Jesper Stein

Om forfatteren

Foto: Les Kaner

(1965)

Forfatterdebut: 2008 (Man jager et bæst og fanger et menneske)

Jesper Stein er en thrillerforfatter af stor internationalt format. Han kom til verden i 1965 i Aarhus, men er vokset op i Risskov, hvor han blev student fra Risskov Amtsgymnasium. Allerede som ganske ung kastede han sig over 80'er-lyrikken, og har altid haft en stor passion for lyrik, men interesserede sig også for krimiforfattere som Maj Sjöwall og Per Wahlöö, Ed McBain og Dan Turèll. Som 18-årig flyttede han til Aarhus i et par år, indtil han i 1985 flyttede til København for at studere dansk ved Københavns Universitet. Under studierne arbejdede han blandt andet som postbud, kok og biografoperatør. I 1996 blev han uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og var herefter ansat som journalist ved Jyllands Posten frem til 2005, hvor han arbejdede som rets- og kriminalreporter og siden som kulturjournalist med litteraturen som speciale. I 2008 skrev han i samarbejde med tidligere chef for Rejseholdet, Bent Isager-Nielsen, bibliografien Man jager et bæst og fanger et menneske. Jesper Stein debuterede som krimiforfatter i 2012 med romanen Uro, der fik masser af stjerner og flotte ord af anmelderne og som indbragte ham Det danske Kriminalakademis debutantpris.
Herefter fulgte romanen Bye bye Blackbird (2013) - andet bind i serien om vicekommissær Axel Steen, der ligeledes omfatter romanerne Akrash (2014), Aisha (2015) og senest Papa (2017). Blandt sine helt store kilder til inspiration er den amerikanske forfatter Michael Connelly og den skotske forfatter Ian Rankin. Privat bor Jesper Stein i et tofamilieshus på Amager, er gift og har fire døtre.

Udvalgte litteraturpriser:

2012: Det danske Kriminalakademis debutantpris

2015: De Gyldne Laurbær. Aisha

2017: Martha-prisen

Udvalgt bibliografi:

2012: Uro (roman)

2013: Bye bye Blackbird (roman)

2014: Akrash (roman)

2015: Aisha (roman)

2017: Papa (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursidens portræt af forfatteren. [klik her]

Nørrebro Noir (2012).

Anmeldelse af romanen Uro.

Af Tonny Vorm, Information.

»»»

Jesper Stein har det som krimiforfattere ofte mangler (2014).

Anmeldelse af romanen Akrash.

Af Merete Reinholdt, Berlingske.

»»»

Stein udgiver gennemført krimi med genialt plot (2015).

Anmeldelse af romanen Aisha.

Af Merete Reinholdt, Berlingske.

»»»

Det her er Steins bedste krimi (2017).

Anmeldelse af romanen Papa.

Af Bo Tao Michaëlis, Politiken.

Interview med forfatteren om romanen Bye bye Blackbird.

Interview uploadet af Vimeo.com (2013). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Aisha.

Interview fra WilliamDam.dk's blog (2015). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om den kreative proces.

Interview fra bogbloggen bogbobler.dk (2017). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.05.2018.