Janne Teller

Om forfatteren

Foto: Morten Holtum

(1964)

Forfatterdebut: 1999 (Odins ø)

Janne Teller skriver med en overbevisende lethed og ikke mindst et fantastisk sprogligt overskud. Hun kom til verden i 1964 i København, hvor hun voksede op, indtil hun flyttede fra landet som ganske ung for at arbejde med fredsprocesser og efterkrigsrekonciliering for blandt andet FN og EU. Hun er oprindelig uddannet cand.polit. i 1988 fra Københavns Universitet og har siden boet og arbejdet mange forskellige steder i verden, heriblandt Dar-es-Salaam, Maputo, New York, Paris og Bruxelles. I 1995 forlod hun sin den professionelle karriere i FN og EU for at skrive fiktion på fuld tid og fik sin debut i bogform i 1999 med romanen Odins ø. Siden har hun udgivet romanerne Intet (2000), Kattens tramp (2004), Kom (2008) og senest novellesamlingen Alt (2013). Derudover har hun skrevet op til flere noveller og essays i danske og internationale aviser og tidsskrifter. Hendes litteratur er i dag oversat til mere end 25 sprog og har gennem sin forfatterkarriere modtaget mange priser og legater, heriblandt den prestigefyldte amerikanske Michael L.Printz Honor Award 2011, den franske Le Prix Libbylit 2008 og den danske Kulturministeriets Børnebogspris 2001. I 2002 modtog hun Statens Kuntsfonds treårige arbejdslegat. Janne Teller var desuden i gennem flere år medlem af bestyrelsen i Danske Skønlitterære Forfattere og var i en periode medlem af bestyrelsen for Dansk PEN, såvel som af redaktionskomitéen for det danske ’Lettre Internationale’. Hun bor i dag i Helsingør og dels Berlin.

Derfor skriver jeg:

»Jeg prøver altid at komme i gang så snart jeg er stået op om morgenen. Der er min koncentration størst, jeg er endnu ikke forstyrret af noget udefra. Så vidt muligt skriver jeg hver dag - uden at holde weekend eller ferier. Jeg har brug for at forblive indeni fiktionen, hvis skrivningen skal være noget værd. Og så skriver jeg om. Ikke en, men hundredvis af gange. Fra start til slut. Igen og igen og igen. Det er først, når jeg har afprøvet alle tangenter, alle mulige ændringer af handling, sætninger og ord, når jeg ikke længere ved, om noget bliver bedre eller dårligere af at blive rettet, at jeg er færdig. Tilfredshed eksisterer ikke, blot en bevidsthed om at nu kan jeg ikke gøre det bedre.«

Janne Teller (Citat fra interview med Litteratursiden, 2002)

Udvalgte litteraturpriser:

2001: Kulturministeriets Børnebogspris

2014: Drassows Legat

Udvalgt bibliografi:

2000: Intet (roman)

2004: Hvis der var krig i Norden (fiktionsessay)

2004: Kattens tramp (roman)

2008: Kom (roman)

2014: Alt (noveller)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Blod på Balkan (2004).

Anmeldelse af romanen Kattens tramp.

Af Bjørn Bredal, Politikken.

»»»

Tiefe Teller (2008).

Anmeldelse af romanen Kom.

Af
 Stefan Kjerkegaard, Sentura Magasin.

»»»

Kniven i øjet (2014).

Anmeldelse af novellesamlingen Alt.

Af Kari Sønsthagen, Berlingske.

Interview med forfatteren om romanen Kattens tramp.

Interview fra Berlingske (2004). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Intet.

Interview fra Dagbladet (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om novellesamlingen Alt.

Interview fra Information (2014). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.02.2018.