Astrid Saalbach

Om forfatteren

Foto: Robin Skjoldborg

(1955)

Forfatterdebut: 1985 (Månens ansigt)

Forfatteren og dramatikeren Astrid Saalbach er kendt for sine tekster som kredser om temaer som angst for det fremmede og forandringen, menneskers relation og deres ensomhed, skrevet i en registrerende og ikke mindst sansende stil. Hun kom til verden i Søborg i den sydlige del af Gladsaxe som datter af civilingeniør Leif Saalbach Andersen og Merete Esper Larsen, men er siden vokset op i Snekkersten nord for København. Efter sin studentereksamen i 1975 fra Helsingør Gymnasium blev hun i 1978 uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole. Efter en kortvarig karriere som skuespiller debuterede hun som dramatiker med radiospillet Spor i sandet i 1981. Herefter fulgte endnu et par radiospil og et enkelt tv-spil, inden hun fik sin debut som prosaforfatter med novellesamlingen Månens ansigt i 1985. Siden har hun blandt andet publiceret op til flere romaner, heriblandt Den glemte skov (1988), Fjendens land (1994), Den hun er (2000), Fingeren i flammen (2005), Fordrivelsen (2011), Klapperslangen (2014) og Der hvor du ikke vil hen (2021). Blandt hendes store kilder til inspiration er den danske forfatter Inger Christensen, den engelske forfatter Virginia Woolf, den russiske forfatter Fjodor Dostojevskij og den franske litterat Roland Barthes. Parallelt med sin karriere som forfatter og dramatiker har hun desuden fungeret som medlem i bestyrelsen i Danske Dramatikeres Forbund fra 1984-98 og medredaktør af tidsskriftet Kritik fra 1987-89. Privat bor Astrid Saalbach på Østerbro i København og er gift med pianisten og organisten Jens Kaas, med hvem hun har to voksne børn.

Derfor skriver jeg:

»Det at skrive er alvor for mig, mit liv står og falder med, om der kommer noget ud. Det kan måske lyde frygtelig selvpinerisk, men jeg føler mig samtidig ekstremt privilegeret, at jeg får lov til at sidde i det her rum og gøre det, jeg i mit stædige indre har fundet ud af, at jeg allerhelst vil beskæftige mig med.«

Astrid Saalbach (Citat fra interview i Berlingske, 2006)

Udvalgte litteraturpriser:

1986: Edvard Pedersens Biblioteksfonds forfatterpris

1996: Holberg-medaljen

1996: Axel og Magda Fuhrs Legat

2012: Dan Turèll Medaljen

Udvalgt bibliografi:

2000: Den hun er (roman)

2005: Fingeren i flammen (roman)

2011: Fordrivelsen (roman)

2014: Klapperslangen (roman)

2021: Der hvor du ikke vil hen (roman)

Links om forfatteren:

Dansk Kvindebiografisk Leksikon om forfatteren. [klik her]

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Kød, blomster og forfald (2005).

Anmeldelse af novellesamlingen Månens ansigt.

Af Marie Louise Kjølbye, Information.

»»»

Smuk og dejlig (2005).

Anmeldelse af romanen Fingeren i flammen.

Af Mai Misfeldt, Berlingske.

»»»

Ny Saalbach-roman er en litterær lavine (2011).

Anmeldelse af romanen Fordrivelsen.

Af Lasse Horne Kjældgaard, Politiken.

»»»

Roman angriber dansk teaterliv (2014).

Anmeldelse af romanen Klapperslangen.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Astrid Saalbachs nye vemodige roman føles som et stykke levet liv (2021).

Anmeldelse af romanen Der hvor du ikke vil hen.

Af Karen Syberg, Information.

Interview med forfatteren om livssyn.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Fingeren i flammen.

Interview fra Information (2005). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om skriveproces.

Interview fra Berlingske (2006). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Fordrivelsen.

Interview fra Information (2012). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Klapperslangen.

Interview fra Information (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Der hvor du ikke vil hen.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2021). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.05.2021.