Nicolaj Stochholm

Om forfatteren

Foto: Susanne Mertz

(1966)

Forfatterdebut: 1991 (Biografi)

Nicolaj Stochholm er kendt for sit helt unikke poetiske sprog og er vel nok en af tidens mest markante danske digterstemmer. Han kom til verden i 1966 i Charlottenlund nord for København og har gennem flere år opholdt sig i udlandet, heriblandt Vestirland, Spanien og Marokko. Allerede i 1984 udkom han med tre digte som blev trykt i tidsskriftet Hvedekorn. Inden han begav sig ud i digterkunsten var det hovedsagligt guitaren og punken der optog ham mest. Forfatterkarrieren begyndte for alvor at tage form med langdigtet Biografi som udkom i 1991. Siden debutudgivelsen har han udgivet digtsamlingerne Sammenfald (1992), Rekonstruktion (1998), Femogtyve digte og en drøm (2000), Aldrig mere (2008), Odefabrikanten (2011), Ødelagt rim (2013), Titlen i paradis (2015) og senest Udenfor pesthospitalet (2018). Blandt sine foretrukne kilder til inspiration er den danske digter Michael Strunge, den irske forfatter og modernist James Joyce og ikke mindst den amerikanske forfatter Derek Walcott. Nicolaj Stochholm har med tiden modtaget op til flere anerkendelser for sit lyriske forfatterskab, heriblandt Michael Strunge-Prisen (1994) og Emil Aarestrup Medaljen (2004). Udover sit forfattervirke er han desuden kendt som sanger og guitarist i det danske post-punk-band The Liquid. Efter at have opholdt sig i flere år i udlandet bor Nicolaj Stochholm nu på Nørrebro i København.

Derfor skriver jeg:

»Poesien er en strøm i min erindring, det er gennem skriften, at jeg husker; at jeg ser; at den store erindring indfinder sig.«

Nicolaj Stochholm (Citat fra interview i Information, 2000)

Udvalgte litteraturpriser:

1994: Michael Strunge-Prisen

2002: Beatrice-prisen

2004: Emil Aarestrup Medaljen

Udvalgt bibliografi:

2008: Aldrig mere (digte)

2011: Odefabrikanten (digte)

2013: Ødelagt rim (digte)

2015: Titlen i paradis (digte)

2018: Udenfor pesthospitalet (digte)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Til søs med Stochholm (2008).

Anmeldelse af digtsamlingen Aldrig mere.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Nyt fra odefabrikken (2011).

Anmeldelse af digtsamlingen Odefabrikanten.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Menneskets mange jeger (2013).

Anmeldelse af digtsamlingen Ødelagt rim.

Af Jørgen Johansen, Berlingske.

»»»

Vildt ridt gennem kønnets jungle (2015).

Anmeldelse af digtsamlingen Titlen i paradis.

Af Solveig Daugaard, Information.

»»»

Udluftning i det autofiktive terapilokale (2019).

Anmeldelse af digtsamlingen Udenfor pesthospitalet.

Af Søren E. Jensen, Atlas Magasin.

Interview med forfatteren om poesi og forhold til skriften.

Interview fra Information (2000). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om lyrik og rockmusik.

Interview fra Politiken (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om poesi og lydkunst.

Interview fra Berlingske (2014). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.05.2019.