Janne Teller

Om forfatteren

Foto: Morten Holtum

(1964)

Forfatterdebut: 1999 (Odins ø)

Janne Teller skriver med en overbevisende lethed og ikke mindst et fantastisk sprogligt overskud. Hun kom til verden i 1964 i København, hvor hun voksede op, indtil hun flyttede fra landet som ganske ung for at arbejde med fredsprocesser og efterkrigsrekonciliering for blandt andet FN og EU. Hun er oprindelig uddannet cand.polit. i 1988 fra Københavns Universitet og har siden boet og arbejdet mange forskellige steder i verden, heriblandt Dar-es-Salaam, Maputo, New York, Paris og Bruxelles. I 1995 forlod hun sin den professionelle karriere i FN og EU for at skrive fiktion på fuld tid og fik sin debut i bogform i 1999 med romanen Odins ø. Herefter fulgte romanerne Intet (2000) og Kattens tramp (2004). Siden har hun publiceret romanen Kom (2008), novellesamlingen Alt (2013), samt essaysamlingen At gå nøgen (2018). Derudover har hun skrevet op til flere noveller og essays i danske og internationale aviser og tidsskrifter. Hendes litteratur er i dag blevet oversat til mere end 25 sprog og har gennem sin forfatterkarriere modtaget flere priser og legater, heriblandt Kulturministeriets Børnebogspris (2001), Statens Kuntsfonds treårige arbejdslegat (2002), den franske Le Prix Libbylit (2008), samt den prestigefyldte amerikanske Michael L.Printz Honor Award (2011). Hun var desuden i flere år medlem af bestyrelsen i Danske Skønlitterære Forfattere og var i en periode medlem af bestyrelsen for Dansk PEN, samt medlem af redaktionskomitéen for det danske ’Lettre Internationale’. Janne Teller bor i dag i Helsingør og dels i Berlin.

Derfor skriver jeg:

»Jeg prøver altid at komme i gang så snart jeg er stået op om morgenen. Der er min koncentration størst, jeg er endnu ikke forstyrret af noget udefra. Så vidt muligt skriver jeg hver dag - uden at holde weekend eller ferier. Jeg har brug for at forblive indeni fiktionen, hvis skrivningen skal være noget værd. Og så skriver jeg om. Ikke en, men hundredvis af gange. Fra start til slut. Igen og igen og igen. Det er først, når jeg har afprøvet alle tangenter, alle mulige ændringer af handling, sætninger og ord, når jeg ikke længere ved, om noget bliver bedre eller dårligere af at blive rettet, at jeg er færdig. Tilfredshed eksisterer ikke, blot en bevidsthed om at nu kan jeg ikke gøre det bedre.«

Janne Teller (Citat fra interview med Litteratursiden, 2002)

Udvalgte litteraturpriser:

1999: Forfatterne Harald Kiddes og Astrid Ehrencron-Kiddes Legat

2001: Kulturministeriets Børnebogspris

2008: Le Prix Libbylit

2011: Michael L.Printz Honor Award

2014: Drassows Legat

Udvalgt bibliografi:

2000: Intet (roman)

2004: Kattens tramp (roman)

2008: Kom (roman)

2014: Alt (noveller)

2018: At gå nøgen (essays)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Klemt kærlighed i krigens skygge (2004).

Anmeldelse af romanen Kattens tramp.

Af Mai Misfeldt, Berlingske.

»»»

Tiefe Teller (2008).

Anmeldelse af romanen Kom.

Af
 Stefan Kjerkegaard, Sentura Magasin.

»»»

Kniven i øjet (2014).

Anmeldelse af novellesamlingen Alt.

Af Kari Sønsthagen, Berlingske.

»»»

Haves: nøgenhed. Ønskes: stof (2018).

Anmeldelse af essaysamlingen At gå nøgen.

Af Thomas Thurah, Information.

Interview med forfatteren om romanen Kattens tramp.

Interview fra Berlingske (2004). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Intet.

Interview fra Politiken (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om novellesamlingen Alt.

Interview fra Information (2014). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.10.2019.