Sissel-Jo Gazan

Om forfatteren

Foto: Robin Skjoldborg

(1973)

Forfatterdebut: 1995 (Når man kysser i august)

Med sin helt egen nyskabende form for krimier, der kombinerer videnskab med solid dramatik og underholdning, har Sissel-Jo Gazan inden for kun ganske lort tid manifesteret sig som en af sin generations helt store forfattere. Hun kom til verden i Aarhus og har som barn og ung boet flere forskellige steder i Danmark. Som femårig tog hun med sin mor ud at sejle og tilbragte et par år ved Middelhavet på den gaffelriggede ketch Shearwater. Hun blev sproglig student i 1992 fra Marselisborg Gymnasium. Sissel-Jo Gazan har rejst i det meste af verden og skrevet flere af hendes romaner under sine ophold i blandt andet Portugal og på Filippinerne. Hendes debut som forfatter kom med romanen Når man kysser i august i 1995. Herefter fulgte romanerne Et barn for sig (1997) og Vigtigt at vide om Ludmilla (2003). Det helt store gennembrud fik hun med kriminalromanen Dinosaurens fjer i 2008, der indbragte hende DR Romanprisen. Siden har hun udgivet romanen Svalens graf (2013) og senest romanen Blækhat (2017). I 2015 udkom hun desuden med bogen Vi elsker Berlin, en personlig guide til den tyske hovedstad. Blandt hendes kilder til inspiration er den svenske forfatter og dramatiker Henning Mankell, den svenske krimiforfatter Stieg Larsson, den italienske forfatter Niccolò Ammaniti og den amerikanske forfatter Donna Tartt. Parallelt med sin forfatterkarriere indledte hun studier i biologi ved Københavns Universitet, hvorfra hun i 2004 blev cand.scient. med speciale i dinosaurer. Derudover har hun arbejdet freelance som kulturjournalist for Ugebladet Femina og som klummeskribent for gratisavisen Metroxpress. Sissel-Jo Gazan bor i dag midt i Berlin med sin australske mand Mark Jon Reid Gazan og hendes tre børn.

Derfor skriver jeg:

»Det at skrive er som at rede et langt og filtret hår. Jeg kæmmer og kæmmer, og så en eller anden dag er romanen færdig, og håret ugler ikke mere, men er helt blankt.«

Sissel-Jo Gazan (Citat fra interview i Berlingske, 2016)

Udvalgte litteraturpriser:

2008: DR Romanprisen. Dinosaurens fjer

2009: Det danske Kriminalakademis debutantpris

2010: Danskernes Yndlingskrimi 2000-2010

Udvalgt bibliografi:

1995: Når man kysser i august (roman)

2003: Vigtigt at vide om Ludmilla (roman)

2008: Dinosaurens fjer (roman)

2013: Svalens graf (roman)

2017: Blækhat (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle weblog. [klik her]

Forfatterens officielle blog om Berlin. [klik her]

Det ondes gode portræt (2003).

Anmeldelse af romanen Vigtigt at vide om Ludmilla.

Af Connie Bork, Politiken.

»»»

Langt ude på universitetet… (2008).

Anmeldelse af Dinosaurens fjer.

Af Mai Misfeldt, Berlingske.

»»»

At strikke baglæns (2013).

Anmeldelse af romanen Svalens graf.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

»»»

Sissel-Jo Gazan deler gavmildt ud af sine hemmeligheder om Berlin (2015).

Anmeldelse af rejseguiden Vi elsker Berlin.

Af Erik Jensen, Politiken.

»»»

"Blækhat" er en fyldig generationsroman, der beder om at blive filmatiseret (2017).

Anmeldelse af romanen Blækhat.

Af Nils Gunder Hansen, Kristeligt Dagblad.

Interview med forfatteren om Vigtigt at vide om Ludmilla.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2003). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om Dinosaurens fjer.

Interview fra Information (2008). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om videnskabskrimier.

Interview fra Berlingske (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af rejseguiden Vi elsker Berlin.

Interview fra Berlingske (2015). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Blækhat.

Interview fra DR Kultur (2017). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.10.2018.