Michael Larsen

Om forfatteren

Foto: Emil Hougaard

(1961)

Forfatterdebut: 1992 (Med livet i hælene)

Michael Larsen er en dansk thrillerforfatter af internationalt format. Han kom til verden i Værløse ved København og er oprindelig uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus. Inden han i 1995 tog springet og blev forfatter på fuld tid, arbejdede han på B.T. som filmjournalist. Han har tidligere skrevet filmmanuskripter til blandt andet Operation Cobra, baseret på Anders Bodelsens roman af samme navn, samt til DR-Drama. Michael Larsen debuterede med den humoristiske stand-up roman Med livet i hælene i 1992, men fik for alvor sit store gennembrud i 1994 med romanen Uden sikker viden, der er blevet oversat til flere sprog og som har gjort ham til en af de mest oversatte danske forfattere. Siden har han publiceret romanerne Slangen i Sydney (1997), Femte sol brænder (2000), dobbeltromanen Den store tid, der omfatter Aftenlandet (2004) og Stormen (2008) og senest romanerne Mordet på øen (2015), Dødens kode (2017) og Den der falder (2020). Herudover har han skrevet og illustreret tre bøger om Ærø - Ærø i tanke og streg (2007), Ærø i tanke og streg II (2009) og Ærøs Natur (2014) og er desuden kendt som en passioneret naturfotograf og akvarelkunstner. Han har gennem sin karriere som forfatter modtaget op til flere arbejdslegater fra Statens Kunstfond og hans udgivelser er med tiden blevet oversat til mere end 25 sprog. Michael Larsen er bosiddende på Ærø, hvor han har skrive- og maleværksted. Han er gift med Gro Madsen, som har skrevet flere livshistorier, arbejdet som journalist og har kommunikation og formidling som speciale.

Derfor skriver jeg:

Jeg er drevet af nysgerrighed og videbegær og har altid en ambition om at forsøge at levere noget nyt. Min seneste roman, Mordet på øen, er en labyrintisk thriller, der helt åbenbart har hentet inspiration fra moderne tv-serier, hvor noget af tidens bedste og mest vedkommende drama efter manges - og også min - mening skrives. Det var et enormt sats at forsøge nummeret i romanform, hvor læseren - når intet andet angives - har en klar og helt rimelig forventning om, at alting afsluttes. I tv-serierne kan man bedre slippe af sted med uafsluttede intriger og åbne spørgsmål - før i tiden, fordi det var besværligt ”at bladre” tilbage, og nu, fordi det nærmest er blevet konventionen, at serierne fortsætter. Den går ikke i romanens (og slet ikke krimiens) verden, hvor den skarpe læser omgående slår ned på det, der savner forklaring eller ender blindt. Det var altså bogens: en klar og spektakulær afslutning, fuld tilfredshed eller pengene tilbage, der skulle fusioneres med en langt dybere og langt større, underliggende historie, der skydes i gang, men kun antydes og samtidig skjules, netop fordi den kun må pirre, virke billedskabende (og manipulerende :) og så i øvrigt ellers ikke forstyrre læserens bevidsthed. Det har været en ekstremt spændende udfordring at nitte det hele sammen, for der er virkelig gjort brug af alle de virkemidler, jeg har i kassen. Fuldstændig som romanens blanding af camouflage og poker, at sløre og skjule og spille med åbne og lukkede kort. Og så har jeg selvsagt været både glad og meget taknemmelig for reaktionerne både fra anmeldere og læsere. For selvfølgelig kommer der en fortsættelse. Det står jo nærmest i romanen. Både på og mellem linjerne :)

Michael Larsen, juni 2016

Udvalgte litteraturpriser:

2007: Den frankofonske litteraturpris

Udvalgt bibliografi:

2004: Den store tid - Aftenlandet (roman)

2008: Den store tid - Stormen (roman)

2015: Mordet på øen (roman)

2017: Dødens kode (roman)

2020: Den der falder (roman)

Links om forfatteren:

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle weblog. [klik her]

Den store konspiration (2000).

Anmeldelse af romanen Femte sol brænder.

Af Bo Kampmann Walther, Kristeligt Dagblad.

»»»

Opgør med brødrene Brandes (2004).

Anmeldelse af romanen Den store tid - Aftenlandet.

Af Leon Jaurnow, Kristeligt Dagblad.

»»»

Mellem to stole (2008).

Anmeldelse af romanen Den store tid - Stormen.

Af 
Ulf Joel Jensen, Sentura Magasin.

»»»

Der bor en seriemorder på Ærø (2015).

Anmeldelse af romanen Mordet på øen.

Af Lars Ole Sauerberg, Jyllands-Posten.

»»»

Keyser Söze på Marstal Havn (2018).

Anmeldelse af romanen Dødens kode.

Af Christian Dorph, Weekendavisen.

Interview med forfatteren om romanen Femte sol brænder.

Interview fra Jyllands-Posten (2000). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om mainstream-litteratur.

Interview fra Information (2004). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om kulturradikalisme.

Interview fra Information (2004). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Den store tid - Aftenlandet.

Interview fra Berlingske (2004). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om inspiration og plots.

Interview fra litteraturmagasinet Forlagsliv.dk (2016). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.05.2020.