Merete Pryds Helle

Om forfatteren

Foto: Pr-foto / Touchbooks

(1965)

Forfatterdebut: 1990 (Imod en anden ro)

Merete Pryds Helle er en moderne forfatter, der er kendt for sine sproglige eksperimenter og ikke mindst hendes minimalistiske skrivestil. Hun kom til verden i Charlottenlund i 1965, hvor hun voksede op i et parcelhuskvarter sammen med søsteren Jannie Helle. I 1985 tog hun Hf-eksamen fra Nørrevold Gymnasium. Herefter blev hun optaget på Forfatterskolen, hvor hun studerede i perioden fra 1988 til 1990. I 1994 erhvervede hun sig en bachelor i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet med speciale i middelalderen og renæssancen. Hun debuterede med novellesamlingen Imod en anden ro i 1990 som hun skrev mens hun gik på Forfatterskolen. Herefter fulgte romanerne Vandpest (1993) og Men jorden står til evig tid (1996). Hendes helt store gennembrud kom i 2000 med romanen Fiske i livets flod og hun har sidenhen udgivet adskillige meget kritikerroste romaner og novellesamlinger, heriblandt romanen Hej Menneske (2009), samt den selvbiografiske roman Kære Mai (2012) og senest romanen Folkets skønhed (2016), der indbragte hende boghandlernes pris De Gyldne Laurbær. Merete Pryds Helle har gennem sit forfatterskab blandt andet eksperimenteret med digital litteratur, og hun har udviklet helt nye genrer som sms- iPad- og kalender-romaner. Parallelt med forfatterskabet har Merete Pryds Helle blandt andet arbejdet som undervisningsassistent på adskillige universiteter i Italien, hvor hun igennem længere tid har boet sammen med hendes tidligere mand forfatteren Morten Søndergaard. Hun har desuden undervist på Forfatterskolen og har holdt kurser for skoleelever i digital litteratur. Derudover har hun deltaget i kurser i nærorientalsk arkæologi på Københavns Universitet. Privat bor Merete Pryds Helle i det indre København sammen med sin nye mand, Omid Khodabakhshi.

Derfor skriver jeg:

Ind imellem har jeg andre ting at gøre; der skal laves bogholderi, jeg samarbejder med programmører til mine apps, skriver artikler og holder foredrag. Ind imellem tænker jeg; det arbejde samler jeg, så jeg ikke skal lave andet i en uge eller to, og så kan jeg skrive tæt i et længere forløb. Jeg har også prøvet at holde ferie, i år holdt jeg 17 dages ferie, hvor jeg ikke skulle arbejde og heller ikke skrive. Og hvad sker der så? På ferien står jeg i kø til Forum Romanum, jeg er alene fordi min mand sidder fast i en lufthavn, køen er langsomt, sveden triller ned ad min ryg; og jeg ser pludselig hele skelettet til min nye bog. Den åbner sig klart og tydeligt i min bevidsthed, lige der i køen. Måske fordi jeg holdt en tiltrængt ferie; men skrivehjernen arbejder rigtigt godt der. Hvis jeg så ikke skriver, men laver alle de praktiske ting, begynder den at kalde. Jeg får lange voldsomt detaljerede, påtrængende drømme, som jeg nærmest ikke kan vågne op af igen; det er som om denne drømmeverden vil trække mig ind i sig og sluge mig. Der er kun en ting at gør for ikke at blive slugt; at begynde at skrive. Så falder mit indre til ro, og jeg bliver glad; omend lidt fjern. Vi sidder ved morgenbordet, min mand og jeg, og pludselig spørger han: Hvad tænker du på? Det går op for mig, at jeg har siddet og spist min yoghurt og muesli mens jeg byggede det kapitel, jeg skulle skrive den dag, i hovedet." Jeg skriver," siger jeg, og så smiler han, heldigvis kærligt, og går på arbejde, så jeg kan komme i gang; og når han kommer hjem og jeg har skrevet mine cirka otte sider, er jeg ikke bare glad, men også nærværende, og kan sove med helt almindelige drømme.

Merete Pryds Helle, september 2016

Udvalgte litteraturpriser:

2009: Beatrice-prisen

2017: De Gyldne Laurbær. Folkets skønhed

Udvalgt bibliografi:

2000: Fiske i livets flod (roman)

2005: Det glade vanvid (roman)

2010: Hej Menneske (roman)

2012: Kære Mai (brevroman)

2016: Folkets skønhed (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Skriftens store gåde (2000).

Anmeldelse af romanen Fiske i livets flod.

Af Erik Skyum-Nielsen, Dagbladet Information.

»»»

En rødspættes perspektiv (2005).

Anmeldelse af romanen Det glade vanvid.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske Media.

»»»

Kærlighed i Muhammed- krisens tid (2006).

Anmeldelse af romanen Oh, Romeo.

Af Lise Garsdal, Dagbladet Politiken.

»»»

Når specialet bliver til en roman (2010).

Anmeldelse af romanen Hej Menneske.

Af Per Krogh Hansen, Berlingske Media.

»»»

Lille mail på skærmen der (2012).

Anmeldelse af romanen Kære Mai.

Af Merete Reinholdt, Berlingske Media.

»»»

Lykkeland (2016).

Anmeldelse af romanen Folkets skønhed.

Af Marie Louise Kjølbye, Dagbladet Information.

Interview med forfatteren om romanen Hej Menneske.

Interview uploadet af Litteratursiden (2010). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Kære Mai.

Interview fra Dagbladet Information (2012). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Folkets skønhed.

Interview fra Dagbladet Politiken (2016). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.02.2018.