Klaus Rifbjerg

Om forfatteren

Foto: Klaus Holsting

(1931 - 2015)

Forfatterdebut: 1956 (Under vejr med mig selv)

Klaus Rifbjerg var en stor forfatter og kulturpersonlighed. Allerede siden 1950’erne indtog Rifbjerg en markant position i dansk litteratur og offentlighed. Med sit eminente sprog og mange eksperimenter var han banebrydende inden for de litterære genrer, og deltog gennem hele sin karriere aktivt inden for den kulturpolitiske debat. Rifbjerg kom til verden på Amager, hvor han voksede op, indtil han i 1950 blev student ved Vester Borgerdyd. Efter studentereksamen tog han til USA, hvor han i 1950-51 studerede ved Princeton University og fra 1951-55 studerede han litteratur og engelsk ved Københavns Universitet, men forlod studierne til fordel for at arbejde som filminstruktørassistent og siden anmelder og forfatter. I 1957-59 arbejdede Rifbjerg som kritiker ved Dagbladet Information og fra 1959-1963 var han redaktør af det litterære tidsskrift Vindrosen. I denne tid arbejdede han ligeledes med revy og film og var fra 1959-71 kritiker ved Dagbladet Politiken. I tiden 1984-92 var han direktør for forlaget Gyldendal, og blev i 1967 medlem af Det danske Akademi. Rifbjerg debuterede i 1956 med digtsamlingen Under vejr med mig selv og fik i 1958 et folkeligt gennembrud med romanen Den kroniske uskyld og har siden placeret sig som en af landets helt store forfattere. Forfatterskabet omfatter mere end 120 bogudgivelser fordelt over genrerne digt- og novellesamlinger, romaner, essaysamlinger, skuespil, filmmanuskripter, revyer m.m. og har med tiden modtaget op til flere priser for sit forfatterskab, heriblandt Det Danske Akademis Store Pris i 1966 og Nordisk Råds Litteraturpris i 1970. Klaus Rifbjerg tilbragte sin sidste levetid i hjemmet i Skodsborg nord for København og til dels i feriehuset i den sydspanske havneby Malaga sammen med sin hustru Inge.

Udvalgte litteraturpriser:

1966: Det Danske Akademis Store Pris

1969: Søren Gyldendal Prisen

1967: De Gyldne Laurbær

1970: Nordisk Råds Litteraturpris

1985: Blicherprisen

Udvalgt bibliografi:

1958: Den kroniske uskyld (roman)

1960: Konfrontation (digte)

1964: Og andre historier (noveller)

1965: Amagerdigte (digte)

1966: Operaelskeren (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Rifbjergs fornemmelse for mænd (2002).

Anmeldelse af romanen Nansen og Johansen.

Af Marie Louise Kjølbye, Dagbladet Information.

»»»

Kulturradikalismen anno 2004 (2004).

Anmeldelse af digtsamlingen Pap.

Af Peter Stein Larsen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Gruppeportræt med digter (2005).

Anmeldelse af romanen Esbern.

Af Tue Andersen Nexø, Dagbladet Information.

»»»

Alt det rod (2008).

Anmeldelse af romanen Rod.

Af Anders Juhl Rasmussen, Kristeligt Dagblad.

»»»

Rifbjergs minimalistiske enkelhed (2010).

Anmeldelse af romanen Skiftespor.

Af Jørgen Johansen, Berlingske Media.

»»»

Rifbjerg levendegør det kroniske venskab (2012).

Anmeldelse af romanen Nøleren.

Af Bjørn Bredal, Dagbladet Politikken.

»»»

Rifbjerg inviterer med på førsteklasses togrejse (2014).

Anmeldelse af digtsamlingen Fut fut fut.

Af Thomas Bredsdorff, Dagbladet Politiken.

»»»

Sportsfolk gør det (2014).

Anmeldelse af romanen Idræt.

Af Kamilla Löfström, Dagbladet Information.

»»»

Menneskelivet på både godt og ondt (2015).

Anmeldelse af novellesamlingen Besat.

Af Erik Skyum-Nielsen, Dagbladet Information.

»»»

Rifbjergs nyeste bog er en fin bagatel (2017).

Anmeldelse af romanen Spejl.

Af Tue Andersen Nexø, Dagbladet Information.

Interview med forfatteren i anledning af romanen Skiftespor.

Interview fra Berlingske Media (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om inspiration og skriveproces.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2012). [klik her]

»»»

Portrætinterview med forfatteren.

Interview fra Berlingske Media (2014). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.02.2018.