Lars Bukdahl

Om forfatteren

Foto: Claus Bjørn Larsen

(1968)

Forfatterdebut: 1987 (Readymade!)

Digteren og kritikeren Lars Bukdahl er født og opvokset i Risskov ved Aarhus. I 1987 blev han student fra Aarhus Katedralskole og blev cand.phil. i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet i 1994 med speciale i den britiske forfatter Charles Dickens. Han begyndte sin kritikerkarriere ved Kristeligt Dagblad i 1988, hvor han frem til i 1996 var ansat som fast litteraturanmelder. I 1996 skiftede han til Weekendavisen, hvor han blev kendt for sine skarpe anmeldelser og ikke mindst sit nyskabende kritikersprog. Lars Bukdahl debuterede som lyriker med digtsamlingen Readymade! i 1987, for hvilken han i 1988 blev tildelt Klaus Rifbjergs Debutantpris. Siden har han udgivet op til flere digtsamlinger, heriblandt Mestertyvenes tid (1989), Spiller boccia med kongen (1994), Næseblod i Sofus City (1996), Go-Go! Readymade 2-3 (2006) og senest Alfabeter fra Pluto (2008). Foruden sit lyriske forfatterskab har han ugivet romanerne Guldhornene (1988) og Brat Amerika (1990). Efter en lang periode uden bogudgivelser udkom han i januar 2018 med digtsamlingen Korshøjen, hvor han i dagbogspoesi skriver om tabet af sin far, teologen og filosoffen Jørgen K. Bukdahl. Lars Bukdahl har desuden skrevet monografier og børnebøger, samt publiceret i tidsskrifterne Hvedekorn, Den Blå Port, Passage og Øverste Kirurgiske. Blandt sine kilder til inspiration er mellemkrigstidens avantgardekunstnere som Marcel Duchamp og Salvador Dali og den danske digter F.P. Jac. Han har tidligere undervist ved Forfatterskolen og Københavns Universitet. I 2008 blev han lyrikredaktør for Hvedekorn og siden 1993 har han performet med showet 'Litterær hypnose' sammen med gymnasiekammeraten og forfatteren Jens Blendstrup. Privat bor Lars Bukdahl i Hellerup sammen med sin kæreste, digteren Cecilie Lind.

Udvalgte litteraturpriser:

1988: Klaus Rifbjergs Debutantpris

Udvalgt bibliografi:

1987: Readymade! (digte)

1989: Mestertyvenes tid (digte)

1994: Spiller boccia med kongen (digte)

1996: Næseblod i Sofus City (digte)

2006: Go-Go! Readymade 2-3 (digte)

Links om forfatteren:

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Forfatterens officielle weblog. [klik her]

Generation Bukdahl (2004).

Anmeldelse af bogudgivelsen Generationsmaskinen.

Af Lars Handesten, Berlingske.

»»»

Stilfærdig præcision (2006).

Anmeldelse af digtsamlingen Go-Go! Readymade 2-3.

Af Tue Andersen Nexø, Information.

»»»

Uvane på tv: Q_ _ _ _ (2008).

Anmeldelse af digtsamlingen Alfabeter fra Pluto.

Af Kamilla Löfström, Information.

»»»

Tilnærmelser til den tidligt døde far (2018).

Anmeldelse af digtsamlingen Korshøjen.

Af Rasmus Vangshardt, Kristeligt Dagblad.

Interview med forfatteren i anledning af Generationsmaskinen.

Interview fra Politiken (2004). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 01.10.2018.