Jesper Stein

Om forfatteren

Foto: Les Kaner

(1965)

Forfatterdebut: 2008 (Man jager et bæst og fanger et menneske)

Jesper Stein er en thrillerforfatter af stor internationalt format. Han kom til verden i 1965 i Aarhus, men er vokset op i Risskov, hvor han blev student fra Risskov Amtsgymnasium. Allerede som ganske ung kastede han sig over 80'er-lyrikken, og har altid haft en stor passion for lyrik, men interesserede sig også for krimiforfattere som Maj Sjöwall og Per Wahlöö, Ed McBain og Dan Turèll. Som 18-årig flyttede han til Aarhus i et par år, indtil han i 1985 flyttede til København for at studere dansk ved Københavns Universitet. Under studierne arbejdede han blandt andet som biografoperatør, kok og postbud. Han blev uddannet journalist i 1996 fra Danmarks Journalisthøjskole og var herefter ansat som journalist ved Jyllands-Posten frem til 2005, hvor han arbejdede som rets- og kriminalreporter og siden som kulturjournalist med litteraturen som speciale. I 2008 skrev han i samarbejde med tidligere drabschef for Rejseholdet, Bent Isager-Nielsen, biografien Man jager et bæst og fanger et menneske. Jesper Stein debuterede som krimiforfatter i 2012 med romanen Uro, der fik masser af stjerner og flotte ord af anmelderne og som indbragte ham Det danske Kriminalakademis debutantpris. Herefter fulgte romanen Bye bye Blackbird (2013), andet bind i krimiserien om vicekommissær Axel Steen, der ligeledes omfatter romanerne Akrash (2014), Aisha (2015), Papa (2017) og senest Solo (2018). Blandt sine helt store kilder til inspiration er den amerikanske forfatter Michael Connelly og den skotske forfatter Ian Rankin. Privat bor Jesper Stein i et tofamilieshus på Amager, er gift og har fire døtre.

Derfor skriver jeg:

»Jeg bruger alle mulige ting fra mit liv, og på den måde er bøgerne blevet til en kedel, som det hele ryger ned i. Det er erfaringer fra mit liv som krimireporter og erfaringer fra mit liv som litteraturjournalist, hvor jeg har spurgt alle de forfattere, jeg har interviewet, hvordan man gør. Det er erfaringer fra mit journalistiske og mit personlige liv, der flyder sammen i bøgerne. Jeg har altid gået mærkelige veje, gået i stå og har måtte vende om og gå tilbage. Fjumrede rundt og fuckede en masse ting op især for mig selv. Alle mine livs fejltagelser, det mest pinlige, og det der har gjort mest ondt, alt det er med i mine bøger. Det er en del af Axel Steens dna. Når Axel Steen gør alt muligt også de slemme ting og ender i kaos, så folk ind imellem siger, at det ikke er troværdigt, så jeg har det sådan, at de intet ved... "You know nothing Jon Snow".«

Jesper Stein (Citat fra interview i Fyens.dk, 2016)

Udvalgte litteraturpriser:

2012: Det danske Kriminalakademis debutantpris

2015: Dan Turèll Medaljen

2015: De Gyldne Laurbær. Aisha

2017: Martha-prisen

2018: Harald Mogensen Prisen

Udvalgt bibliografi:

2012: Uro (roman)

2014: Akrash (roman)

2015: Aisha (roman)

2017: Papa (roman)

2018: Solo (roman)

Links om forfatteren:

Forfatterweb om forfatteren. [klik her]

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Nørrebro Noir (2012).

Anmeldelse af romanen Uro.

Af Tonny Vorm, Information.

»»»

Jesper Stein har det som krimiforfattere ofte mangler (2014).

Anmeldelse af romanen Akrash.

Af Merete Reinholdt, Berlingske.

»»»

Stein udgiver gennemført krimi med genialt plot (2015).

Anmeldelse af romanen Aisha.

Af Merete Reinholdt, Berlingske.

»»»

Ny Stein-krimi er en dannelsesrejse med de indre dæmoner (2017).

Anmeldelse af romanen Papa.

Af Merete Reinholdt, Berlingske.

»»»

Jeg har ingen betydning for mig selv (2018).

Anmeldelse af romanen Solo.

Af Christian Dorph, Weekendavisen.

Interview med forfatteren om romanen Bye bye Blackbird.

Interview uploadet af Vimeo.com (2013). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Aisha.

Interview fra WilliamDam.dk's blog (2015). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om forholdet mellem sted og handling.

Interview fra Information (2016). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om forfatterliv.

Interview fra Fyens Stiftstidende (2016). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om den kreative proces.

Interview fra bogbloggen bogbobler.dk (2017). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om forholdet mellem penge, tid og kvalitet.

Interview fra Information (2018). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren i anledning af romanen Solo.

Interview fra bloggen Bogliv (2018). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.10.2019.