Kristina Stoltz

Om forfatteren

Foto: Robin Skjoldborg

(1975)

Forfatterdebut: 2000 (Seriemordere og andre selvlysende blomsterkranse)

Kristina Stoltz er en moderne forfatter, der er kendt for sin realistiske og samtidig poetiske skrivestil. Hun kom til verden i 1975 på Frederiksberg, men voksede siden op i barndomshjemmet på Christianshavn. Inden hun indledte sin forfatterkarriere var hun i en periode tilknyttet Skolen for Moderne Dans i København og Danshögskolan i Stockholm som elev og har i en overgang desuden studeret litteraturvidenskab og teologi ved Københavns Universitet. Hendes debut som forfatter kom i  2000 med digtsamlingen Seriemordere og andre selvlysende blomsterkranse og i 2002 fulgte digtsamlingen Græshoppernes Tid. Siden har hun udgivet romanerne Turisthotellet (2006), Æsel (2011), Historien (2013), På ryggen af en tyr (2014) og Som om (2016), samt novellesamlingen Ét kød (2012). Kristina Stoltz var i 2009 med til at stifte nonprofit-forlaget [FINGERPRINT] og er desuden medinitiativtager til den nordiske udgivelsesserie [NOORD]. Siden 2014 har hun siddet som udvalgsmedlem i Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg for litteratur og i 2015 blev hun valgt til vicepræsident for Dansk Pen. Derudover har hun blandt andet bidraget til adskillige danske og udenlandske aviser og tidsskrifter. Privat bor Kristina Stoltz i en lejlighed midt på Vesterbro i København.

Derfor skriver jeg:

Min mormor forærede mig en dagbog. Jeg var ti år. Jeg begyndte at skrive i den, små ubehjælpsomme sætninger om, hvad jeg havde lavet i skolen og den slags. Ubetydeligheder. Men uden disse spæde spadestik ned i ordene og sætningerne, tror jeg ikke, jeg var endt med at blive forfatter. Lige fra begyndelsen føltes det vigtigt at skrive, det erkendelsesmæssige eksperiment som det dagligt var at skrive om den verden jeg befandt mig i, både den indre og den ydre. Sådan har jeg det stadigvæk. Det er blevet min måde at være til på, mit instrument til at prøve at begribe. Det er vel en indre nødvendighed, der driver ordene frem, en lyst til at fortælle og afsøge sproget, et behov for at trække mening ud af alt det, jeg ikke forstår. Ofte er det også en indignation, vreden over den endeløse sociale uretfærdighed, som jeg i anfald af megalomani mener jeg er ansvarlig for at redde, men i stedet for at drage ud på slagmarken sætter jeg mig ved tastaturet velvidende, at det er et privilegium jeg har.

Kristina Stoltz, august 2015

Udvalgt bibliografi:

2000: Seriemordere og andre selvlysende blomsterkranse (digte)

2002: Græshoppernes Tid (digte)

2006: Turisthotellet (roman)

2014: På ryggen af en tyr (roman)

2016: Som om (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Svær portræt-roman lykkes i overbevisende stil (2011).

Anmeldelse af romanen Æsel.

Af Marie Tetzlaff, Politiken.

»»»

Lyd og billede smyger sig loyalt ind og ud af 'Historien' (2013).

Anmeldelse af romanen Historien.

Af Lise Garsdal, Politiken.

»»»

Alsidig forfatter er tilbage med tragedie om Europa i dødskramper (2014).

Anmeldelse af romanen På ryggen af en tyr.

Af Lise Garsdal, Politiken.

»»»

Bælgøjet kærlighed (2016).

Anmeldelse af romanen Som om.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

Interview med forfatteren om romanen Turisthotellet.

Interview fra tidsskriftet Sentura (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om novellesamlingen Ét kød.

Interview uploadet af Rosinante&Co (2012). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen På ryggen af en tyr.

Interview fra Information (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Som om.

Interview fra Berlingske (2016). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.08.2018.