvidere oversat svensk og norsk litteratur til dansk. Efter mange år i København, er Dorthe Nors vendt tilbage til sit barndomsland og bor nu i Vedersø ved Vesterhavet.

Udvalgt bibliografi:

2005: Ann Lie (roman)

2008: Kantslag (noveller)

2010: Dage (roman)

2016: Spejl, skulder, blink (roman)

2018: Kort over Canada (noveller)

Udvalgte litteraturpriser:

2014: P.O. Enquist-prisen

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Kunst, magt og faderoprør (2003).

Anmeldelse af romanen Stormesteren.

Af Leon Jaurnow, Kristeligt Dagblad.

»»»

Frit kantslag på alle hylder (2008).

Anmeldelse af novellesamlingen Kantslag.

Af Kamilla Löfström, Information.

»»»

Dorthe Nors skriver listig liste-roman (2010).

Anmeldelse af romanen Dage.

Af Mikkel Bruun Zangenberg, Politiken.

»»»

Dorthe Nors brillerer igen (2016).

Anmeldelse af romanen Spejl, skulder, blink.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

»»»

»Hun forestillede sig ofte mænd i færd med at onanere« (2018).

Anmeldelse af novellesamlingen Kort over Canada.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

Interview med forfatteren om romanen Ann Lie.

Interview fra Politiken (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i forbindelse med udgivelsen af novellesamlingen Kort over Canada.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2018). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.08.2018.