Lone Aburas

Om forfatteren

Foto: Robin Skjoldborg

(1979)

Forfatterdebut: 2009 (Føtexsøen)

Med sine humoristiske romaner om hverdagslivet og helt almindelige mennesker har Lone Aburas inden for kun ganske kort tid manifesteret sig som en af sin generations mest talentfulde forfattere. Hun kom til verden vest for København i forstadsbyen Høje Taastrup, hvor hun voksede op med sin danske mor og egyptiske far, der kom til Danmark i 1960'erne. Lone Aburas har udviklet sine prosakundskaber gennem en skrivegruppe, etableret af forfatteren Ina Merete Schmidt, efter flere afslag fra Forfatterskolen i København. I 2009 blev hun uddannet cand. mag. i dansk og socialvidenskab fra Roskilde Universitet. Allerede samme år udkom hun med sin meget kritikerroste debutroman Føtexsøen, en blanding af fiktion og egne erindringer. Romanen blev  nomineret til Montanas Litteraturpris og indbragte hende desuden Munch-Christensens debutantpris. Herefter fulgte romanerne Den svære toer (2011) og Politisk roman (2013). Siden har hun publiceret romanen Det kommer til at ske (2016), agitprop-pamfletten Det er jeg der taler (2017), samt digtsamlingen Den sorte bog (B-sider) (2019). Hendes forfatterskab er blandt andet inspireret af forfattere som Ina Merete Schmidt, Helle Helle, Herman Bang og Ernest Hemingway. Lone Aburas har gennem sin karriere som forfatter desuden offentliggjort op til flere noveller i danske tidsskrifter, samt modtaget adskillige arbejdslegater fra Statens Kunstfond, heriblandt Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat i 2010. Privat bor Lone Aburas i Nordvest sammen med sin kæreste, der er skolelærer, og deres to børn, Sally og Vega.

Derfor skriver jeg:

»Der er jo masser af mennesker, der har det dårligt, men det er, når de laver kunst og romaner ud af deres miserable fortid, at det ligesom bliver interessant og folk falder på halen over det– og det har jeg nok lidt lyst til at pille lidt ved eller rive folk i næsen med.«

Lone Aburas (Citat fra interview i LitteraturNu, 2016)

Udvalgte litteraturpriser:

2009: Champagneprisen

2009: Munch-Christensens debutantpris

2017: Montanas Litteraturpris

Udvalgt bibliografi:

2009: Føtexsøen (roman)

2013: Politisk roman (roman)

2016: Det kommer til at ske (roman)

2017: Det er jeg der taler (agitprop)

2019: Den sorte bog (B-sider) (digte)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Ung kvinde druknet i Føtexsøen (2009).

Anmeldelse af romanen Føtexsøen.

Af Mai Misfeldt, Berlingske.

»»»

Med Lone til hundetræning (2011).

Anmeldelse af romanen Den svære toer.

Af Jeppe Krogsgaard Christensen, Berlingske.

»»»

Misantropen (2013).

Anmeldelse af romanen Politisk roman.

Af Peter Nielsen, Information.

»»»

Sådan er det at være Henry (2016).

Anmeldelse af romanen Det kommer til at ske.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

»»»

Kompromisløs bog er en lille knap knytnæve (2017).

Anmeldelse af agitprop-pamfletten Det er et jeg der taler.

Af Mikkel Krause Frantzen, Politiken.

»»»

I ’Den sorte bog (B-sider)’ er Lone Aburas stadig vred (2019).

Anmeldelse af digtsamlingen Den sorte bog (B-sider).

Af Nanna Goul, Information.

Interview med forfatteren om romanen Den svære toer.

Interview fra Politiken (2011). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Politisk roman.

Interview fra Information (2013). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Det kommer til at ske.

Interview fra LitteraturNu (2016). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om agitprop-pamfletten Det er et jeg der taler.

Interview fra Information (2018). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 05.10.2019.