Niels Frank

Om forfatteren

Foto: Robin Skjoldborg

(1963)

Forfatterdebut: 1985 (Øjeblikket)

Niels Frank er en alsidig og eksperimenterende og er en af dansk lyriks og essayistiks helt store skikkelser. Han kom til verden i 1963 i Brædstrup i Østjylland. I 1982 blev han student fra Horsens Statsskole og i 1987 blev han uddannet cand.phil. i litteraturhistorie ved Aarhus Universitet. Niels Frank skrev sit første digt i begyndelsen af sine teenageår i forbindelse med en skoleopgave, og har skrevet lige siden. Han debuterede som forfatter tilbage i 1985 med digtsamlingen Øjeblikket. Sidenhen har han udsendt digtsamlingerne Digte i kim (1986), Genfortryllelsen (1988), Tabernakel (1996), Én Vej (2005) og Små Guder (2008), samt essaysamlingerne Yucatán (1993), Første person, anden person (2004) og Spørgespil (2010). Derudover har han udgivet romanen Nellies bog (2013) og senest prosasamlingen Vulkaner på månen (2018). Blandt sine helt store kilder til inspiration er den franske forfatter Marcel Prousts, den amerikanske digter John Ashbery, den argentinske digter Jorge Luis Borges og ikke mindst den store danske forfatter og eventyrer Karen Blixen. Udover forfatterskabet har han desuden været redaktør for tidsskriftet Den Blå Port i perioden fra 1990-1993 og var fra 1996-2002 rektor for Forfatterskolen. Han er desuden medlem af Statens Kunstfonds litterære tremandsudvalg, samt medlem og medstifter af blogkollektivet Promenaden. Niels Frank har med tiden modtaget adskillige priser og legater for sit forfatterskab, heriblandt Emil Aarestrup Medaillen (1995), Otto Gelsted-Prisen (1999) og Montanas Litteraturpris (2008) og har siden 2008 modtaget Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Privat bor Niels Frank på Østerbro i København og er gift med Gerardo Alvarado fra Texas.

Udvalgte litteraturpriser:

1995: Emil Aarestrup Medaillen

1999: Otto Gelsted-Prisen

2008: Montanas Litteraturpris

Udvalgt bibliografi:

2005: Én Vej (digte)

2008: Små Guder (digte)

2010: Spørgespil (essays)

2013: Nellies bog (roman)

2018: Vulkaner på månen (prosasamling)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

En bevægelig ruin (2004).

Anmeldelse af essaysamlingen Første person, anden person.

Af Tue Andersen Nexø, Information.

»»»

Ud i lyset med Niels Frank (2005).

Anmeldelse af digtsamlingen Én Vej.

Af
 Stefan Kjerkegaard, Sentura Magasin.

»»»

Slappe lemmer, store ord (2008).

Anmeldelse af digtsamlingen Små guder.

Af Tue Andersen Nexø, Information.

»»»

Essaysamling er brilliant sniksnak i spørgeskemaform (2010).

Anmeldelse af essaysamlingen Spørgespil.

Af Mikkel Bruun Zangenberg, Politiken.

»»»

Noget af det bedste der er sket i nyere dansk romankunst (2013).

Anmeldelse af romanen Nellies bog.

Af Jeppe Krogsgaard Christensen, Berlingske.

»»»

En slags druknedød (2015).

Anmeldelse af romanen Tristhedens historie.

Af Søren Kassebeer, Berlingske.

»»»

Fanget i det retningsløse (2018).

Anmeldelse af prosasamlingen Vulkaner på månen.

Af Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen, Information.

Aktuelt ingen links til forfatterinterviews.

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.08.2018.