Lone Aburas

Om forfatteren

Foto: Morten Holtum

(1979)

Forfatterdebut: 2009 (Føtexsøen)

Med sine humoristiske romaner om hverdagslivet og helt almindelige mennesker har Lone Aburas inden for kun ganske kort tid manifesteret sig som en af sin generations mest talentfulde forfattere. Hun kom til verden vest for København i forstadsbyen Høje Taastrup, hvor hun voksede op med sin danske mor og egyptiske far, der kom til Danmark i 1960'erne. Lone Aburas har udviklet sine prosakundskaber gennem en skrivegruppe som blev etableret af forfatteren Ina Merete Schmidt, efter flere afslag fra Forfatterskolen i København. I 2009 blev hun uddannet i dansk og socialvidenskab fra Roskilde Universitet. Allerede samme år udkom hun med sin meget kritikerroste og omtalte debutroman Føtexsøen, der er en blanding af fiktion og egne erindringer. Romanen blev nomineret til Montanas Litteraturpris og indbragte hende Munch-Christensens debutantpris. Siden debutudgivelsen har hun udsendt romanerne Den svære toer (2011), Politisk roman (2013) og Det kommer til at ske (2016). I juni 2017 udkom hun med bogen Det er et jeg der taler, en poetisk og politisk og protesttale, der nyfortolker genren agitprop. Hendes forfatterskab er blandt andet inspireret af forfattere som Ina Merete Schmidt og Helle Helle, Herman Bang og Ernest Hemingway. Lone Aburas har gennem sin karriere som forfatter desuden offentliggjort op til flere noveller i danske tidsskrifter, samt modtaget adskillige arbejdslegater fra Statens Kunstfond, heriblandt Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat i 2010. Privat bor Lone Aburas i Nordvest sammen med sin kæreste, der er skolelærer, og deres to børn, Sally og Vega.

Derfor skriver jeg:

»Der er jo masser af mennesker, der har det dårligt, men det er, når de laver kunst og romaner ud af deres miserable fortid, at det ligesom bliver interessant og folk falder på halen over det– og det har jeg nok lidt lyst til at pille lidt ved eller rive folk i næsen med«.

Lone Aburas Citat fra interview i LitteraturNu, 2016)

Udvalgte litteraturpriser:

2009: Munch-Christensens debutantpris

2017: Montanas Litteraturpris

Udvalgt bibliografi:

2009: Føtexsøen (roman)

2011: Den svære toer (roman)

2013: Politisk roman (roman)

2016: Det kommer til at ske (roman)

2017: Det er jeg der taler (agitprop)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Ung kvinde druknet i Føtexsøen (2009).

Anmeldelse af romanen Føtexsøen.

Af Mai Misfeldt, Berlingske.

»»»

Aburas 'svære toer' er veloplagt og vittig (2011).

Anmeldelse af romanen Den svære toer.

Af Mikkel Bruun Zangenberg, Politiken.

»»»

Lone Aburas folder sit talent ud i ny roman (2013).

Anmeldelse af romanen Politisk roman.

Af Mikkel Bruun Zangenberg, Politiken.

»»»

Sådan er det at være Henry (2016).

Anmeldelse af romanen Det kommer til at ske.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

»»»

Kompromisløs bog er en lille knap knytnæve (2017).

Anmeldelse af agitprop-pamfletten Det er et jeg der taler.

Af Mikkel Krause Frantzen, Politiken.

Interview med forfatteren om romanen Den svære toer.

Interview fra Politiken (2011). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Politisk roman.

Interview fra Information (2013). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Det kommer til at ske.

Interview fra webmagasinet LitteraturNu (2016). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af Det er et jeg der taler.

Interview fra Berlingske (2017). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.08.2018.