Jesper Bugge Kold

Om forfatteren

Foto: Peter Clausen

(1972)

Forfatterdebut: 2014 (Vintermænd)

Med sit levende og ikke mindst meget billedrige sprog har Jesper Bugge Kold markeret sig som en af sin generations mest talentfulde forfattere. Han er født og opvokset i Rødovre vest for København, men bor i dag i Svanninge lidt uden for Faaborg på Sydfyn sammen med sin kone og to børn. Jesper Bugge Kold er uddannet fra Danmarks Biblioteksskole og har desuden en bachelorgrad fra Det Informationsvidenskablige Akademi i København, samt en kandidatgrad fra IT-Universitetet i København. Tidligere har han arbejdet som sportsjournalist på Viasat Sport og TV2 Sport, men arbejder nu som webredaktør, IT-udvikler og bibliotekar ved Svendborg Bibliotek. I august 2014 udkom han med debutromanen Vintermænd - en bog om 2. verdenskrig set ud fra et tysk perspektiv. Romanen som indbragte ham fine anmeldelser og en nominering til BogForums Debutantpris i 2014, er siden blevet en af de mest solgte historiske romaner. I april 2016 udsendte Jesper Bugge Kold romanen Land i datid og i januar 2018 udkom han med sin tredje og seneste krigsroman Krigsturisten.

Derfor skriver jeg:

Jeg skriver, fordi jeg ganske enkelt ikke kan lade være. Men sådan har det ikke altid været. Indtil 2010 havde jeg aldrig overvejet forfatter som en karrierevej, men pludselig fandt jeg mig selv i gang med at skrive, først et kapitel, der siden blev til en hel bog. Jeg har brug for et eller andet kreativt output, og da det ikke længere var at spille musik, blev det at skrive.

Mine bøger er undersøgelser. De er drevet af min egen nysgerrighed mod et givent emne, og derfor bruger jeg som regel ligeså lang tid på at researche emnet som på at skrive bogen.

Tidligere kunne jeg blive helt desperat, hvis jeg ikke havde papir i nærheden af min seng, så jeg straks kunne notere en idé ned. Det gør jeg ikke længere. Nu tror jeg på, at hvis ideen er god nok, er den der stadig, når jeg vågner.

Jesper Bugge Kold, maj 2016

Udvalgt bibliografi:

2014: Vintermænd (roman)

2016: Land i datid (roman)

2018: Krigsturisten (roman)

Links om forfatteren:

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Forfatterens officielle hjemmeside. [klik her]

Ny debutantbog om nazismen har masser af spænding (2014).

Anmeldelse af romanen Vintermænd.

Af Niels Houkjær, Berlingske.

»»»

Jesper Bugge Kold ser spøgelser hos Stasi (2016).

Anmeldelse af romanen Land i datid.

Af Niels Houkjær, Berlingske.

»»»

'Krigsturisten' viser, hvor farlig længslen efter hærværk og pludselig død kan være (2018).

Anmeldelse af romanen Krigsturisten.

Af May Schack, Politiken.

Interview med forfatteren om romanen Land i datid.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2016). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Krigsturisten.

Interview fra Berlingske (2018). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 30.01.2018.