Astrid Saalbach

Om forfatteren

Foto: Robin Skjoldborg

(1955)

Forfatterdebut: 1985 (Månens ansigt)

Forfatteren og dramatikeren Astrid Saalbach er kendt for sine tekster som kredser om temaer som angst for det fremmede og forandringen, menneskers relation og deres ensomhed, skrevet i en registrerende og ikke mindst sansende stil. Hun kom til verden i Søborg i den sydlige del af Gladsaxe som datter af civilingeniør Leif Saalbach Andersen og Merete Esper Larsen, men er siden vokset op i Snekkersten nord for København. Efter sin studentereksamen i 1975 fra Helsingør Gymnasium blev hun i 1978 uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole. Efter en kortvarig karriere som skuespiller debuterede hun som dramatiker med radiospillet Spor i sandet (1981). Herefter fulgte endnu et par radiospil og et enkelt tv-spil, inden hun i 1985 debuterede som prosaforfatter med novellesamlingen Månens ansigt. Sidenhen har hun blandt andet udgivet romanerne Den glemte skov (1988), Fjendens land (1994), Den hun er (2000), Fingeren i flammen (2005), Fordrivelsen (2011) og Klapperslangen (2014). Parallelt med sin karriere som forfatter og dramatiker har Astrid Saalbach desuden fungeret som medlem i bestyrelsen i Danske Dramatikeres Forbund fra 1984-98 og medredaktør af tidsskriftet Kritik fra 1987-89. Privat bor Astrid Saalbach på Østerbro i København og er gift med pianisten og organisten Jens Kaas, med hvem hun har to voksne børn.

Derfor skriver jeg:

»Det at skrive er alvor for mig, mit liv står og falder med, om der kommer noget ud. Det kan måske lyde frygtelig selvpinerisk, men jeg føler mig samtidig ekstremt privilegeret, at jeg får lov til at sidde i det her rum og gøre det, jeg i mit stædige indre har fundet ud af, at jeg allerhelst vil beskæftige mig med.«

Astrid Saalbach (Citat fra interview i Berlingske, 2006)

Udvalgte litteraturpriser:

1986: Edvard Pedersens Biblioteksfonds forfatterpris

1996: Holberg-medaljen

Udvalgt bibliografi:

1985: Månens ansigt (noveller)

1988: Den glemte skov (roman)

1994: Fjendens land (roman)

2005: Fingeren i flammen (roman)

2011: Fordrivelsen (roman)

Links om forfatteren:

Dansk Kvindebiografisk Leksikon om forfatteren. [klik her]

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Kød, blomster og forfald (2005).

Anmeldelse af novellesamlingen Månens ansigt.

Af Marie Louise Kjølbye, Dagbladet Information.

»»»

Ny Saalbach-roman er en litterær lavine (2011).

Anmeldelse af romanen Fordrivelsen.

Af Lasse Horne Kjældgaard, Dagbladet Politiken.

»»»

Roman angriber dansk teaterliv (2014).

Anmeldelse af romanen Klapperslangen.

Af Jørgen Johansen, Berlingske Media.

Interview med forfatteren om livssyn.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Fingeren i flammen.

Interview uploadet af Litteratursiden (2006). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.03.2018.