Jesper Bugge Kold

Om forfatteren

Foto: Christian Petersen

(1972)

Forfatterdebut: 2014 (Vintermænd)

Jesper Bugge Kold har med sit meget levende og ikke mindst billedrige sprog inden for kun ganske kort tid markeret sig som en af sin generations mest talentfulde forfattere. Han er født og opvokset i Rødovre vest for København, men bor i dag i Svanninge lidt uden for Faaborg på Sydfyn sammen med sin kone og to børn. Jesper Bugge Kold er uddannet fra Danmarks Biblioteksskole og har desuden en bachelorgrad fra Det Informationsvidenskablige Akademi i København, samt en kandidatgrad fra IT-Universitetet i København. Han har tidligere arbejdet som sportsjournalist på Viasat Sport og TV2 Sport, men arbejder nu som webredaktør, IT-udvikler og bibliotekar ved Svendborg Bibliotek. Han har desuden spillet guitar i indiebandet Biff Baxter Band med hvem han har udgivet to CD’er. I august 2014 udkom Jesper Bugge Kold med sin meget kritikerroste debutroman Vintermænd, en bog om 2. verdenskrig set ud fra et tysk perspektiv. Romanen som indbragte ham fine anmeldelser og en nominering til Bogforums Debutantpris i 2014, er siden blevet en af de mest solgte historiske romaner. I april 2016 udkom han med sin anden roman Land i datid, efterfulgt af Krigsturisten i januar 2018. I juni 2018 udsendte han sin fjerde og seneste krigsroman Tiden før døden, der ligeledes er udkommet i serieformat som e-bog og lydbog i fem afsnit.

Derfor skriver jeg:

Jeg skriver, fordi jeg ganske enkelt ikke kan lade være. Men sådan har det ikke altid været. Indtil 2010 havde jeg aldrig overvejet forfatter som en karrierevej, men pludselig fandt jeg mig selv i gang med at skrive, først et kapitel, der siden blev til en hel bog. Jeg har brug for et eller andet kreativt output, og da det ikke længere var at spille musik, blev det at skrive.

Mine bøger er undersøgelser. De er drevet af min egen nysgerrighed mod et givent emne, og derfor bruger jeg som regel ligeså lang tid på at researche emnet som på at skrive bogen.

Tidligere kunne jeg blive helt desperat, hvis jeg ikke havde papir i nærheden af min seng, så jeg straks kunne notere en idé ned. Det gør jeg ikke længere. Nu tror jeg på, at hvis ideen er god nok, er den der stadig, når jeg vågner.

Jesper Bugge Kold, maj 2016

Udvalgte litteraturpriser:

2020: Jyllands-Postens Fond

Udvalgt bibliografi:

2014: Vintermænd (roman)

2016: Land i datid (roman)

2018: Krigsturisten (roman)

2018: Tiden før døden (roman)

Links om forfatteren:

International forfatterbibliografi (bibliografi.dk). [klik her]

Litteraturpriser.dk om forfatteren. [klik her]

Litteratursiden om forfatteren. [klik her]

Ny debutantbog om nazismen har masser af spænding (2014).

Anmeldelse af romanen Vintermænd.

Af Niels Houkjær, Berlingske.

»»»

Jesper Bugge Kold ser spøgelser hos Stasi (2016).

Anmeldelse af romanen Land i datid.

Af Niels Houkjær, Berlingske.

»»»

Mænd, der hader hverdagen (2018).

Anmeldelse af romanen Krigsturisten.

Af Iben Tandgaard, Kristeligt Dagblad.

Interview med forfatteren om romanen Vintermænd.

Interview fra Fyns Stiftstidende (2014). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Land i datid.

Interview fra Kristeligt Dagblad (2016). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om romanen Krigsturisten.

Interview fra Berlingske (2018). [klik her]

»»»

Interview med forfatteren om den digitale serie Tiden før døden.

Interview fra bogmagasinet Bog.dk (2018). [klik her]

Forfatterprofilen er senest opdateret den 15.05.2020.