Jan Sonnergaard

Om forfatteren

Foto: Morten Holtum

(1963 - 2016)

Forfatterdebut: 1990 (Imitation af Lacoste)

Jan Sonnergaard blev med sit provokerende og direkte sprog talsperson for en ny dansk realisme i slutningen af 1990'erne. Han kom til verden i København, men voksede siden op i et parcelhuskvarter i Virum nord for København sammen med sin bror Lars, i det han selv betegnede som den lidt pænere middelklasse. Efter sin studentereksamen fra Virum Statsskole i 1982 flyttede han til København, hvor han i 1992 afsluttede sin uddannelse til cand.mag. i litteraturvidenskab og filosofi fra KUA, efter et etårigt studieophold ved Freie Universität Berlin fra 1991-92. Jan Sonnergaard fok sin debut som forfatter med novellen Imitation af Lacoste i 1990, der blev bragt i antologien Begyndelser 1990. Hans debut i bogform kom med novellesamlingen Radiator i 1997, inspireret af navnet på det tyske band, Kraftwerk. Samlingen blev fulgt af yderligere to - i 2000 og 2003. I 1999 debuterede han som dramatiker med teaterstykket Sex på Aalborg Teater og i 2006 opførte Mammutteatret/K2 hans stykke Liv og død på Café Olfert Fischer i Kanonhallen. I 2009 udkom romanen Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom. Parallelt med sit forfattervirke har han desuden skrevet diverse artikler og kronikker i aviser som Politiken, Information, Aktuelt, Jyllandsposten og Weekendavisen. Sonnergaard har blandt andet modtaget Harald T. Kiddes pris, LO’s kulturpris, Jytte Bobergs pris og hans udgivelser er med tiden blevet oversat til tysk, italiensk, hollandsk, islandsk, norsk og serbisk og har bidraget til talrige tidsskrifter, heriblandt Metamorphoses og Absinthe, på amerikansk. I 2013 udgav han novellesamlingen Otte opbyggelige fortællinger om kærlighed og mad og fremmede byer og i oktober 2015 udkom han med romanen Frysende våde vejbaner. Blandt sine kilder til inspiration var den franske forfatter Marcel Proust, den amerikanske forfatter Bret Easton Ellis og den tyske technogruppe Kraftwerk.

Derfor skriver jeg:

»Det er måden at lære det på. At finde ud af, hvor det går galt. Det er bedre end forfatterskoler, som er en forrykt tanke. Hvorfor skulle jeg opholde mig to år sammen med andre, der også vil skrive bøger. Det er da virkelig naivt. Jeg kunne formentlig blive bedre af at være brandmand i et halvt år, derefter telefonmand på et bordel i et halvt år og pudse motorcykler for HA i et tredje halvår og derefter tage resten af tiden til Island. Nu har jeg selv skrevet tre bøger og et teaterstykke, og det er da en evig kamp.«

Jan Sonnergaard (Citat fra interview i Politiken, 2006)

Udvalgte litteraturpriser:

1997: Harald Kidde Prisen

2000: LO's kulturpris

2010: Jytte Borberg Prisen

Udvalgt bibliografi:

1997: Radiator (noveller)

2000: Sidste søndag i oktober (noveller)

2009: Gamle historier (noveller)

2009: Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom (roman)

2017: Frysende våde vejbaner (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Radiator rider igen (2000).

Anmeldelse af novellesamlingen Sidste søndag i oktober.

Af Nils Gunder Hansen, Berlingske.

»»»

B-sider fra en magelig pen (2010).

Anmeldelse af novellesamlingen Gamle historier.

Af
 Christian Bonde Korsgaard, Sentura Magasin.

»»»

Jan Sonnergaard er tilbage med sæsonens sorteste manderoman (2015).

Anmeldelse af romanen Frysende våde vejbaner.

Af Jes Stein Pedersen, Politiken.

Interview med forfatteren i forbindelse med udgivelsen af novellesamlingen

Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen.

Interview fra Information (2003). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om novellesamlingen Gamle historier.

Interview fra Information (2003). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om inspiration og skriveproces.

Interview fra magasinet Journalisten (2016). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.05.2018.