Anna Grue

Om forfatteren

Foto: Klein & Co/Chris Tonnesen

(1957)

Forfatterdebut: 2005 (Noget for noget)

Anna Grue har gennem tiden manifesteret sig som en af landets mest betydningsfulde forfattere inden for krimigenren. Hun voksede op i et lægehjem i Nykøbing Sjælland, men flyttede sidenhen til Randers og senere til Aalborg, hvorfra hun i 1976 blev nysproglig student fra Hasseris Gymnasium. Herefter blev hun optaget på Skolen for Brugskunst i linjen for tegning og grafik, hvorfra hun siden tog afgang med speciale i grafisk design. Efter sin uddannelse arbejdede hun i nyheds- og magasinbranchen. Her begyndte hun som layouter på Fogtdals Blade og Bo Bedre og blev senere tilknyttet Christianshavns Reklamebureau, hvor hun arbejdede som art director og tekstforfatter. Derudover fungerede hun i en periode som redaktionssekretær og forsideredaktør på B.T. og var desuden tilknyttet op til flere magasiner som chefredaktør og redaktionschef. Anna Grue debuterede som forfatter i 2005 med krimiromanen Noget for noget, der indbragte hende Det Danske Kriminalakademis diplom. Med romanen Dybt at falde (2007) indledte Anna Grue thrillerserien om privatdetektiven Dan Sommerdahl, der indtil videre ligeledes omfatter romanerne Judaskysset (2008), Kunsten at dø (2009), Den skaldede detektiv (2010), Et spørgsmål om penge (2012), Sidste forestilling (2013) og I lige linje (2016). Derudover har hun blandt andet udgivet den meget kritikerroste novellesamling De andre (2012), samt romanerne Italiensvej (2015) og De voksnes rækker (2017). Blandt hendes store kilder til inspiration er krimiforfattere som Agatha Christie, Dorothy L. Sayers, Ruth Rendell, Kate Atkinson, Peter Robinson og Denise Mina. Privat bor Anna Grue på Amager og er gift med kunstmaleren Jesper Christiansen, med hvem hun har tre voksne børn.

Derfor skriver jeg:

Jeg er totalt afhængig af gode historier. Jeg har hele mit liv slugt alle de romaner, jeg kunne komme i nærheden af, og jeg læser stadig meget bredt og kan på ingen måde føle mig hjemme, endsige falde i søvn, hvis jeg ikke har noget plotbåren fiktion ved hånden. Inderst inde har jeg vel egentlig altid vidst, at jeg gerne selv ville skrive en dag, men indtil jeg var 46, tankede jeg bare på: Dickens, Irving, Tyler, Austen samt naturligvis Christie, Rendell, Sayers, Dexter og alle de andre krimiklassikere. Jeg havde forestillet mig, at jeg kunne vente med selv at skrive, til jeg blev pensioneret fra min travle redaktørtilværelse, men da jeg nærmest ved et tilfælde gik i gang, kunne jeg slet ikke stoppe. Jeg opdagede nemlig meget hurtigt, at det er lige så sjovt at skrive løgnehistorier som at læse dem, måske endda sjovere. Efter to romaner sagde jeg min stilling op og sprang ud på det dybe vand - og jeg har ikke tænkt mig at komme op igen.

Anna Grue, juli 2015

Udvalgte litteraturpriser:

2006: Det danske Kriminalakademis debutantpris

Udvalgt bibliografi:

2008: Judaskysset (roman)

2010: Den skaldede detektiv (roman)

2012: De andre (noveller)

2015: Italiensvej (roman)

2016: I lige linje (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Dansk detektivhistorie (2006).

Anmeldelse af romanen Det taler vi ikke om.

Af Marie Tetzlaff, Politiken.

»»»

På jagt efter en kvindebedårer (2008).

Anmeldelse af romanen Judaskysset.

Af Mette Winge, Politiken.

»»»

Ved landsbyens gadekær (2010).

Anmeldelse af romanen Den skaldede detektiv.

Af Mette Strømfeldt, Berlingske.

»»»

Høflighed koster skam noget (2012).

Anmeldelse af novellesamlingen De andre.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

»»»

Den skaldede detektiv vender tilbage (2012).

Anmeldelse af romanen Et spørgsmål om penge.

Af Marie Louise Toksvig, Ekstra Bladet.

»»»

Syvende krimi om Dan Sommerdahl er 'En by i Provinsen' parret med Barnaby (2016).

Anmeldelse af romanen I lige linje.

Af Bo Tao Michaëlis, Politiken.

»»»

Skarpt portræt af livsformer (2017).

Anmeldelse af romanen De voksnes rækker.

Af Henrik Tjalve, Fyens Stiftstidende.

Interview med forfatteren om novellesamlingen De andre.

Interview uploadet af Litteratursiden (2012). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen I lige linje.

Interview fra Politikens Forlag (2016). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om den britiske krimitradition.

Interview fra Information (2018). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.05.2019.